Ételintolerancia laborvizsgálatok

Mit tartalmaz az ételintolerancia laborvizsgálat?

Az ételintolerancia laborvizsgálat vérvétellel történik. Összesen 46 étel esetében vizsgáljuk az élelmiszerek ellen termelt IgG típusú antitestek mennyiségét. Az IgG (immunglobulin) típusú ellenanyagot a szervezet azon ételekkel szemben termeli, melyeknél ételintolerancia áll fenn.

Mi az alapvető különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Míg az ételallergia esetén jelentkező tünetekért az immunrendszer felel, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia veszélyesebb, mint az ételintolerancia, hiszen extrém esetben súlyos allergiás reakció is felléphet, ami akár halált is okozhat. A táplálék allergiára jellemző, hogy az ételben található allergén (allergiás reakciót kiváltó anyag) azonnali reakciót vált ki az immunrendszerből, míg ételintoleranciánál a tünetek sokkal lassabban, órák vagy akár napok elteltével jelentkeznek. Az ételallergiánál fellépő allergiás reakció nem az elfogyasztott étel mennyiségének függvénye. Ételintoleranciánál, a jelentkező tünetek súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.

Bővebben az ételintoleranciáról

Az ételintolerancia tünetei rendkívül sokfélék lehetnek. Adott étel elfogyasztását követően akár több órával, vagy nappal később jelentkezhet hasmenés, haspuffadás, erőteljes bélgáz képződés (emésztőszervi panaszok), szénanátha, de felléphet fejfájás, migrén, krónikus fáradtság, ízületi panasz, illetve kialakulhatnak olyan bőrproblémák, mint pattanás, akné vagy ekcéma.

Az ételintolerancia hátterében bélműködési problémák állnak. Intolerancia gyanúnál az úgynevezett táplálék specifikus IgG molekula meglétét vizsgáljuk. Az intolerancia pozitív eredmény esetén igazolható.

Bővebben az ételallergiáról

Az ételallergia esetében a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. A legtöbb esetben az allergiás reakció azonnali tüneteket produkál. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak. Előfordulhat bőrviszketés, csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, hányinger, puffadás, gyomorfájdalom, mellkasi fájdalom, duzzadt légutak, nehézlégzés, fulladás, asztma, gégevizenyő valamint anafilaxia (súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, mely a teljes szervezetet érinti). Ebben az esetben az allergiát okozó, specifikus IgE molekula szintjét vizsgálják. Az emelkedett IgE szint igazolhatja az allergiát.

Ételintolerancia laborvizsgálat – 46 ételspecifikus IgG kimutatásával

46 táplálék specifikus IgG

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhal mix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs, citrom, olajbogyó, paprika mix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7-9. munkanap után.

A táplálék intolerancia (46 étel) laborcsomag ára

30.000 Ft

Táplálék intolerancia csomag 46 étel, tejcukor és hisztamin intolerancia vizsgálatára

Tej allergia

Jelentkezzen be a +36 1 465 3100 telefonszámon

46 táplálék specifikus IgG

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhal mix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs, citrom, olajbogyó, paprika mix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Tejcukor (laktóz)

A tejcukor érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy annak elégtelen működése. Ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása révén bekövetkező erjedés gázképződéssel jár.

Az enzim a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található. A tejcukor két egyszerű cukormolekulából áll. Egy szőlőcukor (glükóz) és egy galaktóz összetevője van, melyeket kémiai kötés kapcsol össze. Amíg a kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni, addig az egyszerű cukrok képesek erre, s így bejutnak a vérbe. A vizsgálat a szájnyálkahártyáról történő kenetvétel útján történik.

Hisztamin

A hisztamin lebontásáért a szervezetben a deamino-oxidáz enzim (DAO) felel. Az enzim hiánya, illetve csökkent működése esetén a lebontás nagyon lelassul, ami a hisztamin felszaporodását okozza.  A vizsgálat során a deamino-oxidáz enzim koncentrációját mérjük. A csökkent DAO szint hisztamin intoleranciára utalhat. A kapott eredményeket a klinikai tünetek figyelembevételével kell értékelni.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7-9. munkanap után.

A 46 étel, tejcukor és hisztamin labor ára

43.000 Ft

Kihez fordulhatok?

Az ételintolerancia vizsgálat eredménye önmagában még nem elég a diagnózis felállításához. A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához dietetikus szakorvosunk rendelkezésére áll.

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező