Thumbnail picture

Mitől alakulnak ki a visszerek?

A vénás megbetegedések a magyar lakosság csaknem 20%-át érintik, a mai korunk egyik népbetegsége. A mindennapi fokozott terhelés miatt az alsó végtagok igénybevétele is magasabb, így a vénák billentyű is könnyebben “tönkre mehetnek”. Ezek azok a szelepek, melyeknek szakaszolni kellene az elhasznált, salakanyagokkal telt vér visszaáramlását a szív felé, károsodásuk esetén azonban nem tudják fenntartani az irányt, a vér egy része visszaáramlik a mélyebb szakaszokra.

A visszeresség kialakulásában szerepet játszó tényezők

Nem

A nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki visszerek, mint a férfiaknál, mert a női hormonok ellazítják az érfalakat, így a kitágult erekben a változatlan méretű billentyűk már nem zárnak megfelelően.

Túlsúly

túlsúly plusz terhet ró a vénákra is, ami fokozott terhelést, többletmunkát okoz a vénáknak.

Genetika

A visszérért részben a gének tehetők felelőssé, nagyobb a kialakulás veszélye, ha egy közeli családtag ebben a betegségben szenved. Súlyosbító tényező, ha az a kötőszöveti betegségek halmozottan vannak jelen.

Foglalkozás

A hosszú ideig tartó állást igénylő munkák növelhetik a visszér kialakulásának kockázatát.

Terhesség

A növekvő magzat súlya által a kismedence vénáira gyakorolt nyomás, és az ösztrogén, progeszteron hormonok érfalakra gyakorolt lazító hatása hozzájárul a visszerek kialakulásához a terhesség alatt.

Életkor

Az idő múlásával a vénák falai kezdenek veszíteni a rugalmasságukból is és gyakoribbá válik a billentyűelégtelenség.

Egyéb befolyásoló faktorok

Hormonális tényezők

A visszeresség megjelenését a női nemi hormonok jelentősen befolyásolják, ezért a nők esetében sokkal gyakoribb a visszeresség. Ezen felül még a különböző hormonpótló kezelések, a hormonális fogamzásgátlók szedése, a hormonális változások mind-mind hozzájárulhatnak a visszerek kialakulásához.

Az érfalak gyengesége

A vénafal károsodásának másik fontos faktora a fehérvérsejtek “csapdába esése”. A megnövekedett vénás nyomás miatt a kiserekben felhalmozódnak a fehérvérsejtek, melyek a belőlük felszabaduló enzimek segítségével károsítják az érfalat. A hajszálerek és a kis vénák fala emiatt áteresztővé válik, még több folyadékot és salakanyagot engedve a környező szövetekbe.

A vénabillentyűk elégtelen működése

A kötőszövetek veleszületett gyengesége szintén ide tartozik, de az elsődleges visszérbetegségben szenvedőknél felfedezhetőek a kötőszöveti gyengeség egyéb tünetei is, mint például a lúdtalp, aranyeres csomóksérvek. Ezek a kórképek akár halmozottan is jelen lehetnek.

Hogyan kezelhető a visszér betegség?

A visszérbetegségek kezelésében rendkívül fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor – még ha azok csak esztétikailag zavarók – forduljunk szakorvoshoz. Ilyenkor nem csak a későbbi szövődményeket előzhetjük meg, de a kezelés és gyógyulás is jóval egyszerűbb, gyorsabb lehet.

A visszeres panaszok kiújulása ellen életmód változtatással és rendszeres szűrővizsgálatokkal védekezhetünk.

Súlyos, nagyfokú visszérbetegség esetén azonban megfontolandó a műtéti kezelés, mely elejét veszi a további szövődményeknek, mint trombózis, tüdőembólia vagy lábszárfekély.

Medicover Magánkórházban már többféle műtét áll az Ön rendelkezésérre (hagyományos, valamint a lézeres), amelyet mindig az Ön kezelőorvosa határoz meg az állapotától függően.