Thumbnail picture

Mit okozhat egy rosszul megválasztott cipő?

Egy rossz cipő nem csak pillanatnyi fájdalmat és kellemetlenséget okoz viselése közben, hanem hosszú távon deformitásokat is előidéz a lábon. Cikkünkből megtudhatja, hogyan előzhető meg a bütyök és a kalapácsujj kialakulása, és mire figyeljen cipője kiválasztásánál.

Mi a bütyök?

A lábfej egyik leggyakoribb deformitása a bütyök (hallux valgus), ami a nagylábujj alappercének kitüremkedése. A nagy lábujj egészséges állapotban a többi ujjal párhuzamos, bütyök esetén viszont az ujj töve elmozdul kifelé, a hegye pedig befelé, a többi ujj felé. Ennek eredményeként a láb belső oldalán fájdalmas kitüremkedés, csontkinövés jön létre, valamint a nagy lábujj rugózó és támasztó funkciója romlik.

Ritkább esetekben bütyök kialakulhat a lábfej külső oldalán is, a kisujj alatt, ez az úgynevezett szabó bütyök.

Mi a kalapácsujj?

A kalapácsujj (digitus malleus) jellemzően a második és harmadik lábujj torzulása. Nevét az ujjak kalapácsot formázó deformitásáról kapta, ahol az alsó lábperc kiemelkedik, a második és harmadik pedig lesüllyed, fordított V alakot formálva.

Miért alakulnak ki?

Mind a kalapácsujj, mind a bütyök esetén elmondható, hogy a láb statikájának megbomlása idézi elő, amit sokszor a nem megfelelő cipő okoz.

Testünk súlyvonala normál esetben a sarokcsontnál összpontosul. A tömegközéppont helyét már egy 1 centiméter magas cipősarok is megváltoztatja, előrehelyezi azt a lábujjak felé, ami megemelkedett terhelést jelent a lábujj ízületeire és izmaira.

A bütyök kialakulásának legfőbb oka a harántboltozat süllyedése, amit a talp nem megfelelő súlyelosztása idéz elő.  A lábboltozat ellapulása következtében a lábfej kiszélesedik, a lábujj alappercét a rajta tapadó izmok kifelé húzzák, így a lábujj a többi ujj irányába elhajlik. Kialakulásának egyik legjelentősebb oka tehát a nem megfelelően megválasztott lábbeli, ami előidézheti a harántboltozat süllyedését, valamint az ujjak összeszorítását.

A túl magas sarok hatására a súly a lábfej elülső részére összpontosul, megváltoztatva a talpon a nyomásviszonyokat, amit egy lábujjakat összeszorító, szűk fazon még tovább ronthat. Ha az egyensúly megbomlik és a lábujjak tövéhez esik a terhelés, a nagylábujj elkezd a külső oldal felé dőlni, a csontvég kiboltosul. Az átrendeződés miatt a többi lábujj kevésbé fér el és a rossz terhelés miatt hajlított helyzetbe kerülnek. Ha az ujjak sokáig hajlított helyzetben vannak, a középpercet hajlító izmok megrövidülnek, míg az alappercet feszítők túlnyúlnak, az egyenlőtlenség állandósul és kialakul a kalapácsujj.

A testünkben minden összefügg mindennel, egyik ízület, izom sem működik függetlenül a többitől. Ha megbomlik a stabilitás, a szervezet kompenzál, máshol aktivizál izmokat, így a huzamos ideig hordott, nem megfelelő cipő a lábfej deformitásai mellett hosszú távon térd, csípő és hát panaszokat is okozhat.

Hogyan előzhető meg a bütyök és a kalapácsujj kialakulása?

A megelőzés a megfelelő cipő kiválasztásánál és viselésénél kezdődik. A lábfej számára is ideális cipő kényelmes, a lábujjakat nem szorítja össze, szabad mozgást biztosít számukra, az ujjak pedig nem érik el a cipő végét. A lábfej számára ideális forma a viszonylag gömbölyű orr rész, ahol az ujjak kényelmesen elférnek, a hegyes orrforma viszont teljes mértékben kerülendő. A talp esetében figyeljünk rá, hogy minél hajlékonyabb változatot válasszunk, hogy járás közben a lábfej könnyedén mozogjon. A cipő sarokmagasságát illetően se a túl magas, se a teljesen lapos sarok nem javasolt, az ideális sarokmagasság 2 cm. A magas sarkak természetellenes helyzetbe kényszerítik a lábat, így a súlypont megváltozása miatt a lábközép- és a lábtőcsontok terhelése aránytalanul megnő. Ez idővel csonthártya-gyulladáshoz vezethet, a lábközépcsontok fáradásos törését, hajszálrepedését is eredményezheti.

Az anatómiai szempontból rossz cipő az egész test súlyelosztására, stabilitására hatással lehet, leggyakrabban hát- és derékfájdalmakat okoz. A súlypont korrigálására hátrafeszített kényszertartás alakul ki a gerinc alsó részén, melynek eredményeként a hát- és derékizmok is merevek lesznek, ezért egyeseknél már a magas sarkú cipő alkalmankénti viselése is képes derékfájdalmat okozni.

Megelőzés céljából ajánlott a lábfej izomzatát erősítő gyakorlatok végzése is, melyet gyógytornász segítségével könnyen elsajátíthatunk.

Mit tegyek, ha már kialakult?

Fontos kiemelnünk, hogy a kisebb deformitást mindig könnyebb kezelni, mint a komolyabbat, ezért ha már pici elváltozás jelentkezik, mihamarabb forduljunk ortopéd szakorvoshoz. A szakorvos megállapítja az elváltozás előrehaladottságát és kezelési lehetőséget javasol az előrehaladottság függvényében.

Korai stádiumban mind a bütyök, mind kalapácsujj esetén éjszakai lábujjsín használatával lassítható a folyamat. A sín segíthet a nagy lábujjat vagy a kis lábujjakat normál pozícióba visszaállítani. Ezen kívül javasolt a torna, ami segít csökkenteni a lábujjak merevségét.

Műtéti beavatkozás akkor válhat indokolttá, ha a konzervatív kezelési módszerek nem bizonyultak eredményesnek, és a deformitás olyan mértékű, hogy más módon nem korrigálható, valamint ha az általuk okozott panaszok (fájdalom, esztétikai probléma) jelentősen rontják a páciens életminőségét.