Thumbnail picture

Miért fontos a székletvizsgálat?

A tápcsatorna rendkívül fontos szervünk, hiszen a táplálkozás során a szervezetünk felépítéséhez és működéséhez szükséges tápanyagokat a keringési rendszer útján a vér szállítja el a sejtjeink felé. A hasznosítandó anyagok felszívódnak, beépülnek testünkbe, amelyek pedig nem emészthetők, salakanyag (széklet) formájában a végbélnyíláson át távoznak.

A széklet színéből és állagából ránézésre is sok minden megállapítható egészségi állapotunkról. Vannak azonban olyan esetek – például krónikus hasmenés, krónikus kimerültség, hirtelen fogyás – amikor laboratóriumi székletvizsgálatra van szükség.

A széklet-tenyésztés eredményéből meg lehet állapítani, hogy rendelkezünk-e normál flórával, emellett pedig az esetlegesen előforduló kórokozók, baktériumok, vírusok, paraziták és gombák jelenlétére is felhívja a figyelmet.

Milyen betegségekre hívhatja fel a figyelmet a székletvizsgálat?

Gyulladásos bélbetegségek

Hasi fájdalmak, görcsök, krónikus kimerültség, rektális vérzés – valamennyi tünet valamelyik bélszakasz gyulladásos megbetegedését jelezheti.

Ez esetben a székletben gyulladás nyomait keresik, amelyek utalhatnak akár Chron-betegségre vagy fekélyes vastagbélgyulladásra (colitis ulcerosa).

Aranyér vagy fekély

A székletben található vér láttán sokan megijednek, mivel egyből daganat meglétére gyanakodnak.

Ilyen panaszokat azonban aranyeresség vagy emésztőrendszeri fekély is okozhat. A fizikai vizsgálaton túl a székletelemzés gyorsan választ ad a tüneteket kiváltó okokra.

Élősködők a szervezetben

A hosszabb ideig tartó hasmenés, puffadás és hasi görcsök jó okkal adhatnak okot a gyanakvásra, főleg, ha a tüneteket megelőző időszakban távolabbi, egzotikus országban jártunk.

Vitaminhiány

Vitaminhiányra elsősorban a széklet szagában bekövetkezett változás hívhatja fel a figyelmünket, melyet főképp a nem megfelelően megemésztett zsírok okoznak. Olyan zsíroldékony vitaminok hiányára lehet következtetni, mint az A-, D-, E- és K-vitamin.

Milyen székletvizsgálatok érhetők el a Medicover Magánkórházban?

Széklet calprotectin

A calprotectin egy biokémiai marker, mely alkalmas a szervi (pl.: krónikus gyulladásos bélbetegség, fertőzéses betegségek, polip, vastagbél daganat) és funkcionális (pl.: irritábilis bél szindróma) bélbetegségek elkülönítésére. Crohn betegségben és colitis ulcerosaban a széklet mennyiségi calprotectin vizsgálat ideális a betegség aktivitásának monitorozására.

Széklet hasnyálmirigy (pancreas) specifikus enzim (elasztáz)

Ez a teszt a székletmintában található, hasnyálmirigy által termelt  elasztáz 1 enzim mennyiségét méri és  elégtelen emésztőenzim termeléssel járó hasnyálmirigy betegségek diagnosztizálására használható. A teszt már a legkisebb mértékű, bármilyen hasnyálmirigy működési rendellenességből (gyulladás, tumor, diabétesz, eltávolítás) kialakuló hasnyálmirigy funkció csökkenést képes kimutatni.

Széklet M2-PK (enzimes béldaganatszűrés) és széklet vér (humán hemoblobin)

A széklet tumor M2-PK enzim szint tekintetében a 4 U/ml határérték feletti eredmények az emésztőcsatornában lévő mirigyrákra (gasztrointesztinális adenomára), végbélben kialakuló rosszindulatú daganatra (colorectális carcinomára) vagy más, az emésztőcsatornában lévő rosszindulatú daganatra (gasztrointesztinális carcinomára) utalhatnak.