Hogyan védekezhetünk az alattomos vastagbélrák ellen?
Mit tehetünk a vastagbélrák ellen?
2017-12-07
Mi az a mióma?
Mi az a mióma?
2017-12-19
Vissza a Blogra

Mit kell tudni a porckorongsérvről?

A köznyelv gyakran gerincsérvnek nevezi a porckorongsérvet, ami alapvetően nem a helyes megnevezés erre az elváltozásra, ugyanis csak a kialakult sérv helyét határozza meg a szervezeten belül, az elváltozást magát azonban nem. Az alábbi bejegyzés a porckorongsérv kialakulást, valamint annak előfordulását és lehetséges kezelési módját ismerteti.

Mi a porckorongsérv?

Gerincoszlopunkat 24 valódi csigolya és 9-10 álcsigolya alkotja, melyek összecsontosodva képezik a keresztcsontot. Egy csigolya felépítését tekintve a nagyjából henger alakú csigolyatestből, a csigolyatest két oldaláról induló csigolyaívekből, az ívek két oldaláról induló keresztnyúlványokból, valamint a hátrafele irányuló tövisnyúlványból áll. Az egymás felett levő csigolyák csigolyalyukai alkotják a gerinccsatornát, melyben egy burokban a gerincvelő és az abból kilépő ideggyökök foglalnak helyet. Az ideggyökök a csigolyacsatornákon keresztül lépnek ki, majd alkotják az érzékelésért felelős idegeket.

A porckorongok a gerincoszlopot alkotó csigolyák közt helyezkednek el, egy rostos gyűrűből és egy belső puhább, kocsonyás magból állnak. Feladatuk, hogy rugalmas összeköttetést biztosítsanak a csigolyák közt, biztosítva a gerinc hajlékonyságát.

A porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad és a puha kocsonyás anyag kitüremkedik. A kitüremkedés leggyakrabban a csigolyacsatornában, ritkábban pedig a gerinccsatornában jelenik meg.

A porckorongsérvet megelőző állapotot, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de a rostos gyűrű még nem szakadt ki, előboltosulásnak (prolapsus) nevezzük. Ez az állapot még visszafordítható, többek között lézeres porckorong dekompresszióval.

Hogyan alakul ki porckorongsérv?

A porckorongsérv az általános vélekedéssel ellentétben nem egy hirtelen, rossz mozdulattól alakul ki, hanem egy hosszas folyamat eredménye, melynek ez a rossz mozdulat csak az utolsó mozzanata.

A porckorongsérvet a porckorongok természetes kopása (degenerációja) váltja ki. A degeneráció során a porckorongok nagyjából a 20-as éveink végétől elkezdenek folyamatosan vizet veszíteni, így elvesztik rugalmasságukat is. A porckorongok ezáltal egyre kevésbé lesznek ellenállóak, sérülékenyebbé válnak, ezért nagy, vagy hirtelen terhelés esetén a gyűrűkön mikro szakadások és repedések keletkeznek. Az elgyengült gyűrű falon a puha, kocsonyás rész fokozatosan előretör, először kialakul az előboltosulás, majd ha át is szakítja a gyűrűt, kialakul a sérv.

A porckorongsérv kialakulását illetően fokozottabb veszélynek vannak kitéve a túlsúllyal élők, valamint a ritkán, felügyelet nélkül intenzíven sportoló egyének.

Hol fordulhat elő porckorongsérv leggyakrabban a gerincen?

A porckorongsérv viszonylag gyakran előforduló betegség, főként a mozgékony ágyéki és nyaki szakaszon alakul ki, míg a háti szakaszon, annak mellkas által rögzített volta miatt, ritkábban.

Az ágyéki porckorongsérv a 25-45 év közti korosztályban fordul elő leggyakrabban, többségében férfiaknál alakul ki. Leggyakrabban az L4-L5 csigolyák közt alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt ez az alsó ágyéki szakasz van kitéve a legnagyobb terhelésnek.

Nyaki porckorongsérv az ágyékinál ritkábban fordul elő, a háti szakaszon kialakuló porckorongsérvek a gerinc rögzített volta miatt pedig a legritkábban előforduló esetek.

Milyen tünetei vannak a porckorongsérvnek?

A tünetek eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a gerinc mely szakaszán alakul ki a porckorongsérv.

Általánosságban azonban elmondható, hogy minden esetben jelentkeznek az alábbi tünetek porckorongsérv esetén:

  • heves, éles, kisugárzó fájdalom, mely a gerincoszloptól sugárzik a végtagok felé, háti sérv esetében pedig övszerűen a mellkas illetve hasi tájékon.
  • érzészavar (csökkent érzékelés illetve zsibbadás) az alsó vagy felső végtagokban
  • izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izomcsoportot érint
  • reflex csökkenés

Ágyéktáji porckorongsérv esetén előfordulhat vizelet és széklettartási probléma is, mely vegetatív zavar eredménye.

Milyen kezelési módok javasoltak a porckorongsérv egyes típusainál?

A pontos diagnózis felállításához képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra is szükség van, hogy meghatározható legyen a sérvesedett porckorong(ok) elhelyezkedése, és előrehaladottságuk mértéke. Röntgenfelvétel nem elég ugyanis ezek pontos meghatározásához. A porckorongsérv kimutatására az MRI vizsgálat a legalkalmasabb, elvégzése különösen indokolt, ha a tünetek alapján a porckorongsérvnek műtéti indikációja is van.  CT vizsgálat segítségével megítélhető a porckorongsérv és az ideggyök viszonya, és ez a vizsgálat a legalkalmasabb az ágyéki gerincszakasz vizsgálatára.

A diagnózis felállítása után első lépésként konzervatív (nem műtéti) kezelés javasolt, melynek első fázisában gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap a páciens, szükség esetén kórházi kezelés keretében intravénásan vagy lokálisan. A fájdalom csökkenése után a második szakaszban szakszerű gyógytornával a gyógytornász óvatos idegnyújtásokkal mozgatja ki az ideggyököket a sérves pozícióból. Emellett a gyógytornász megtanítja a beteg számára azokat a mozdulatokat, melyek rendszeres elvégzésével megelőzheti hasonló tünet együttes kialakulását.

Amennyiben a fájdalom nem múlik el 4-6 hét elteltével sem, és neurológiai tünetek is jelentkeznek, műtéti kezelés javasolt, ami minden esetben a szűkületet okozó, gerincvelőt és idegszálakat nyomó porckorongsérv eltávolítását jelenti. Többféle műtéti technika létezik a porckorongsérv kezelésére, a műtét során használt eljárást azonban minden esetben a szakorvos határozza meg a sérv elhelyezkedése, mérete alapján.

Az ágyéki szakaszon kialakuló, porckorongsérvet megelőző előboltosulások kezelésére kórházunkban is van lehetőség lézeres porckorong dekompresszió segítségével. A beavatkozás előnye, hogy minimálisan invazív, ambuláns eljárás keretében végezhető, melynek köszönhetően rövidebb a felépülési időszak. A műtét után pedig a beteg azonnali javulást tapasztal.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link