Thumbnail picture

Kromoszóma rendellenességek – Patau-szindróma

A Patau-szindróma olyan, élettel összeegyeztethetetlen kór, melyet a 13-as kromoszóma rendellenessége okoz. Ebben az esetben a kromoszóma egyes darabjai, vagy a teljes kromoszóma eggyel több példányban fordul elő a magzati sejtekben.

Hogyan alakul ki a Patau-szindróma?

A szindróma a hímivarsejtben végbemenő, rendellenes sejtosztódás következtében alakul ki és minden tízezredik terhességnél fordul elő. A szűrővizsgálat kiemelten fontos, főként idősebb korban. Az érintett magzatoknak mindössze egy százaléka jön világra. Az újszülöttek általában egy hónapon belül, ritkább esetben egy éven belül meghalnak.

A Patau-szindróma ismertetőjegyei

A Patau-szindrómában szenvedő magzatnál számos rendellenesség léphet fel. A babára jellemző lehet a csökkent fejméret – mikrokefália -, az arcon egymáshoz közel elhelyezkedő szemek, a megszokottnál lejjebb található fülek, illetve előfordulhat, hogy a fejen fejbőrhiány alakul ki. A kézen/lábon megjelenhet plusz egy ujj, valamint a második és a harmadik lábujj is összenőhet.

A csecsemők már eleve kis súllyal jönnek világra, több mint kétharmaduk súlyos szívfejlődési rendellenességgel. Az újszülötteknél gyakran előfordulhat továbbá süketség, vakság, valamint epilepszia és mentális visszamaradottság (retardáció). A nemi szerveket tekintve szintén rendellenességekkel lehet számolni. A Patau-szindrómás kicsiknek továbbá kifejezetten laza az izomtónusuk.

Hogyan szűrhető a Patau-szindróma kialakulásának kockázata?

Fontos kiemelni, hogy gyógyíthatatlan rendellenességről van szó és a születést követően az életben maradás esélyei is minimálisak. Ebből adódóan az időben elvégzett szűrővizsgálat alapvető fontosságú a kromoszóma rendellenességek kockázatát illetően, különösen az idősebb (35 év feletti) kismamáknak.

A várandósság során a gyermek DNS-ének töredékei (fragmentumai) bekerülnek az anya vérébe. A Harmony Prenatális teszt olyan új típusú szűrővizsgálat, amely ezeket a DNS-töredékeket elemzi az anyától származó vérmintából. Tökéletesen alkalmas a Patau-szindróma, az Edwards-szindróma, valamint a Down-szindróma kockázatának kimutatására. A teszt eredményei pontosabbak, és az álpozitív eredmények aránya rendkívül alacsony, a hagyományos tesztekkel szemben.