Thumbnail picture

Petevezeték átjárhatósági probléma, mint szervi meddőség

Mi történik, ha a petevezetékek elzáródnak?

A petevezeték egy-egy üreges, a petefészek felőli oldalán kiszélesedő cső, melynek mérete nagyjából 10-11 centiméter. Feladata, hogy a megérett vagy megtermékenyített petesejtet eljuttassa a méhbe. Amennyiben a petesejt megtermékenyült, úgy a fejlődésének első 5 napját a petevezetékben tölti, miközben folyamatosan halad előre.

Sajnos előfordulhat, hogy a petevezeték elzáródik, vagyis a petesejt képtelen eljutni a méhbe. Ennek következménye lehet a méhen kívüli terhesség, vagy a meddőség, hiszen így a magzatnak esélyes sincs a fejlődésre.

A petevezeték elzáródás lehet egyoldali és kétoldali, lehet végleges és átmeneti, valamint – műtéti úton – megnyitható és nem megnyitható. A kétoldali petevezeték elzáródás teherbe esési képtelenséget jelent, míg az egyoldali állapot esetén a teherbe esési képesség csak csökken, de nem szűnik meg.

Milyen tünetei vannak a petevezeték elzáródásnak?

Az elzáródásnak jellemzően nincsenek tünetei, de előfordulhat, hogy alhasi fájdalom jelentkezik, valamit gyulladásos, felfázásos tüneteket produkál a beteg. A problémára rendszerint akkor derül fény, amikor a hosszas próbálkozást követően sem sikerül a teherbeesés.

Mi okozhatja a petevezetékek elzáródását?

  • méhen belüli fogamzásgátlók okozta apró sérülések
  • nemi úton terjedő betegségek, pl.: korábban fennálló Chlamydia vagy Gonorrhea fertőzés
  • gyulladás korábbi terhesség megszakításból
  • nehéz szülés okozta szövődményei
  • endometriózis
  • ciszta

A leggyakrabban mégis kismedencei gyulladás a kiváltó ok, és ebben az esetben akár mindkét petevezető érintett a problémában. A mechanikai, vagy kémiai behatás következtében a petevezeték sejtjei összenőnek, így az átjárhatóság megszűnik.

Hogyan diagnosztizáljuk, hogy a petevezetékek el vannak-e záródva?

Az ultrahangos HyCoSy (Hystero-contrast-sonography) eljárással viszonylag gyorsan és egyszerűen, járóbeteg eljárás keretében, minimális fájdalom mellett vizsgáljuk a méh üregét és a petevezetékek átjárhatóságát.

A vizsgálat során a hüvelyen keresztül katéter segítségével steril élettani sóoldatot juttatunk a méh üregébe, majd figyeljük, milyen nyomás mellett és milyen gyorsan tud kiáramlani a petevezetőkön át a folyadék a hasüregbe. Ha az eredmények kedvezőek, legalább az egyik petevezeték biztosan átjárható.

Ha a befecskendezett folyadék tartós, nagy nyomás hatására, 1-3 perces próbálkozással sem ürül a méh üregéből a hashártya területére, úgy mindkét petevezeték elzáródását föltételezhetjük. A később konzultációt képfelvételek segítik.

A vizsgálat teljes időtartama körülbelül 1 óra, amely magában foglalja az előzetes adategyeztetést és nőgyógyászati alapvizsgálatot, a beavatkozást és a képalkotó eljárásokat, valamint a vizsgálatot követő lelet kiértékelését és a további kérdések, lehetőségek konzultációját.