Thumbnail picture

A túlzásba vitt napozás ára – Mindent a napszúrásról

Korábbi cikkeinkben számos veszélyt tártunk fel a napozással kapcsolatban. Ha a napozásról van szó, nemcsak a melanómáról vagy a felhevült test veszélyeiről kell szót ejteni. Ez a probléma nagy valószínűséggel sokunk nyaralását keserítette már meg: cikkünk a napszúrásról szól.

Egy strandon eltöltött nap után természetes, ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Ha viszont fejfájás, hőemelkedés, hányinger vagy szédülés is társul ehhez az érzethez, akkor valószínűleg napszúrásról van szó.

A napszúrás tünetei

A fentiek mellett, súlyosabb esetben hányás, láz vagy akár ájulás is előfordulhat. A napszúrás elsősorban azoknál alakul ki, akik fedetlen fejjel sokat tartózkodnak a napon. Ilyenkor ugyanis a koponyacsont alatt található agyhártya felhevül és irritált lesz. Fokozott veszélynek vannak kitéve a szabadban dolgozók, fizikai munkát végzők, mezőgazdaságban vagy építőiparban tevékenykedők.

A napszúrás mellett, más egyéb kánikula okozta tünetegyüttes is előfordulhat. Ha a test hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik, hőgutáról beszélünk. Ilyenkor a test nem tudja levezetni a hőt, így súlyos keringési elégtelenség léphet fel. Magas pulzus és hűvös bőr jellemzi, amely állapot azonnali orvosi ellátást igényel.

A nyári melegben fokozottan ügyelni kell a só- és folyadékpótlásra. Ám a túlzott folyadékbevitel akár életveszélyes is lehet! Ha túl sok folyadék kerül a szervezetbe, az a vérben lévő tápanyagok veszélyes mértékű felhígulásához vezet. A vér alacsony nátriumtartalma akár napokig is alacsony szintre kerülhet, ez pedig szédülést, izomgyengeséget, kimerültséget, zavarodottságot, de akár eszméletvesztést és kómát is okozhat.

Hogyan kezeljem?

Ha észleljük a tüneteket, az első és legfontosabb lépés, hogy megakadályozzuk a test további hevülését. Azonnal hűvös, árnyékos helyre kell vonulni. Fontos továbbá a fej minél hamarabbi lehűtése hideg vizes borogatás vagy zuhany segítségével.

A fent említett folyadékpótlás is elengedhetetlen, főleg, ha az érintett hányt is, ilyenkor ugyanis magasabb esélye van a kiszáradásnak. Az elveszett folyadékot pótolhatjuk lehűtött ásványvízzel vagy akár izotóniás italokkal, melyek tartalmaznak ásványi anyagokat, sókat is.

napszúrás

Mindenekelőtt a megelőzés a legfontosabb. Ügyelni kell a napon töltött idő hosszára, pihenőket tartani még akkor is, ha csak egy napozásról van szó!