Thumbnail picture

Térdkalács elmozdulás

Ha elöl fáj – patellofemorális szindróma

Az elnevezés a térdkalács (patella) és a combcsont (femur) közötti ízület problémájára utal.

Normális esetben a térdkalács pontosan illeszkedik a combcsont elülső felszínén található mélyedésbe, így mindkét oldala egyenlő mértékben terhelődik. Amennyiben a térdkalács, vagy a combcsont alakja eltérő, a terhelés egyenetlen, ami hamar porcszövet károsodáshoz vezethet.

A térdkalácsot oldalirányban erős szalagok tartják a középvonalban. Kóros anatómiai helyzet, vagy a szalagok elégtelensége a középvonalhoz képest a térdkalács elmozdulását okozhatják. Ez leggyakrabban laterális (kifelé) irányban történik, mivel a csontos perem itt alacsonyabb.

A térdkalács elmozdulását kiváltó tényezők

A térdkalács elmozdulás több tényezővel is “kiváltható”, de a legtipikusabb ok a térd körüli izomegyensúly felborulása. A térd anatómiai felépítéséből fakadóan több tényező is felelős, ami a térdkalácsot a külső oldal felé húzza.

Az egyetlen ezt ellensúlyozandó erőt a négyfejű combizom alsó, ferde rostjai fejtik ki, melyek azonban hajlamosak a gyengülésre. Ennek megfelelően igen jellemző a térdkalács kifelé történő enyhe elmozdulása (patella lateralizáció), ami jelentősen megnöveli a térdkalács károsodásának esélyét.

Jellegzetes tünetek

A probléma vezető tünete a térd elülső, a térdkalács mögötti részének fájdalma, mely főként annak erőteljes behajlításakor jelentkezik: lépcsőn lefelé járáskorguggoláskor, egyenetlen talajon való járáskor és futáskor. Jellegzetes tünet, amikor a hosszantartó ülés okoz térdfájdalmat („autó-mozi jelenség”), a térdkalács ugyanis hajlításkor erőteljesen belenyomódik az ízületi árokba, ami provokálhatja a fájdalmat.

Mi válthatja ki a térdkalács elmozdulását?

hajlamosító tényezők között az alábbiak szerepelnek:

  • a térdkalács normálistól eltérő helyzete (túlságosan oldalt, vagy a normálisnál magasabban helyezkedik el)
  • a térdet érintő tengely deformitások (X-láb, nagyfokú valgitás azaz járás során a térdek “egymás felé néznek”)
  • a láb ortopédiai eltérései (pl. lúdtalp, bütyök vagy kalapácsujj)
  • a túlzásba vitt edzés

Ha a tüneti kezelések sem segítenek

Ha a térdkalács  elmozdulás kóros mértékű, akkor a leggyakrabban előforduló sérülések a ficam és a törés. Mindkettő a porcfelszínek sérülését rejti magában, ami miatt kezelésük fokozottabb odafigyelést igényel. Törés esetén a lehető legpontosabb illesztésre kell törekedni. Ficam esetén is az ízfelszínek sérülése okozza a fő problémát, azonban előfordulhat szokványos (habituális) patellaficam is. Ilyenkor a térdkalács akár naponta többször is „kiugrik” a helyéről oldalirányban, s a beteg nem fordul orvoshoz a problémával, hanem képes magának helyretenni. Ez azonban a ritkább eset, amely rendszerint az ízület valamilyen szerzett vagy veleszületett deformitásából, a térízület tengelyeltéréséből fakad.

A térdkalács porcfelszín kezelése jelenleg nem egyszerű feladat, térd specialista szakorvost igényel, mivel a bevált porcmentő beavatkozások számára igen szűk a tér, valamint a porc alatti csontvastagság igen vékony (a patella kb. 2 cm vastag). Gyakran alkalmazott módszer a laterális release, melynek során átvágásra kerül a térdkalácsot kívülről tartó szalag, ezáltal megszűnik a térdkalácsot leszorító, kifelé húzó erő és a csont felemelkedve szabadon tud mozogni, valamint csökken a porcfelszínre nehezedő nyomás is. Ez könnyebb, panasz mentesebb térdmozgást eredményez. A térdműtét elvégezhető nyílt feltárásból, valamint artroszkóposan is.

Girl in a jacket
close-link