Thumbnail picture

Mi a különbség a torokmandula és az orrmandula között?

Mik azok a torokmandulák?

A torokmandulák a szájüreg mélyén, a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövetek.

A szájüregben és a garatban található ún. Waldeyer-gyűrű részeként (ide tartozik az orrmandula, a nyelvgyöki mandula, a garat-, pofa- szájpadnyálkahártyában lévő nyirokszövetek) a torokmandulák fertőzések elleni védekezés első immunológiai szűrőállomásai, így az immunvédekezés fontos tényezői.

Mi az orrmandula?

Az orrmandula a garat felső részén, az orrgaratban található szivacsszerű szerv. Elhelyezkedése miatt garatmandulaként is említik. A nyirokrendszer részét képezi és szintén része a nyirokszövetből álló Waldeyer-gyűrűnek, és a fertőzések elleni helyi védekezésért különösen csecsemő és gyermekkorban felel.

Ujjbegy méretű szerv, amit normál esetben a szájpad takar. Akkor válik láthatóvá, ha az orrmandula jelentősen megnagyobbodott, így belóg a szájgaratba.

Torokmandula betegségek

A krónikus mandulagyulladás esetében a mandulák fájdalmas gyulladása ritkább vagy nem jellemző, a torokban diszkomfort érzés jelentkezhet. Azonban a mandulákban lévő hosszan tartó gyulladás fokozott hajhullást, ízületi panaszokat, kiütést, fáradékonyságot, lázat, kellemetlen leheletet, akár vesegyulladást és a szív gyulladását is okozhatja.

A pontos diagnosztizáláshoz a fül-orr-gégész javasolhat laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatot (orrmelléküreg CT, belsőfül CT, vagy MR vizsgálat), hallásvizsgálatot is.

A jelentősen megnagyobbodott torokmandulák szűkíthetik a torkot, mely nyelési és/vagy légzési nehézségeket okozhat és hozzájárulhat a horkolás és az éjszakai légzéskimaradás (obstruktív alvási apnoe szindróma – OSAS) kialakulásához. Ilyen esetben is szükség lehet a torokmandulák eltávolítására.

Orrmandula betegségek

A krónikus középfülgyulladás leggyakoribb oka a megnagyobbodott orrgaratmandula, amely elzárhatja a fülkürt nyílásait. A nem megfelelően szellőző dobüreg és az így felhalmozódó savó eredményezi a tartós gyulladást.

Abban az esetben, ha a megnagyobbodott orrmandula elzárja az orrgaratot, akkor légzési nehezítettség, zárt orrhangzós beszéd jelentkezik. Az elzáródás miatti orrváladék pangás pedig orrmelléküreg-gyulladást okozhat.

A fertőzött orrgaratmandulából lecsorgó váladék köhögéshez, gége és hörgőgyulladáshoz vezethet, az esetleg meglévő asztmás tüneteket ronthatja, vagy azok kiújulását válthatja ki.

A pontos diagnosztizáláshoz a fül-orr-gégészeti vizsgálat során felmerülhetnek tenyésztéses laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (orrmelléküreg CT, belsőfül CT), hallásvizsgálat is.

Lehetséges műtétek

Amennyiben évente többször is jelentkező, erős torokfájdalommal és magas lázzal kísért torokmandula gyulladástól szenved, vagy a gyulladás heveny lefolyású, akkor a fül-orr-gégész szakorvos javaslatot tesz a torokmandulák eltávolítása. A mandula körül kialakult tályog esetén pedig kötelező a torokmandula műtét (tonsillectomia).

A torokmandula megkisebbítő műtétet Kórházunkban lézerrel vagy rádiófrekvenciás eljárással végezzük, mely gyermekek esetében is használható eljárás.

Orrmandula műtét (adenotómia) akkor indikált, ha a megnagyobbodott orrmandula gátolja az légzést, erős fülfájást és fülgyulladást vagy halláscsökkenést okoz. Ha a mandula mérete eléri azt a nagyságot, amely tüneteket okoz vagy krónikus gyulladás alakul ki, akkor az eltávolítás az egyetlen lehetőség.

Kórházunkban – a hagyományos orrmandula műtét mellett – lehetőség van korszerű koblációs orrmandula műtétre is. Ennél az eljárásnál a modern technológia ötvözi a rádiófrekvenciás energiát és a sóoldatot, hogy plazmamezőt hozzon létre. A fókuszált plazma lehetővé teszi a szövetek precíz eltávolítását már alacsony hőmérsékleten, mely csökkenti a környező szövetek hőterhelését, így kisebb a hegesedés is. Ebben az esetben is mindkét műtét típus alkalmazható a gyermek orrmandula műtétek esetében is.

Bizonyos esetekben egy torokmandula műtéttel egy időben elvégezhető az orrmandula eltávolítása is.