Thumbnail picture

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia olyan állapot, melynek hátterében bélműködési problémák állnak. Tünetei, melyek az étel elfogyasztását követően több órával jelentkeznek, igen sokfélék lehetnek. Felléphet haspuffadáshasmenés, bélgáz képződés, szénanátha, krónikus fáradtság, fejfájás, migrén, ízületi fájdalom. Előfordulhatnak továbbá olyan bőrproblémák, mint a pattanás, akné, illetve ekcéma. Ételintolerancia gyanú esetén specifikus laborvizsgálat javasolt.

Mi okozhat ételintoleranciát?

Ételintolerancia esetén a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak. Ez az oka annak, hogy az elfogyasztott tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni. Az étkezés után több órával, bizonyos esetekben azonban napokkal később jelentkeznek a tünetek. A háttérben álló bélműködési problémákhoz a nem megfelelő emésztés, a bélfal áteresztőképességének fokozódása, valamint a bél megváltozott perisztaltikája (bélmozgás) vezet.

Mi a laktóz intolerancia?

A tejcukor-érzékenység a tejcukrot bontó enzimnek (laktáz) a hiányára, vagy elégtelen működésére vezethető vissza. Amennyiben a vékonybélben a tejcukor nem képes egyszerű cukrokká bomlani, a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása fermentációt (erjedés) eredményez, mely gázképződéssel jár. A laktóz intolerancia genetikai teszt során a szájnyálkahártyáról történő mintavétel segítségével kimutatható, hogy fennáll-e a genetikailag meghatározott laktóz intolerancia, vagy lehet-e számítani a későbbiekben megjelenésére.

A tejcukrot lebontó enzim a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található. A tejcukor két egyszerű cukormolekulából áll. Egy szőlőcukor (glükóz) és egy galaktóz alkotja, melyeket kémiai kötés kapcsol össze. Amíg a kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni, addig az egyszerű cukrok képesek erre, s ezáltal bejutnak a vérbe.

 

Mit kell tudni a hisztamin intoleranciáról?

A hisztamin lebontásáért a deamino-oxidáz enzim (DAO) felel. Az enzim hiánya vagy csökkent működése a hisztamin felszaporodását eredményezi a szervezetben. Magas hisztamin tartalmú ételek, a hisztamin lebontását gátló élelmiszerek illetve gyógyszerek, valamint a nem friss ételek fogyasztása mellett a DAO enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén allergiaszerű tünetek jelentkezhetnek. A hisztamin intolerancia teszt során a DAO enzim koncentrációját mérik.

A hisztamint részben szervezetünk termeli, részben élelmiszereink, ételeink által juttatjuk be a szervezetbe. A magas hisztamin tartalmú élelmiszerek között tartjuk számon a feldolgozott, füstölt húsokat, az érett sajtokat, a savanyúságokat, a borokat, a csokoládét, valamint a szakszerűtlen feldolgozás miatt baktériumokkal szennyezett ételeket. A hisztamin felszaporodását, illetve a DAO enzim gátlását olyan gyógyszerek segítik elő, mint az izomlazítók, vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, valamint az antibiotikumok.

Az ételintolerancia nem összetévesztendő az ételallergiával

Míg az ételallergia esetén jelentkező tünetek hátterében az immunrendszer áll, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia veszélyesebb, mint az ételintolerancia, hiszen extrém esetben súlyos allergiás reakció is felléphet, ami akár halált is okozhat. A táplálék allergiánál az ételben található allergén (allergiás reakciót kiváltó anyag) azonnali reakciót vált ki az immunrendszerből, míg ételintoleranciánál a tünetek jóval lassabban, órák vagy akár napok elteltével észlelhetők. Az ételallergiánál fellépő allergiás reakció az ételintoleranciával ellentétben nem az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.

close-link