Mitől alakulhat ki a végbélrepedés?
Mitől alakulhat ki a végbélrepedés?
2018-03-28
Cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység?
Mi a különbség a cöliákiás és nem cöliákiás gluténérzékenység között?
2018-04-13
Vissza a Blogra

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomornyálkahártya folytonosságának legalább 5 mm kiterjedésű területen történő megszakadását gyomorfekélynek nevezzük. A nyákréteg, funkciója szerint védi a gyomorsavtól az ott található nyálkahártyasejteket. Ezen sejtek kisebesedésének következménye a maró érzés, ami akkor lép fel, amikor a sav a sebes területtel érintkezik. Amennyiben a maró hatás hosszú ideig fennáll, bekövetkezik a gyomornyálkahártya károsodás, ami gyomorfekélyhez vezet.

Mitől alakul ki?

A gyomorfekély kialakulása számos hajlamosító tényezővel hozható összefüggésbe.

  • Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori az emberi gyomor nyálkahártyáján megtelepedő és szaporodó baktérium, mely az emésztő-rendszeri gyulladások, valamint a gyomorfekélyek nagy részéért felelős.

A fertőzés elterjedtségét igazolja, hogy a baktériumot világviszonylatban a népesség fele hordozza.

A gyomorfekélyen kívül a nyombélfekély, a gyomorrák, valamint a MALT-lymphoma kialakulásában van szerepe.

  • Zollinger-Ellison szindróma

Ritka betegségnek számít (a fekélybetegségek kevesebb, mint egy százalékában van szerepe), melynek hátterében a hasnyálmirigyben előforduló rosszindulatú, gasztrintermelő tumor húzódik meg. A Zollinger-Ellison szindrómára jellemző a fokozott gyomorsavtermelés és a fekélyképződés, gyakori hasmenés mellett.

  • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás

Az olyan káros szenvedély, mint a dohányzás, valamint a túlzott mértékű alkoholfogyasztás egyaránt hajlamosító tényező.

  • Gyógyszerek mellékhatása

A gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek, valamint az allergia, asztma és az autoimmun betegségek esetén használt szteroidok mellékhatásaként is kialakulhat gyomorfekély.

  • Stressz

Az olyan események (pl. égés, súlyos fertőzés), melyek stresszhelyzetet teremtenek, gyakran idéznek elő gyomorfekélyt. A fekélyes állapot ilyenkor a stresszt előidéző esemény bekövetkezésétől számított pár napon belül létrejöhet.

Melyek a gyomorfekély tünetei?

  • Égő fájdalom a gyomorszáj tájékán
  • Hányinger
  • Étkezés után fellépő teltségérzés

A gyomorfekély szövődményeként felléphet vérzés, a fekély átfúródása, kialakulhat szűkület, valamint a fekélyek 5 százalékában gyomorrák.

Vérzés akkor lép fel, amikor a fekély olyan mélyre hatol, hogy megrepeszti egy ér falát.

A hirtelen bekövetkező, jelentős vérveszteség ájulással járhat. Ezt követően a gyomorba jutott vér hányás útján, míg a nyombélből származó vér fekete széklet formájában távozik.

A fekély átfúródása esetén intenzív, szaggató fájdalom jelentkezik a gyomorszáj valamelyik oldalán, vagy közepében, mely gyakran halálos kimenetelű hashártyagyulladással érhet véget.

A szűkület többnyire a gyomor alsó szájadékánál jön létre, aminek köszönhetően a táplálék nem képes a nyombélbe jutni. A fokozott gyomormozgással, mely a gyomor kitágulásával jár, a szervezet a szűkületet próbálja kiegyenlíteni. A gyomorban rekedt pangó étel ilyenkor hányás útján ürül ki.

Bár a gyomorrák a fekélyek mindössze 5 százalékában alakul ki, a betegség megjelenésekor számolni kell a lehetőségével a kifekélyesedett nyálkahártyából adódóan.

Hogyan diagnosztizálható a gyomorfekély?

A laboratóriumi vizsgálatok, az endoszkópos gyomortükrözés, valamint a helicobacter pylori kimutatása egyaránt elősegíti a pontos diagnózis felállítását. A laboratóriumi vizsgálatok inkább a szövődmények felismerésében nyújtanak hatékony segítséget. Az endoszkópos gyomortükrözés alkalmával a gyomor nyálkahártyája közvetlenül vizsgálható, valamint a szövettani mintavételre is ekkor kerül sor.

A gyomorfekély kezelése

A kezelés hatékonyságához elengedhetetlenül fontos az életmódváltás, mely az étkezés átalakítása (2-3 óránként kisebb mennyiségű étel elfogyasztása) mellett a káros szenvedélyek elhagyását is magában foglalja. A stresszt és szorongást előidéző okok megszüntetése szintén alapvető fontosságú.

A gyógyszeres kezelés történhet gyomorsav-elválasztást gátló gyógyszerekkel (H2-receptor antagonisták), protonpumpa gátlókkal, savkötőkkel, illetve filmképző szerekkel. Míg a protonpumpa gátlók a savat termelő gyomorsejtek működését gátolják, addig a savkötők a képződő savakat semlegesítik. A filmképző szerek filmszerű, nem oldódó réteget képeznek a nyálkahártyán, ezzel mintegy védelmet nyújtva a savas hatással szemben.

Abban az esetben, amikor a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, valamint szövődmények lépnek fel, műtéti megoldás szükséges.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link