Teljes térdprotézis beültetés után végezhető gyakorlatok

A condropathia (porc felpuhulás) – a térd mozgásszervi panaszai és megoldások
Condropathia (porc felpuhulás) – a térd mozgásszervi panaszai és megoldások
2017-10-31
Meniscus sérülés és kezelése
Meniscus sérülés és kezelése
2017-11-10
Vissza a Blogra

Teljes térdprotézis beültetés után végezhető gyakorlatok

Teljes térdprotézis beültetés után végezhető gyakorlatok

A teljes térdprotézis beültetés után végezhető gyakorlatokkal a térd izmainak erősítése és a mozgási tartomány folyamatos növelése a cél. Az erő visszaszerzése és a megfelelő mozgékonysági szint visszaállítása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a páciens mielőbb visszatérhessen mindennapi tevékenységeihez. Az első pár hónap különösen kritikus a felépülés szempontjából. A térdprotézis műtétet követően a teljes felépülési idő három hónaptól egy évig terjedhet az egyéni adottságoktól, a páciens életkorától és a műtét után végzett izomerősítő gyakorlatok, illetve gyógytorna rendszerességétől függően.

Térdmozgatás közvetlenül a térdprotézis műtét után

Az úgynevezett CPM (passzív ízületmozgató gép) segítségével már közvetlenül a műtét után (beavatkozást követő napon), terhelés nélkül mozgatható a műtött láb. Miután a páciens kényelmesen elhelyezkedett fekvő pozícióban, az előre beállított gépet elhelyezik a műtött láb alá. A gép, indítását követően elkezdi lassan behajlítani, majd kinyújtani a térdet. A rehabilitációs folyamat első fázisában, amikor még terhelés nélkül kell mozgatni a térdet, a CPM készülék alkalmazásával hatékonyan elősegíthető a mozgási tartomány növelése.

A műtét után néhány nappal a páciens már lábra tud állni. Eleinte járókerettel, később mankóval járhat. A CPM készülék és a gyógytorna elősegíti a térd izmainak megerősítését, illetve a térd stabilizálását.

Legfontosabb gyakorlatok a teljes térdprotézis műtét után

A passzív ízületmozgató gép alkalmazása mellett illetve után a rehabilitáció következő lépcsőfokaként az önállóan, de még mindig könnyített (fekvő, ülő) pozícióban végzett gyakorlatokkal kell elősegíteni az izmok erősítését.

Térdnyújtó gyakorlat (ágyon fekve végzett)

Helyezzen el egy felcsavart törölközőt a boka alatt (úgy, hogy a boka ne érintkezzen az ággyal). A műtött térd teljes kinyújtását (megfeszítését) követően 5-10 másodpercig kell tartani pozíciót.

Térdhajlítások (ágyon fekve végzett)

Csúsztassa a (műtött) lábát a fenekéhez, hajlítsa be a térdét és tartsa a sarkát az ágyon. Tartsa a térdét maximálisan meghajlítva 5-10 másodpercig, majd egyenesítse ki.

Térdhajlítások (ülő pozícióban)

Ülő pozícióban kezdje meg a gyakorlatot úgy, hogy a lábfejét az operált láb sarka mögé helyezi egyfajta támaszként. Lassan hajlítsa be a térdét, amennyire csak tudja. Tartsa a térdét 5-10 másodpercig ebben a pozícióban. Többször ismételje meg a gyakorlatot, egészen addig, míg a lába el nem fárad.

Terhelés növelése az első hónap után

A teljes térdprotézis beültetés utáni ötödik héten, amikor a fenti gyakorlatokat már különösebb megerőltetés nélkül sikerül elvégezni, bátran lehet növelni a sétatávolságot (többnyire mankóval), akár jelentősebb mértékben is. A túlerőltetést azonban mindig kerülni kell. Szintén ajánlott szobabicikli alkalmazása, először kis ellenállással, majd az erőnlét javulási ütemének megfelelően a terhelés fokozatos növelésével. Amennyiben fájdalom jelentkezik a térdében, csökkentse az ellenállást.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link