Thumbnail picture

Mióma eltávolítás – laparotómia, laparoszkópia vagy hiszteroszkópia?

A mióma eltávolítása (myomectomia) különféle sebészeti módszerekkel történhet a mióma méretének és elhelyezkedésének függvényében. Cikkünkben bemutatjuk, mely esetben a legalkalmasabb eljárás a laparoszkópia, a hiszteroszkópia, illetve a laparotómia.

Mi a mióma?

mióma a méh különböző részein, a méhüregen belül, a méhfalban, vagy a méh felszínén jelentkező jóindulatú elváltozás. A méh tömegét alkotó simaizom sejtek burjánzásából alakul ki, a szervezet hormonális változásainak nyomán. A miómák kialakulása a szervezetben jelenlévő ösztrogén mennyiségével függ össze: magasabb ösztrogénszint elősegítheti a miómák növekedését, a hormon csökkenése esetén pedig a göbök mérete is csökkenhet.

A mióma göb méretét tekintve lehet pár milliméter, de akár emberi ököl nagyságúra is megnőhet. A mióma mérete azonban nem mindig áll arányban az okozott tünetekkel.

Milyen esetben ajánlott a műtéti eltávolítás?

Amennyiben a mióma elhelyezkedése vagy mérete miatt komoly panaszokat okoz (erős vérzés, görcsök, környező szervekre gyakorolt nyomás), vagy túl gyorsan növekszik, szükségessé válhat a mióma sebészi eltávolítása.

Laparotómia, laparoszkópia, vagy hiszteroszkópia?

A mióma eltávolítására alkalmazott eljárásról minden esetben a műtétet végző szakorvos dönt a mióma mérete és elhelyezkedése alapján.

A beavatkozás történhet hagyományos, nyitott hasi műtét (laparotómia), vagy minimálisan invazív, laparoszkópos (hastükrözéses), vagy hiszeteroszkópos (méhtükrözéses) műtét útján. A méh teljes eltávolítására csak abban az esetben kerül sor, ha a mióma túlságosan nagy méretű, esetleg hasűri összenövések keletkeztek, vagy sok található belőlük a méhtesten, ami nem teszi lehetővé a méh megtartását.

A szakorvosok a mióma sebészi eltávolításakor a minimálisan invazív eljárásokat részesítik előnyben a nyitott hasi feltárással szemben. Hiszteroszkópos eljárást a méh üregében elhelyezkedő miómák esetén alkalmaznak. Az eljárás során a hüvelyen keresztül pár milliméteres eszközt vezetnek fel a méhbe, mely segítségével eltávolításra kerülnek a göbök. Laparoszkópos beavatkozásra a méhfalban, vagy a méh külső felszínén elhelyezkedő mióma esetén kerül sor. E műtéti típus esetén a hasfalon ejtett 3 apró bemetszésen keresztül történik a mióma göbök kimetszése.

Amennyiben a mióma mérete, elhelyezkedése, esetleg korábbi műtét, vagy sérülés nem teszi lehetővé egyik fenti eljárás alkalmazását sem, nyitott hasi műtét (laparotómia) során kerülnek eltávolításra a göbök. A méhfalban, vagy a méhfal külső felszínén kialakult mióma göböt a bikini vonala alatt ejtett, vízszintes hasi bemetszésen át metszi ki a szakorvos.

A mióma eltávolítására alkalmazott eljárás tehát mindig esetfüggő, a műtétet végző nőgyógyász szakorvos határozza meg, mely műtéti eljárást alkalmazva végezhető el biztonsággal a beavatkozás.