Thumbnail picture

Miért forduljunk ortopédushoz?

Jellemző, hogy általában akkor keresünk fel ortopédiai szakrendelést, ha már nagyon fáj, vagy mozgásunkban korlátoz a panasz, pedig ha időben komolyan vesszük ezeket a mozgásszervi problémákat, jelentősen javíthatunk életminőségünkön. Cikkünkben ismertetjük, melyek a leggyakoribb ortopédiai panaszok, amikkel felkeresik szakrendelésünket.

Mikor forduljunk ortopédushoz?

Mivel az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer (azaz a csontvázrendszer és az izomrendszer) veleszületett és szerzett rendellenességeivel foglalkozó szakterület, a legjobb, ha ezt a mozgásszervi panaszok megjelenését követően minél hamarabb megtesszük. Sok betegség esetén gyors javulás érhető el, más esetben, ha az elváltozás nem visszafordítható, lassítható és fájdalommentessé tehető a folyamat.

Mik a leggyakoribb panaszok az ortopédián?

Mind az aktív (izomzat), mint a passzív (csontváz) mozgási szervrendszernek számos vele született vagy szerzett megbetegedése fordulhat elő, melyek diagnosztizálását és gyógyítását az ortopéd szakorvos végzi.

A mozgásszegény, helytelen testtartással és sok üléssel járó életmód számtalan mozgásszervi megbetegedés kialakulásáért felelős, amik már a fiatalabb korosztály körében is megjelennek.

Az egyik leggyakoribb panasz, amivel ortopéd szakorvoshoz fordulnak a nyak, a hát és a derék fájdalma. Ezek a panaszok sokszor összefüggésbe hozhatók a nem megfelelő körülmények között végzett ülő munkával, amely gyakran otthon is folytatódik a szintén nem ergonomikusan kialakított dolgozóasztalnál, rosszabb esetben a kanapén kuporogva. Helytelen ülés közben majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest. A panaszokat azonban a gerincoszlop kóros elváltozásai is okozhatják, ezért javasolt a szakorvos felkeresése.

A nyaki gerinc szakaszon jelentkező panaszok – a deréktáji fájdalmak után – a második leggyakrabban előforduló tünet együttest alkotják. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, a nyaki gerinc elváltozása okozhat lapocka közé sugárzó fájdalmat, fejfájást, váll-, és felső végtagi fájdalmakat és a nyak fájdalmát is.

Hátpanaszok alatt a gerinc középső, háti szakaszán kialakuló fájdalmakat értjük. Ezek a tünetek legtöbbször a két lapocka között vagy ennél egy kicsit lejjebb jelentkeznek. Ritkábban a borda lefutása mentén – a bordaközöknek megfelelően – előre is sugározhatnak a szegycsont irányába.

A derék fájdalma a leggyakrabban előforduló mozgásszervi tünet, melyet a lakosság kb. 80%-a, életében legalább egyszer megtapasztal.

Hátterében az életmód mellett több probléma is állhat, ezért fontos, hogy okának utánajárjunk és kivizsgáltassuk. Okozhatja deréktáji idegbecsípődéslumbágó, vagy akár porckorongsérv is, melynél a tünetek gyakran jelentkeznek együtt alsó végtagi kisugárzó fájdalommal.

A másik leggyakoribb panasz a térd fájdalom. Mivel a térd az emberi szervezet legösszetettebb ízülete, a panaszt okozó problémák rendkívül sokfélék lehetnek. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló gyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig porckopás következményeként jelentkezhet a térdízület fájdalma. A fájdalom oka lehet a térdízületben lévő nyáktömlő gyulladása (bursitis), porckopás (osteoarthritis), ahol az ízfelszíneket borító porc károsodása okozza a panaszokat, intenzív terhelés hatására kialakuló íngyulladás, vagy valamilyen sérülés. A sérülések közül leggyakrabban a térdízületet stabilizáló szalagok sérülésével találkozunk. Az oldalsó szalagok sérülése mellett nagyon gyakori az elülső keresztszalag sérülése, mely az ízületen belül megakadályozza a lábszárcsontnak a combcsonthoz képest történő előre irányuló elmozdulását hajlítás közben. Idősebb és fiatalabb korban egyaránt előfordul a meniscus porc sérülése, melyek elnyelik az ízületi felszíneket érő sokkot, valamint a comb és sípcsont közti különbséget mérséklik a térdízületen belül.

A térdízületen belüli sérülések diagnosztizálása és kezelése a képalkotó eljárások mellett ma már minimálisan invazív, artrószkópos eljárással történik. A térd artroszkópia az ízületek tükrözésére alkalmas eljárás, melynek során a feltárt elváltozások egyidejűleg kezelhetők is. A műtét során csak kis metszéseket ejt a térd specialista, aminek köszönhetően gyorsabb a sebgyógyulás és kevesebb fájdalom társul hozzá.

Miért ajánlott mielőbb ortopéd szakorvoshoz fordulni a panaszommal?

Az emberi testben minden mindennel összefügg, ha valahol megbomlik az egyensúly, a szervezet máshol kezd kompenzálni, kialakítva ezzel újabb problémákat. Különösen igaz ez a mozgásszervrendszer esetén, ugyanis egy komolyabb panaszokat (fájdalmat) még nem okozó elváltozás is statikai problémákat idézhet elő, ami további panaszokat generálhat. Az egyik legjobb példa lehet a lábfej boltozatának süllyedése, a lúdtalp, mely hosszú távon a lábfejen bütyök, valamint kalapácsujj kialakulásához, a térdízületen belül porckárosodáshoz, valamint derékfájdalomhoz vezet.

Ezért fontos, hogy akár fájdalmat még nem okozó elváltozással is forduljunk szakemberhez, hogy a későbbi komolyabb panaszok megelőzhetőek legyenek.

close-link