Thumbnail picture

Nem mindegy, hogyan süt ránk a Nap – A fényvédelem és a melanóma kapcsolata

A napozás akár fél óra alatt nyomot hagy rajtunk, de nem mindegy, milyen áron. A fényvédelem egész évben elengedhetetlen, nyáron pedig különösen ügyelni kell bőrünk védelmére. Minimális mennyiségben jótékony hatása van a napnak, de nem szabad túlzásba esnünk.

A bőrrák a kialakulásának számos oka ismeretes, ezek közül az UV sugárzás áll az első helyen. Míg a napon töltött túl sok idő enyhébb esetben korai öregedést és ráncokat okoz, addig   súlyosabb esetben behatol a DNS-be, roncsolja azt és rákos elváltozást idézhet elő.

A bőr rosszindulatú daganatai

A rosszindulatú bőrdaganat kifejezés több tumort foglal magában, azzal is összefüggésben, hogy a bőr mely részéből indul ki. Magyarországon leggyakrabban a hám eredetű basalioma kerül felismerésre. Általában lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípus, ezért részlegesen rosszindulatúnak (semimalignus) is nevezik. Gyakori még a laphámrák (spinalioma), mely időben történő felismerés nélkül áttéteket adhat. Illetve a festékes daganat, az úúgynevezett melanoma malignum, mely igen agresszív daganattípus.

A megelőzés otthon kezdődik

A rendszeresen elvégzett otthoni önvizsgálat első lépése a felelős prevenciónak. A vizsgálat során érdemes egy másik személy segítségét kérni, hiszen vannak olyan anyajegyek, melyeket nem feltétlenül látunk. Bizonyos elváltozások (anyajegy mérete, alakja, színe) szabad szemmel is jól láthatók. Ha változást észlelünk, minden esetben soron kívül orvoshoz kell fordulni.

Az otthoni önvizsgálat mellett a megfelelő fényvédelem is elengedhetetlen. Bőrünkre egész évben vigyáznunk kell, nemcsak a nyári időszakban.

10 és 19 év között az évenkénti kettő vagy több leégés 82% -kal növeli a melanóma kockázatát. Ezt a rizikót, a megfelelő fényvédő krémmel és a napon töltött órák számának csökkentésével tudjuk minimalizálni.

Minden nyári napozási szezon után érdemes ellátogatni egy szűrésre, panaszmentesség esetén is, hiszen vannak olyan elváltozások, melyeket csak mikroszkóppal lehet észrevenni!