Thumbnail picture

Vizsgálati és kezelési lehetőségek pajzsmirigy alulműködés esetén

Ha hosszú ideje állnak fenn egyidejűleg olyan általánosnak tűnő panaszok, mint a fáradékonyság, a folyamatos hízás, rossz alvás, száraz bőr, töredezett haj és körmök, vagy izomfájdalom, és tudjuk, hogy a családban fordult már elő pajzsmirigy betegség, érdemes endokrinológus szakorvost felkeresni. E tünetek egyidejű jelenléte ugyanis a pajzsmirigy alulműködését is jelezheti. A cikkben ismertetjük e betegség vizsgálati lehetőségeit, illetve a kezelési módokat.

Hogyan vizsgálható a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmirigy alulműködés tényének megállapításán kívül fontos annak eredetét is tisztázni a helyes gondozási terv felállításához. Ehhez szükséges a betegvizsgálat, a panaszok és anamnézis megismerése, laboratóriumi, és egyes esetekben képalkotó vizsgálatok.

A pajzsmirigy működésének megítéléséhez használt elsődleges tájékozódó vizsgálat TSH mérése vérmintából. Emelkedett TSH esetén felmerül a pajzsmirigy alulműködés, és további vizsgálatok szükségesek. Alacsony TSH esetén mind alul-, mind túlműködés lehetséges, további vizsgálatokat kell végezni. További vérvételekkel a szabad hormon szinteket (fT3, fT4) és autoantitest szinteket (antiTPO és antiTG) érdemes vizsgálni alulműködés gyanúja esetén. A vizsgáló orvos belátása szerint további vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Hogyan lehet kezelni a pajzsmirigy alulműködést?

A pajzsmirigy alulműködés jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, a kezelés a hiányzó pajzsmirigy hormon pótlására koncentrál. Ezzel igen jó életminőség biztosítható.

  • Tiroxin. A pajzsmirigy hormonok pótlása leggyakrabban tiroxinnal történik, ami a pajzsmirigy által egyébként termelt fT4 megfelelője. A legtöbb készítményt reggel, éhgyomorra kell bevenni, és utána 20-30 percig nem javasolt enni a gyógyszer jó felszívódása érdekében. A gyógyszer adagját a panaszok és a véreredmények alapján az endokrinológus állítja be.
  • Jódbevitel és diéta. A világ egyes területein a jódhiány mai napig gyakori probléma. Magyarország mérsékelten jódhiányos területnek számít, de vannak kifejezetten jódhiányos területek. A pajzsmirigy a hormonok előállításához használja a jódot. Ha nem jut elég jódhoz, a pajzsmirigy megnagyobbodhat, golyva alakul ki. Autoimmun pajzsmirigybetegségekben a hirtelen nagy jódbeviteltől az autoimmun gyulladás fellángolhat, ami ronthatja a pajzsmirigyfunkciót, így ilyen esetekben kifejezett külön jódpótlás nem javasolt, jódozott só fogyasztható. Terhességben viszont megnő a jódigény, ezért jódtartalmú terhes vitaminok szedése javasolt.

A betegek többségének a pajzsmirigy hormont élethosszig szedni kell.

Olvasson bővebben a pajzsmirigy alulműködésről

További írások a pajzsmirigy túlműködésről