Thumbnail picture

Milyen vizsgálatok szükségesek műtét előtt?

Egy műtétet megelőzően a lelki ráhangolódás mellett több teendő is van, melyek hozzájárulnak a műtét zavartalan lebonyolításához és sikeréhez, valamint a mielőbbi felépüléshez. Az alábbi bejegyzésben sorra vesszük a műtétet megelőző vizsgálatok listáját.

Milyen műtétet megelőző vizsgálatok szükségesek?

Minden műtétet megelőzően szükséges felmérni a beteg általános állapotát, melyhez a személyes konzultáció mellett több vizsgálat elvégzése is szükséges. Minden beavatkozás előtt szükség van EKG vizsgálatramellkas röntgenre, különböző laborvizsgálatokra, valamint egy személyes konzultációra is az aneszteziológussal.

Ezeket a vizsgálatokat a műtét előtt egy héttel szükséges elvégeztetni.

kórházunkban végzett műtétek előtt a dedikált eset menedzser minden szükséges vizsgálatra foglal időpontot, melyek elvégzésére akár ugyanazon a napon, egy helyen is van lehetőség. Ettől függetlenül, járóbeteg ellátás keretében minden vizsgálat külön-külön is igényelhető.

Milyen tételeket tartalmazzon a laborvizsgálat?

A műtétet megelőző laborvizsgálatok azért szükségesek, hogy felmérjük a beteg egészségi állapotát és a kockázatokat, aminek tükrében az aneszteziológus meg tudja választani a legalkalmasabb érzéstelenítést a műtét során. Emellett a leletek alapján kiszűrhetőek a műtétet esetlegesen megnehezítő tényezők is.

Attól függően, hogy a műtét altatás nélkül, vagy altatásban történik, más-más laborvizsgálatok elvégzése szükséges.

Altatás nélküli műtét esetén szükség van teljes vérképre, melyből következtethet az aneszteziológus többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra és véralvadási zavarokra. A vér alvadékonyságát mutatja továbbá a prothrombin idő vizsgálata is. Műtét előtt szükséges a vesefunkció vizsgálata is a karbamid és a keratinin szint ellenőrzésével, valamint általános vizelet és üledék vizsgálattal. Ezen kívül szükséges ellenőrizni a vércukorszintet, ugyanis a magas vércukorszint növeli a műtétek után kialakuló fertőzéses szövődmények veszélyét. A káliumion szint ellenőrzése is ajánlott, ami magas érték esetén szívritmuszavart és légzési problémákat okozhat. Ezeket a laborvizsgálatok mind tartalmazza az altatás nélküli műtétet megelőző laborvizsgálati csomagunk.

Altatásos műtét esetében a fent felsoroltak mellett további vizsgálatok is szükségesek, melyek információt biztosítanak az aneszteziológus számára, hogy milyen altatási módot alkalmazzon a műtét során, illetve milyen tényezők befolyásolhatják a műtét menetét.

Altatásos műtét előtt vércsoport ellenanyag szűrés is szükséges, hogy kiderüljön, a páciens szervezete melyik vércsoport-antigénre termel ellenanyagot (antitestet), vérátömlesztés esetén milyen vért kaphat. Ezen kívül a májfunkció vizsgálatára (bilirubin, GOT, GPT, GGT, AP) is szükség van, hogy nincs-e a szervnek valamilyen károsodása, valamint a nátrium szint ellenőrzésére, hogy képet kaphassunk a folyadékháztartásról. Kibővített, altatásos műtét előtt ajánlott laborcsomagunk tartalmazza az összes szükséges vizsgálatot.

 

Miért van szükség aneszteziológiai konzultációra?

A vizsgálatokat követően a műtét előtt szükség van még egy személyes konzultációra az aneszteziológussal is. A konzultáció során az aneszteziológus elemzi a leleteket, valamint kikérdezi a pácienst korábbi, illetve fennálló betegségeiről, az esetlegesen alkalmazott gyógyszerekről, korábbi műtétekről, valamint ismert gyógyszerérzékenységéről illetve bármilyen típusú allergiájáról. Ezek az információk ugyanis mind fontosak a személyre szabott, alkalmazandó érzéstelenítéshez, valamint az altatás kockázatainak minimálisra csökkentéséhez.

A konzultáció alkalmával az altatóorvos tájékoztatást ad a műtétet megelőző további teendőkről, a gyógyszerek adagolásáról, valamint az étel és ital fogyasztásról a műtét előtti napon, illetve a műtét napján.