Thumbnail picture

Sérvműtét után

Hála a modern orvostudomány eszközeinek manapság a sérvműtét már nem olyan megterhelő, mint régen, hisz a sérvműtétek egy bizonyos százaléka végezhető laparoszkóposan. Ilyenkor ugyan rövidül a műtéti és felépülési idő, mégis vannak bizonyos óvintézkedések, melyeket célszerű betartani a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Arról, hogy milyen esetekben alkalmaznak hagyományos vagy laparoszkópos eljárást korábbi bejegyzésünkben olvashat.

Összeszedtük tehát a legfőbb információkat, melyekkel jó, ha Ön is tisztában van:

Étkezés

A sérv, és annak műtéti eltávolítása alapvetően nem befolyásolja a táplálkozási szokásokat. A beavatkozást követően azonban  – érzéstelenítési, altatási módtól függően – 1-4 óra után fogyaszthat Ön folyadékot és legkésőbb 24 óra elteltével szilárd táplálékot is.

Emellett javasolt olyan ételeket beiktatnia étrendjébe, melyek segítik – és semmiképp sem hátráltatják – a mielőbbi felépülést. Célszerű nagy dózisban C-vitamint szedni, megfelelő mennyiségű folyadékot inni (3-4 liter) és többször, kevesebbet étkezni. Ételei kiválasztásakor is ügyeljen arra, hogy támogassa szervezetének regenerációját, ne egyen nehéz, zsíros vagy puffasztó ételeket, ne igyon alkoholt.

Mozgás

Ugyan a rehabilitáció pontos menetét mindig személyre szabottan állapítja meg a kezelőorvos, vannak általános irányelvek:

  • Laparoszkópos műtét esetén Ön a sérvműtét után, másnap elhagyhatja kórházunkat, a napi életvitelhez tartozó mozgásokat végezheti és fokozatosan kis lépésekben növelheti a mozgások intenzitását, növelheti a séta hosszát. Kerülendő a hasi nyomás hirtelen fokozódásával járó mozgás, nagyobb súlyok emelése. Az autóvezetés akkor kezdhető el, ha az aktuális műtét utáni diszkomfort érzése már lehetővé teszi a teljes koncentrációt és azonnali vezetési reakciók elvégzését. Erre nincs általános szabály, lehet néhány nap, de pár hét is. Szellemi tevékenység, ülő munka 1 hét, fizikai munkavégzés 2-3 hét után lehetséges. A háló kötőszövetes beépülése több hónapot vesz igénybe ezért fontos alapelv a fizikai aktivitás fokozatos emelése.
  • Nyitott sérvműtét esetén valamivel lassabban történik a rehabilitáció. Ön legtöbbször a műtét másnapján elhagyhatja a kórházat, az első héten pihenés, a megerőltető mozdulatok mellőzése szükséges. A második héttől általában lehet autót vezetni, de az autóvezetés akkor kezdhető el, ha az aktuális műtét utáni diszkomfort érzése már lehetővé teszi a teljes koncentrációt és azonnali vezetési reakciók elvégzését. Erre nincs általános szabály, lehet pár hét is. Szellemi tevékenység, ülő munka 1-2 hét, fizikai munkavégzés 3-4 hét után lehetséges. A háló kötőszövetes beépülése több hónapot vesz igénybe ezért fontos alapelv a fizikai aktivitás fokozatos emelése.

Egyéb, fontos tudnivalók

  • A műtétet követően Ön még nem vezethet gépjárművet, ezért célszerű megkérnie egy családtagját vagy ismerősét, hogy vigye haza Önt.
  • A haskötő használata hasi sérvműtétek után – kivéve a lágyéksérvet és a combsérvet – erősen javallott, mind a laparoszkópos mind a nyitott sérvműtétek után.
  • Varratszedésre megbeszélt időpontban kerül sor, kivéve, ha a bőrszélek egyesítése a műtéti metszés, illetve a laparoszkópos portsebek esetében felszívódó varratokkal történtek.
  • A műtétet követően laparoszkóp esetén két napig, nyitott műtét esetén egy hétig nem érheti víz a területet.

A fenti leírások csupán az általános tájékoztatást szolgálják, a pontos utasításokat az Ön kezelőorvosa fogja biztosítani Önnek.