Mi az a teniszkönyök, hogyan alakul ki és milyen tünetei vannak?
Mi a teniszkönyök?
2018-01-12
Mitől alakulhat ki derékfájdalom?
Mikor forduljunk orvoshoz derékfájdalommal?
2018-01-16
Vissza a Blogra

Mi a kalapácsujj?

Mi a kalapácsujj?

A kalapácsujj a harántboltozat süllyedésének köszönhetően alakul ki, a lábujjat mozgató inak megváltozott húzásirányának következtében. A karomtartás úgy jön létre, hogy az ujj alapperce a lábhát felé emelkedik, míg a középperc (második perc) a talp felé hajlított helyzetbe áll. A karomtartásból fakadóan az ujj alap és középperce közötti ízületet a cipő folyamatosan dörzsöli és nyomja, ami bőrkeményedést és gyulladást okoz. Ízületi merevség, súlyosabb esetben nyílt sebek is keletkezhetnek az ujjon. Az elváltozás többnyire a második és a harmadik ujjon alakul ki. Nőknél jóval gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A magas sarkú és keskeny orrú cipők hordása nagyban elősegíti a kalapácsujj kialakulását.

Mik a kalapácsujj kialakulásának okai?

A kalapácsujj kialakulását a láb statikai zavara okozza. A harántboltozat süllyedés, mely a lábat kényszerhelyzetben tartja, szűk, vagy magas sarkú cipők rendszeres viselése, illetve öröklött statikai probléma (már gyerekkorban észlelhető) egyaránt állhat a betegség hátterében. A deformitás mellé gyakran társulnak olyan egyéb láb problémák, mint a benőtt, gyulladt köröm, tyúkszem, valamint bőrkeményedések.

A kalapácsujj megelőzése

A harántboltozatot emelő talpbetét, a széles, nem magas sarkú cipők (hajlékony, puha talp) használata, valamint a lábháti izomzat erősítő és nyújtó gyakorlatok egyaránt hatékonyak a deformitás megelőzésében.

A kalapácsujj tünetei és diagnosztizálása

A kalapácsujj egy látványos deformitás, ami egyértelműen megállapítható abból, hogy valamelyik lábujj (az első kivételével) V alakot vesz fel. Mivel az alap – és középperc találkozásánál a lábujj kiemelkedik, könnyebben irritálódik, és a cipő is kidörzsöli, melyre csak rásegít a magas sarkú lábbeli vagy a keskeny fazonú cipő. A kalapácsujj kialakulását követően égő érzés, fájdalom egyaránt jelentkezhet, súlyosabb esetekben az érintett lábujj ki is sebesedhet.

Az ortopédiai vizsgálat során a tünetek súlyossága alapján megállapítható, hogy a kalapácsujj milyen kezelést igényel.

A kalapácsujj kezelése

Kezdeti stádiumban, amikor még enyhe fokú deformitásról van szó, a gyógytorna és a gyógycipő alkalmazása segíthet az elváltozás korrigálásában. A gyógytorna célja, hogy az izmok megváltozott húzási irányát korrigálja és az ízületi mozgásokon javítson. Abban az esetben, amikor már műtéti beavatkozás szükséges, a deformitás súlyosságától és a lábujj hosszától függ, hogy milyen eljárással szüntetik meg a panaszokat.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link