Thumbnail picture

Mitől alakulhatnak ki a szív- és érrendszeri betegségek?

A kardiovaszkuláris betegség évente több mint 17,5 millió életet követel világszerte, így a vezető halálok között tartják számon.

A kardiovaszkuláris betegség olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio), és sok esetben a szervezet teljes érrendszerét is (vaszkuláris). Számos betegség tartozik ebbe a körbe, de ezek közül soknak ugyanaz az oka: az érpályán belüli zsírtartalmú plakkok felszaporodása. Ide tartoznak a szívkoszorúér-betegségek, a stroke, a perifériás vaszkuláris betegségek.

Milyen tényezők tehetők felelőssé a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásáért?

belgyógyászat belgyógyász vérnyomás mérés

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás jelentősen növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, csakúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét. Jó hír azonban, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül az elsődleges a testtömeg csökkentése.

Magas koleszterinszint

A koleszterin bizonyos mértékben elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen jelen van minden szövetben, szervben. A sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze, az érfalak rugalmasságáért felel. A probléma ott kezdődik, amikor a különböző állati eredetű táplálékbevitellel oly mértékben megemelkedik a normális koleszterinszint, hogy az kockázati tényezőként jelenik meg a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában. A fokozatosan, évtizedeken át magas koleszterinszint eltömíti az életfontosságú artériákat, amelyek a szívet táplálják.

Magas vércukorszint

A 2-es típusú diabéteszt napjainkban inkább sorolhatjuk a kardiológiai betegségek közé. A cukorbetegek mindegy 80%-a keringési betegségben hal meg, ezen belül is 75%-uk koszorúér-betegségben, 25%-uk agyi érbetegségben és alsó végtagi verőérbetegségben szenved.

Túlsúly vagy elhízás

Az elhízás, mint civilizációs betegség sok esetben a belső szerveket is érinti. A felesleges zsír nem csak a bőr alatti kötőszövetekben, de a belső szervek körül is megjelenik, a vérrendszertől kezdve a májig. Ezt a fajta elzsírosodást elsősorban a has és csípő környékére összpontosult feleslegről lehet felismerni, amely nem csak esztétikai, hanem nagyon komoly egészségügyi problémát is jelent.

Mik a főbb kardiovaszkuláris betegségek?

  • Magas vérnyomás
  • Alacsony vérnyomás
  • Koszorúér-betegségek
  • Szívinfarktus
  • Szívritmuszavarok
  • Szívelégtenség
  • Szerzett billentyűhibák
  • A szív gyulladásos betegségei
  • Veleszületett szívbetegségek

Hogyan előzhetők meg a szív- és érrendszeri betegségek?

Medicoverben lehetőséget biztosítunk átfogó szakorvosi vizsgálatok igénybevételére, beleértve kardiológiai és gasztroenterológiai szakrendelésünket. Ezen felül a kardiovaszkuláris rizikófaktor laborvizsgálati csomag is segítséget jelenthet a szív- és érrendszeri betegségek feltérképezésében.