Thumbnail picture

Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?

A cukorbetegség a leggyakrabban előforduló anyagcsere betegség, mely világszerte több száz millió embert érint. A WHO adatai alapján a diabétesszel élők száma 1980-tól 2014-ig bezárólag 108 millióról 422 millióra nőtt, ami egyértelműen jelzi a betegség „rohamos” előretörését.

Míg az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet nem termel elegendő inzulint, mely a glükóz sejtekbe való beépülését segíti elő, addig a 2-es típusú diabétesz esetén a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt hormont (inzulin).

Mi a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú diabétesz (nem inzulinfüggő diabétesz) akkor lép fel, amikor a hasnyálmirigyben található béta sejtek termelnek ugyan inzulint, de az képtelen kifejteni hatását, mivel a sejtek érzéketlenek vele szemben. Ez a fajta érzéketlenség az úgynevezett inzulinrezisztencia (a 2-es típusú diabétesz kezdeti szakaszára jellemző), ami mögött az inzulin receptorok hibás működése áll.

Mik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának főbb okai?

Mely korosztályt érinti elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség?

A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően idősebb korban alakul ki.

Mik a 2-es típusú cukorbetegség tünetei?

A szervezet kompenzál, az inzulin receptorok hibás működésének ellensúlyozására törekszik, így elsőként elkezd még több inzulint termelni, hogy valahogy mégis elősegítse a glükóz beépülését a sejtekbe. A betegség tünetei ezért sokáig nem is jelentkeznek és észrevétlen marad. Gyakran előfordul, hogy már csak a szövődmények megjelenésekor diagnosztizálják a kórt.

Akinél a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó genetikai hajlam adott, cukorterheléses inzulinrezisztencia vizsgálat ajánlott. Mivel az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség kezdeti szakaszára jellemző, ennek felismerésekor a beteg életmódváltással még hatékonyan felléphet a betegséggel szemben.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei:

  • Szomjúság, gyakori vizeletürítés
  • Lassú sebgyógyulás
  • Bőrviszketés
  • Gyakori fertőzések
  • Homályos látás

Milyen szövődményei lehetnek a 2-es típusú diabétesznek?

Rövidtávú szövődmények:

  • Kiugróan magas vércukorszint
  • Diabéteszes ketaocidózis (abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében létrejött anyagcserezavar)
  • Alacsony vércukorszint

Hosszú távú (lassan kialakuló) szövődmények:

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett a betegség egészséges táplálkozással, megfelelő fizikai aktivitással, indokolt esetben gyógyszeres kezeléssel kiegészítve visszaszorítható, illetve megfelelően kordában tartható.

close-link