Thumbnail picture

A leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések

Korábban két blogcikkben is foglalkoztunk a különböző szexuális úton terjedő betegségekkel, azonban fontos tudni, hogy nőgyógyászati fertőzéseket nem csak nemi betegségek okozhatnak, hanem gombás vagy bakteriális fertőzések is. A hüvelyi fertőzések felismerése és kezelése kiemelten fontos, mivel kezelés nélkül a gyulladás átterjedhet a méhre, a petevezetékekre és a petefészekre is, amely súlyos szövődményeket okozhat.

Bakteriális vaginosis

Gyakori, nem szexuális úton terjedő fertőzés, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyben a lactobacilusok elhalásával párhuzamosan olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek egészséges szervezetben csak kis számban vannak jelen. A bakteriális vaginosis az erős hüvelyi folyás mellett általában más kellemetlen tünettel nem jár, azonban ajánlott a lehető leghamarabb nőgyógyászhoz fordulni vele, mivel a fertőzés átterjedhet a méhre és kismedencei gyulladáshoz is vezethet. A terhesség során kialakult bakteriális vaginosis fokozza a koraszülés kockázatát. A bakteriális vaginosis nőgyógyászati vizsgálattal könnyen diagnosztizálható és könnyen kezelhető.

Tünet: szürkésfehér színű, kellemetlen szagú hüvelyfolyás

Kezelés: gyógyszeres kezeléssel és hüvelykrémmel

nogyogyaszati-szakorvosi-vizsgalat-nogyogyaszati-szures-medicover-korhaz-es-klinika

Candida

A candida a leggyakoribb gombás hüvelyfertőzés, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyflóra lúgos közege megváltozik, így nem tudja megakadályozni a természetesen is jelenlévő gombák elszaporodását. Többek között antibiotikumos kezelések, kezeletlen cukorbetegség vagy a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya is hajlamosító tényező lehet. Ha a fertőzés a kezelés után kiújul, érdemes partnerünket is kivizsgáltatni, mivel a fertőzést férfiak is elkaphatják, ám náluk a lefolyása teljesen tünetmentes. Mivel a candida gombák elsősorban szénhidráttal táplálkoznak, ezért a szakemberek gyakran speciális diétát javasolnak a gombás hüvelyfertőzésben szenvedő páciensek számára.

Tünet: fehéres-sárgás színű, darabos hüvelyfolyás; viszkető, égő érzés a szeméremtesten

Kezelés: történhet hüvelykúppal, krémekkel vagy szájon át szedhető gyógyszerrel

HPV

A HPV (Humán Papilloma Vírus) az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, amelynek egyes típusai méhnyakrák kialakulásához vezethetnek. Bár a vírus elsősorban nőkre jelent veszélyt, férfiak is megfertőződhetnek és tovább terjeszthetik a vírust. A HPV egyes típusai felismerhetők a nemi szerven kialakuló szemölcsről, de gyakran a vírus teljesen tünetmentes és csak szakorvosi vizsgálattal állapítható meg. Az egészséges immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a fertőzött sejteket azonban, ha ez nem történik meg, a vírus rákos elváltozásokat okozhat. A már kialakult fertőzés nem reagál gyógyszeres kezelésre, de HPV védőoltás (3 injekcióból álló kúra) a vírus több típusa ellen is védelmet nyújt, ezért a beadása a nemi élet megkezdése előtt ajánlott.

Tünet: szemölcsszerű elváltozás a nemi szerven, de teljesen tünetmentes is lehet

Kezelés: megelőzésre létezik védőoltás, kialakult fertőzésnél csak tüneti kezelés