Thumbnail picture

Mi történik a lézeres visszérműtét során?

Visszérproblémák esetén legtöbbször csak a műtéti megoldás segíthet. A legkorszerűbb eljárás során lézerrel tapasztják össze a problémás véna vagy vénák falát, így minimális sebet ejtenek a bőrön. Ezt nevezzük lézeres visszérműtétnek (angolul EVLA azaz EndoVenous Laser Ablation).

Medicover Kórházunkban is ezt a módszert részesítjük előnyben kisebb kockázata, gyorsabb gyógyulása miatt. Legtöbbünknek azonban az eljárás neve nem írja le igazán, hogyan is zajlik ez a beavatkozás, ezért most röviden összefoglaljuk mit is takar az EVLA kifejezés.

Előkészületek

A körülbelül fél-egy órás műtét során Ön a kezelt területtől függően vagy a hátán, vagy a hasán fekszik. Minden tűszúrást megelőzően szakorvosa ultrahang segítségével ismét megvizsgálja a problémás ereket, és megjelöli a pontos helyüket a bőrön egy lemosható filccel.

Az Önnél elvégzett előzetes vizsgálatok (vérkép, EKG stb.) után, aneszteziológus szakorvos véleménye dönt az altatás módjáról. Ez lehet általános altatás, bódítás, de akár spinális (gerinc) vagy helyi érzéstelenítés is.  Minden esetben gondoskodunk róla, hogy Ön semmilyen fájdalmat, kellemetlenséget ne érezzen sem a beavatkozás során, sem utána.

A beavatkozás

Miután Önt kellően érzéstelenítette aneszteziológus szakorvosunk, az érsebész egy tűszúrást ejt a bőrön. Ezen keresztül be tudja vezetni a lézer szondát a kezelni kívánt ér megfelelő részébe.

Lézer segítségével nagyjából öt percen át teszi ki az orvos a területet magas hőhatásnak. Ez idő alatt a teljes orvosi személyzet védőszemüveget visel. A hagyományos (stripping) eljárásokkal ellentétben itt nem eltávolítják az eret, hanem lézerrel elégetik annak falait. Így a véna fala teljesen elgyengül, mely később magától felszívódik a testben.

Fájdalmat nem, maximum égett szagot érezhet, vagy ízlelhet a szájában. A műtét végén eltávolítják a lézeres optikai kábelt majd a tűszúrás helyét leragasztják. Nincs vérzés, fertőződés-veszély. Minimális megfigyelési idő után Ön a saját lábán távozhat.

A műtét előnyei

  • Gyors, rutin beavatkozás, ami akár ambulánsan is elvégezhető: csupán 20-30 percet igényel!
  • Helyi érzéstelenítésben is végezhető, így nem kell tartani az altatástól sem
  • Nem szükséges vágás, varrás, varratszedés
  • Nem jár fájdalommal
  • Nincsenek mellékhatások
  • Mindezek mellett minimális kockázattal jár