Thumbnail picture

Milyen betegségek állhatnak a túlsúly hátterében?

A közhiedelemmel ellentétben az elhízás nem csak a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás következménye lehet. A túlsúly hátterében sokszor olyan, nem gyanított betegségek is állhatnak, mint az anyagcserezavar (pajzsmirigy alulműködés), a Cushing szindróma, valamint a vesebetegségek egyes típusai. Magyarországon három felnőttből kettő rendelkezik valamennyi súlyfelesleggel, vagy elhízott, ezért kiemelten fontos az elhízásról és annak hátterében álló betegségekről behatóbb ismereteket szerezni. Az  elhízás okát feltáró laborvizsgálat nagyban elősegíti a valódi kiváltó tényezők azonosítását a mellékvese, pajzsmirigy és hasnyálmirigy hormon eltérések, illetve anyagcsere paraméterek vizsgálatával.

Mi az a pajzsmirigy-alulműködés?

pajzsmirigy-alulműködés a pajzsmirigy hormonjainak (thyroxin, trijód-tironin) elégtelen termelődését jelenti, mely kifejezetten lassítja az anyagcsere folyamatokat, ami elhízáshoz vezet. Az alulműködés a pajzsmirigy megbetegedésére utal, mely egyes esetekben a belső elválasztású mirigyek megbetegedésével együtt fordul elő. A betegség további tüneteként jelentkezhet még fáradékonyság, rossz közérzet, álmatlanság, csökkent koncentráló képesség, hajhullás, bőr szárazság, székrekedés, csökkent nemi vágy, illetve menstruációs zavarok. Egy-egy tünet önmagában más betegségre is utalhat, ezért a pontos diagnózist kizárólag a tünetek összessége és a pajzsmirigy működés vizsgálatának eredményei alapján lehet felállítani. A pajzsmirigy-alulműködés hátterében ritka esetben állhat veleszületett genetikai hajlam. A betegség pajzsmirigy gyulladás esetében, illetve pajzsmirigy daganat előfordulásakor alkalmazott izotópos kezelés, vagy egyéb gyógyszeres kezelés következményeként is felléphet.

Mi az a Cushing szindróma?

A betegséget a kortizol nevű hormon túltermelődése okozza. A kortizol szint a mellékvesekéregben található sejtek túlzott működésének köszönhetően emelkedik meg. Előfordulhat azonban, hogy a szabályozó hormonok magas szintje miatt következik be a mellékvesekéreg fokozott működése. A Cushing szindróma, gyógyszer mellékhatásaként is kialakulhat. A betegség egyik legfőbb tünete az elhízás, mely főként az arcon, a hason és a nyakon felgyülemlett zsírsejtekben nyilvánul meg, míg a végtagok ezzel szemben igen vékonyak maradnak. A bőr elvékonyodik, a hason pedig striák alakulnak ki. További testi jellegzetesség még az úgynevezett „holdvilág” arc, ami kifejezetten kerek arcformát jelent. Nők esetében kóros szőrnövekedés, férfiaknál hajhullás is előfordulhat. A végtagok felső részére izomgyengeség jellemző, ami nagyban megnehezíti a lépcsőn felfelé járást, a felállást, vagy egyéb, olyan jellegű mozdulatokat melyeknél ezek az izmok használatosak.