Thumbnail picture

Sérvműtét után

Hála a modern orvostudomány eszközeinek manapság a sérvműtét már nem olyan megterhelő, mint régen, hisz a sérvműtétek egy bizonyos százaléka végezhető laparoszkóposan. Ilyenkor ugyan rövidül a műtéti és felépülési idő, mégis vannak bizonyos óvintézkedések, melyeket célszerű betartani a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Arról, hogy milyen esetekben alkalmaznak hagyományos vagy laparoszkópos eljárást korábbi bejegyzésünkben olvashat.

Összeszedtük tehát a legfőbb információkat, melyekkel jó, ha Ön is tisztában van:

Étkezés

A sérv, és annak műtéti eltávolítása alapvetően nem befolyásolja a táplálkozási szokásokat. A beavatkozást követően azonban  – érzéstelenítési, altatási módtól függően – 1-4 óra után fogyaszthat Ön folyadékot és legkésőbb 24 óra elteltével szilárd táplálékot is.

Emellett javasolt olyan ételeket beiktatnia étrendjébe, melyek segítik – és semmiképp sem hátráltatják – a mielőbbi felépülést. Célszerű nagydózisban C-vitamint szedni, megfelelő mennyiségű folyadékot inni (3-4 liter) és többször, kevesebbet étkezni. Ételei kiválasztásakor is ügyeljen arra, hogy támogassa szervezetének regenerációját, ne egyen nehéz, zsíros vagy puffasztó ételeket, ne igyon alkoholt.

Mozgás

Ugyan a rehabilitáció pontos menetét mindig személyre szabottan állapítja meg a kezelőorvos, vannak általános irányelvek:

  • Laparoszkópos műtét esetén Ön a sérvműtét után, másnap elhagyhatja kórházunkat, egy-két napi pihentetés után pedig fokozatosan elkezdhet könnyű testmozgást végezni, sétálni, autót vezetni. Egy hét alatt teljesen visszatérhet a megszokott életmódjába.
  • Nyitott sérvműtét esetén lassabban történik a rehabilitáció, az első héten pihenés, a megerőltető mozdulatok mellőzése szükséges. A második héttől lehet autót vezetni, könnyebb fizikai mozgásokat végezni. Majd a 3. héttől biciklizni vagy egyéb, nehezebb mozgásformát is be lehet már iktatni a mindennapokba. A negyedik héttől javasolt hasizom-torna, fokozatos visszatérés a megszokott napi rutinba.

Egyéb, fontos tudnivalók

  • A műtétet követően Ön még nem vezethet gépjárművet, ezért célszerű megkérnie egy családtagját vagy ismerősét, hogy vigye haza Önt.
  • A haskötő használata erősen javallott, mindkét fajta sérvműtét után
  • Varratszedésre nincs szükség, hiszen laparoszkópos műtét esetén nincsenek, nyitott műtétnél pedig felszívódnak a varratok
  • A műtétet követően laparoszkóp esetén két napig, nyitott műtét esetén egy hétig nem érheti víz a területet

A fenti leírások csupán az általános tájékoztatást szolgálják, a pontos utasításokat az Ön kezelőorvosa fogja biztosítani Önnek.

Girl in a jacket
close-link