Thumbnail picture

Mi okozhatja a pajzsmirigy alulműködését? Megelőzhető?

Pajzsmirigy alulműködés alakul ki, ha maga a pajzsmirigy nem képes elég hormont termelni, vagy az agyalapi mirigy nem szabályozza jól a működését. Ennek hátterében különféle veleszületett, vagy kialakult szervi, valamint beavatkozást, vagy kezelést követő külső okok állhatnak, melynek felderítéséhez első körben endokrinológiai szakrendelés felkeresése javasolt. Cikkünkben a lehetséges okokat és megelőzési módokat vesszük sorra.

Mi lehet a pajzsmirigy alulműködés oka?

A Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladás

A fejlett világban a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka a Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladás. A Hashimoto-betegség autoimmun betegség, azaz az immunrendszer idegennek ismer fel egyes saját fehérjéket, és a szervezet saját sejtjeire támad rá. Emiatt pajzsmirigy gyulladás alakul ki, aminek nyomán idővel a pajzsmirigy képtelen lesz elegendő hormont termelni.

Thyreoiditis

Más néven pajzsmirigy gyulladás. A Hashimoto-féle betegségen kívül vírusok és baktériumok is okozhatnak pajzsmirigy gyulladást, illetve egy speciális formája a gyermekágyas periódusban (link) alakul ki. A gyulladás miatt eleinte a pajzsmirigy hormonok szabályozatlanul kikerülnek a vérbe, emiatt átmenetileg hyperthyreosis, pajzsmirigy túlműködés alakul ki, majd 1-2 hónap múlva a pajzsmirigy funkció normalizálódhat, vagy alulműködés alakulhat ki.

Veleszületett pajzsmirigy alulműködés

Veleszületett pajzsmirigy elégtelenségben (congenitalis hypothyreosis) a pajzsmirigy már születéskor sem működik megfelelően. Ez károsan érinti a szellemi és testi fejlődést, de korai hormonpótlással ez megelőzhető. Magyarországon minden újszülött pajzsmirigy szűrővizsgálaton esik át.

Pajzsmirigy műtét után kialakuló alulműködés

A pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása sok okból lehet szükséges, pl. pajzsmirigy túlműködés, struma, göb vagy daganat miatt. A műtét után pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

Sugárkezelés vagy izotópkezelés után kialakuló pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy túlműködést gyakran jódizotóppal kezelik, ez is vezethet alulműködéshez. A jódizotópot a pajzsmirigy sejtjei felveszik és elpusztulnak, így gátolja a túlműködést.

Nyaki sugárkezelésre lehet szükség nyaki tumorok, Hodgkin kór vagy limfómák kezelése során, ez is károsíthatja a pajzsmirigyet és alulműködéshez vezethet.

Gyógyszerek miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés

Számos gyógyszer szólhat bele a pajzsmirigy hormontermelésbe, pl. amiodaron, alfa-interferon, interleukin-2, lítium vagy tirozin kináz gátló kezelés.

Az agyalapi mirigy (hypophysis) betegsége miatt kialakuló pajzsmirigy alulműködés

Ha az agyalapi mirigy nem működik megfelelően, és nem termel elég serkentő hatású TSH-t, a pajzsmirigy nem fog elég hormont termelni. Az agyalapi mirigy működése daganat, műtét, bevérzés vagy sugárkezelés miatt károsodhat.

Jódhiány

Jódra van szükség a pajzsmirigy hormonok előállításához, akár a túl sok, akár a túl kevés jódbevitel képes gátolni a pajzsmirigy működését. Magyarország területének nagy része mérsékelten jódhiányos, a jód pótlására elsősorban a jódozott só használata javasolt.

Meg lehet előzni a pajzsmirigy alulműködést?

Nem ismerünk olyan módszert, mellyel a pajzsmirigy betegségek előre kivédhetőek lennének, de azok, akik a pajzsmirgy rendellenesség nagyobb kockázatának vannak kitéve (pl. kismamák, nyaki besugárzáson átesett betegek, stb), jobb, ha kikérik endokrinológus véleményét a rendszeres ellenőrzés szükségességéről és módjáról.

Pajzsmirigy vizsgálat

Tünet- és panaszmentes esetben a szűrés azoknál javasolt, akiknél

  • Autoimmun betegség alakult ki korábban
  • Fej- vagy nyaki sugárterápiát kaptak
  • Pajzsmirigy megnagyobbodásuk van
  • A családban halmozottan fordul elő pajzsmirigy betegség
  • Olyan gyógyszert szednek, amely ismerten befolyásolhatja a pajzsmirigy funkciót (pl. lítium, amiodaron)

Diéta

Nem ismert olyan diéta, amely megelőzné vagy meggyógyítaná a pajzsmirigy betegségeket, kivéve a jódhiányt. A gluténérzékenység viszonylag gyakrabban társul autoimmun pajzsmirigy betegséghez, akik mindkettőben szenvednek, természetesen gluténmentes diétát kell tartaniuk. Gluténérzékenység nélkül a gluténmentes diéta haszna kérdéses. Az élelmiszerek közül az alga tartalmazza a legtöbb jódot. A karfiol, a káposzta és rokonaik viszont megkötik a táplálékban levő jódot, egyoldalú, túlzott fogyasztásuk jódhiányt okozhat. A szója gátolhatja a tiroxin tabletta felszívódását, ugyanígy a vas pótlására szedett gyógyszerek is.

Olvasson bővebben a pajzsmirigy alulműködésről

További cikkeink a pajzsmirigy túlműködésről