Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát? Mi a térdkalács elmozdulás?
Mi okozhatja a térd elülső fájdalmát?
2018-02-27
Proktológiai betegségek – mikor forduljunk orvoshoz?
2018-02-28
Vissza a Blogra

A daganatos férfi betegségek megelőzése

A daganatos férfi betegségek megelőzése

Egészségünk megőrzése nélkülözhetetlen a minőségi élethez, mely nem csak az évek számában mérhető. A rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenden, a megfelelő folyadékbevitelen, a rendszeres testmozgáson és a káros szenvedélyektől mentes életmódon túl, a rendszeres szűrő – és laborvizsgálatokon való részvétel is alapvető fontosságú. Ezen vizsgálatok elsődleges célja, az adott esetben fennálló betegségek korai felismerése.

A férfi egészségmegőrzés szempontjából szintén elkerülhetetlen 45 éves kor felett az évenkénti, urológiai vizsgálaton való részvétel. Amennyiben a családban  előfordult prosztatarákos megbetegedés, a prosztata szűrővizsgálat már 40 éves kortól ajánlott. A szűrés fontosságát azért is hangsúlyozzuk, mert a prosztatarák a férfiaknál leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, mely az esetek többségében sokáig nem produkál észlelhető tüneteket.

Mikor javasolt a laborvizsgálat?

laboratóriumi vizsgálat nagyban hozzájárul a betegségek korai felismeréséhez, valamint fontos információkkal szolgál egyes kezelések hatékonyságának megítéléséhez. A teljes körű laboratóriumi vizsgálat során többek között az alapvető ásványi anyagok, a húgysav, a vércukor és a vérzsírok szintje mérhető, valamint a máj – és vesefunkciók működése vizsgálható. A laboratóriumi vizsgálat számos értékelhető információval szolgál és általános képet ad a szervezet működéséről.

Mit tartalmaz a férfi egészség labor?

A férfi egészség laborvizsgálat a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy, zsír és szénhidrát- anyagcsere, valamint az ionháztartás működését vizsgálja. A laborvizsgálat hathatós segítséget nyújt a szervezetben zajló, esetleges gyulladásos folyamat, fertőzés, vagy a tápcsatornában keletkezett vérzés feltárásában.

Miért fontos az urológiai vizsgálat?

A férfi nemi szervek – here, prosztata, hímvessző – problémáinak és betegségeinek vizsgálata a veszélyeztetett (40-45 éves) kortól évente ajánlott, elsősorban a daganatos betegségek (prosztatarák, hererák) időben történő felismerése miatt.

RDV, ultrahang, prosztata laborvizsgálat (PSA)

A rektális digitális vizsgálat (RDV) során a szakorvos a dülmirigyet a végbélen keresztül tapintja ki. Amennyiben a szövet keménységéből, valamint a prosztata nagyságából, állagából és érzékenységéből adódóan daganat gyanúja merül fel, további vizsgálatok következnek. Ezen vizsgálatok közé tartozik a prosztata végbélen át történő ultrahangos vizsgálata (transzrektális vizsgálat), a PSA szint mérése vérvétellel, valamint a szövetmintavétel (biopszia).

A daganatos szövet ultrahang visszaverő képessége gyengébb, mint az egészségesé, ezért az ultrahang vizsgálat során a kóros szövet fekete foltként jelenik meg. A PSA (prosztataspecifikus antigén) a prosztata mirigyei által termelt fehérje. A prosztatarák esetében a vér PSA szintje jelentősen megemelkedik, de ez a prosztata egyéb, nem daganatos megbetegedéseinél is előfordulhat, ezért a pontos diagnózis kizárólag a szövettani vizsgálatot követően állítható fel.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link