Thumbnail picture

Vizsgálati és kezelési lehetőségek pajzsmirigy túlműködés esetén

Amennyiben hosszabb ideje állnak fenn egyidejűleg olyan általánosnak tűnő panaszok, mint a fáradékonyság, izomgyengeség, hasmenés, illetve tudjuk, hogy a családban volt már példa pajzsmirigy betegségre, érdemes endokrinológus szakorvost felkeresni. Ezen tünetek egyidejű megléte ugyanis a pajzsmirigy túlműködését is jelezheti. Cikkünkben ismertetjük a betegség vizsgálati lehetőségeit, illetve a kezelési módokat.

Hogyan vizsgálható a pajzsmirigy túlműködés?

A beteg gondos kikérdezése és a fizikális vizsgálat elvégzése mellett laborvizsgálatokra is szükség van.

A pajzsmirigy túlműködés megállapításához a TSH, fT3 és fT4 szint ismerete szükséges, a pajzsmirigy túlműködés eredetének tisztázásához azonban antitest vizsgálatokra (TRAK, antiTPO) és képalkotó vizsgálatokra (ultrahang, pajzsmirigy szcintigráfia) is szükség lehet.

Hogyan lehet kezelni a pajzsmirigy túlműködést?

A gyógyszerek egy része a tüneteket enyhíti, lassítják pl. a szívműködést, más részük a pajzsmirigy hormonok termelődését gátolja.

A béta-blokkolók hamarabb elkezdenek hatni, mint a többi kezelés, a legtöbb beteg néhány órán belül jobban érzi magát.

A pajzsmirigy hormonok termelődését gátolja a metothyrin és a propylthiouracil, ezek hatása napok-hetek alatt épül fel. A hormonszintek normalizálódásához hónapokra is szükség is lehet, a kezelés teljes hossza 2-3 év is lehet, vagy hosszabb.

A pajzsmirigy működést gátló gyógyszerek mellékhatásai:

  • Allergiás reakciók, viszkető kiütések
  • Fehérvérsejt szám csökkenés, fokozott fertőzésveszély
  • Ritkán súlyos májkárosodás

A radioaktív jódot a pajzsmirigy aktív sejtjei veszik fel, és a radioaktív sugárzás elpusztítja a sejteket. A szervezet távolabbi részeit ez gyakorlatilag nem érinti. Az alkalmazott radioaktivitás dózisa alacsony, a kezelés biztonságos. A radioaktív jód kezelés nem használható terhes vagy szoptató nőknél. A radioaktív jód kezelés után 6-12 hónapig nem javasolt terhesség, férfiaknál 4-6 hónapig gyermeknemzés. Radioaktív jód kezelést nem alkalmazunk gyermekeknél.

Műtéttel el lehet távolítani a pajzsmirigy egészét, vagy csak a túlműködő részt.

Nincs olyan különleges diéta, ami a pajzsmirigy túlműködést meggyógyítaná, de a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegeknek kerülniük kell a magas jódbevitelt, ne fogyasszanak alga tartalmú ételeket, táplálékkiegészítőket, kerüljék a jódtartalmú multivitaminokat.

Olvasson bővebben a pajzsmirigy túlműködésről

További cikkeink a pajzsmirigy alulműködésről