8 tünet, amely veseelégtelenségre utalhat
2018-07-09
Miért fontos a székletvizsgálat?
2018-07-10
Vissza a Blogra

Bőrkiütések, légúti tünetek: allergia? Vagy valami más?

Bőrkiütések, légúti tünetek illetve emésztőrendszeri panaszok esetén legtöbbször valamilyen allergiára kezdünk el gyanakodni. Ha azonban minden allergia teszt negatív eredményt ad, érdemes hisztamin intolerancia vizsgálatot végeztetni.

Hisztamin intolerancia esetén kerülendő élelmiszer

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin-intolerancia magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező és/vagy a szervezetben felszabadult nagy mennyiségű hisztamin miatt jelentkező tünet együttes.

A hisztamin a szervezetünkben termelődő hormonszerű anyag, ami idegi átvivő anyagként is működik. Fontos szerepet tölt be az immunfunkciókban és az idegen anyagokkal szembeni allergiás reakciók kialakulásában is. A szervezetünkben előállított mennyiség mellett jelentős mennyiséget juttatunk be ételek és italok útján is.

Hogyan alakul ki?

A szervezet által termelt, valamint a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásáért a diamino-oxidáz (DAO) enzim felelős. Ha a bélfalban található enzim működése valamilyen betegség, vagy gyógyszer illetve alkohol fogyasztás miatt csökken, vagy túlságosan nagy mennyiségű hisztamin jut a szervezetbe, amit az enzim már nem képes lebontani, változatos, gyakran allergiaszerű tünetek jelentkeznek.

Mik a tünetei?

Tünetek akkor jelentkeznek, ha a felhalmozódott hisztamin eléri az egyéni tolerancia küszöböt. Emiatt a tünetek típusa, gyakorisága, száma és súlyossága is változó lehet és sokszor nem is köthető egy bizonyos élelmiszerhez.

Mivel tünetei megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás (álallergia) reakciónak.

A hisztamin intolerancia leggyakoribb tünetei:

  • Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
  • Légúti tünetek: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
  • Emésztőrendszeri problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés, hányinger, émelygés
  • Keringési rendszer tünetei: szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, migrén, szédülés
  • Vegetatív tünetek: hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás, menstruációs zavarok, ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)

Hogyan mutatható ki a hisztamin intolerancia?

A panaszokkal először javasolt belgyógyászati szakrendelést felkeresni, ahol a szakorvos laboratóriumi vizsgálatokat fog javasolni.

A hisztamin intolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia– és intoleranciatesztek alkalmával többnyire nem derül ki. Speciális laboratóriumi vérvizsgálat segítségével azonban meghatározható a DAO enzim koncentrációja, mely csökkent szintjének esetén valószínűsíthető a hisztamin intolerancia.

A hisztamin intolerancia laborvizsgálat eredményével minden esetben keresse fel belgyógyász szakorvosát, aki a leletek alapján felállítja a pontos diagnózist. A hisztamin intolerancia okozta panaszok hisztamin mentes diétával elkerülhetők, melyet a diagnózis után dietetikus szakember állít össze. Szükség esetén a DAO enzim pótolható is.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link