Tejcukor és tejfehérje laborvizsgálat

Tej fogyasztása után jelentkező panaszok kivizsgálása

A tej, illetve tejtermékek fogyasztása után keletkező haspuffadás, hasi fájdalom, hasmenés hátterében több probléma is meghúzódhat. Okozhatják a tejfehérjék (kazein, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin) és a tejcukor (laktóz) is. A csomag tartalmazza a laktóz intolerancia, és a tejfehérjék okozta allergia- és étel intolerancia vizsgálatát is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi a különbség a tejfehérje allergia, a tejfehérje intolerancia és a tejcukor érzékenység között?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a tejfehérje allergia és a tejfehérje intolerancia nem ugyanaz a betegség, bár mind a két esetben kerülni kell a tej fogyasztását. Sőt, a tejfehérje intolerancia a laktóz intoleranciától is különbözik. Tejfehérje intolerancia esetén ugyanis ugyanúgy kerülni kell a laktózmentes tejet is, mint a normál készítményeket.

Tejcukor érzékenység esetén a tejcukor (laktóz) bontását végző enzim (laktáz) hiányzik, vagy csökkent mennyiségben található meg a szervezetben. Ilyenkor a laktóz tartalmú ételek, italok fogyasztása után kellemetlen emésztési tünetek jelentkezhetnek a betegnél (pl. hasmenéspuffadás, szélgörcs). Mint minden egyéb ételintolerancia esetén, itt is sokszor nehezíti a felismerést a tünetek kialakulásának ideje, amely nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.

Tejfehérjék okozta allergia

A szervezet az állati eredetű tejben lévő fehérjéket allergénként azonosítja, és az immunrendszer a normálistól eltérő módon védekezik ellene. A tünetek tej-, tejtermékek, vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel elfogyasztásakor jelentkeznek. Fontos tudni, hogy egy részük hő-, és enzim stabil, így a konyhai sütés-főzés során sem veszítik el allergenitásukat.

Az allergiás reakciókat kiváltó tejfehérjék, és amiket a laborcsomagban vizsgálunk:

  • Kazein
  • Alfa-laktalbumin
  • Béta-laktoglobulin

Jellemző tünetek:

Emésztőrendszeri tünetek: tejfogyasztást követően hasi görcsök, hasmenéspuffadás, hányás.
Miután ezek a tünetek hasonlítanak a tejcukor érzékenység tüneteihez, gyakran összekeverhetőek azzal. Ezen kívül jellemző még az ajakduzzanat, viszketés az ajkakon, az ínyen, fülekben és a torokban is.

Légúti tünetek: fulladás, asztma, rhinitis

Bőrtünetek: bőrpír és kiütések

Szív-, és érrendszeri tünetek: szapora szívverés, vérnyomásesés, súlyosabb esetben anafilaxiás sokk

Táplálékintolerancia teszt

A vérvizsgálat a vérben lévő ellenanyag szintjének kimutatásán alapul, mely az allergiát kiváltó anyag kapcsán termelődik.
Az ellenanyagoknak két típusa ismeretes:

  • tejspecifikus immunglobulin G (IgG)
  • tejspecifikus immunglobulin E (IgE)

Amennyiben az IgE vérvizsgálaton negatív eredmény születik és a páciens panaszai továbbra is fennállnak, úgy célszerű specifikus IgG vértesztet végeztetni.
Az ételallergia egyes eseteiben a reakció késleltetett, így igen nehéz az allergén anyag pontos beazonosítása, melyben ez a fajta vérvizsgálat nagy segítség lehet.

Tejcukor (laktóz) intolerancia teszt

A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy annak elégtelen működése. Ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása révén bekövetkező fermentáció (erjedés) gázképződéssel jár.

Az enzim a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található. A tejcukor két egyszerű cukormolekulából áll. Egy szőlőcukor (glükóz) és egy galaktóz összetevője van, melyeket kémiai kötés kapcsol össze. Amíg a kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni, addig az egyszerű cukrok képesek erre, s így bejutnak a vérbe.

A csomagban foglalt laktóz intolerancia vizsgálat a laktóz intolerancia örökletes genetikai tesztje, aminek kimutatásához nincs szükség laktóz itatására. A vizsgálat vérmintából történik.

A tejcukor intolerancia és tejfehérje allergia vizsgálat eredménye önmagában még nem elég a diagnózis felállításához. A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához, gasztroenterológus szakorvosunk rendelkezésére áll.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat elvégzéséhez nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 14. munkanap után.

Mennyibe kerül a tejcukor és tejfehérje laborcsomag?

Tej fogyasztása után jelentkező panaszok kivizsgálása
Minden Medicover klinikánAKCIÓ 51 700 Ft