Laparoszkópos here visszértágulat (varicocele) műtét

Mi az a here visszértágulat?

A here visszértágulat a herét körülvevő vénás érhálózat kóros kitágulása, mely az esetek többségében baloldalon (ezen az oldalon a herékbe több vér áramlik) található. A betegség a vénák nem megfelelő működése miatt alakul ki.

Általában kamaszkorban, illetve fiatal felnőttkorban fordul elő. Fiatalkorban a herék gyors növekedése miatt a szervnek több vérre van szüksége, ezért a nem megfelelően funkcionáló vénák képtelenek ellátni a vértöbblet szállításának feladatát.

A betegség az esetek nagy részében tünetmentes. Előfordul azonban, hogy a herezacskóban húzó -, kellemetlen érzés tapasztalható, vagy fájdalomérzet alakul ki a herékben, hosszú ideig tartó ülés vagy állás esetén, illetve megerőltető edzést követően. A here visszértágulat súlyosabb esetben merevedési zavarokkal jár és a férfi nemzőképességet veszélyezteti.

Urológiai műtét - Here visszértágulat műtét - Medicover Magánkórház
Here visszértágulat

Mikor van szükség here visszértágulat műtétre?

Az elváltozás kialakulása anatómiai okokkal magyarázható. A here visszértágulat sokkal gyakrabban alakul ki a baloldalon, mert a bal oldali herevisszér (véna tesztikulárisz) közvetlenül derékszögben ömlik be a bal oldali vesevisszérbe (véna renálisz). Ezáltal a vénás torlódás lehetősége fokozottá válik. Amennyiben az elváltozás kétoldali, mindenképpen további vizsgálatokra van szükség az ok tisztázására.

A here visszértágulat konzervatív módon nem kezelhető. Műtét akkor válik szükségessé, ha nemzőképességi zavar, merevedési zavar vagy az érintett oldalon heretáji fájdalom alakul ki. Ezek hátterében a herevisszér, mint kiváltó tényező állhat, igaz, nem kizárólagosan!

Ebből fakadóan a műtét szükségességét a herevisszér nagysága, a kialakult panaszok és a páciens életkora határozza meg. A műtét elmaradása nem jár életet veszélyeztető következménnyel. A pubertás kor előtt kimutatott nagyfokú herevisszér azonban a here működésére a későbbiek során káros hatással lehet, ezért ebben a korban a műtét feltétlenül ajánlott.

Hogyan történik a laparoszkópos here visszértágulat műtét?

Ez az urológiai beavatkozás kizárólag altatásban végezhető. A laparoszkópos (has felnyitása nélkül végzett operáció) eljárás során a köldök alatt egy 1.5 cm-es metszést ejtünk és a hasüreget szén-dioxiddal fújjuk fel speciális punkciós tűn keresztül. Ezután a hasüregben megtekintjük az elváltozást és 2db 5mm-es segédtrokárt (olyan eszköz, mely az optika, valamint a segédeszközök hasüregbe való juttatását segíti elő) helyezünk be. Egyet a szeméremcsont felett középen, egyet pedig baloldalon, alhasi részen. A bal oldali herevisszér a hashártya alatt található, melyet felkeresünk és előemelünk, majd két műanyag klipet helyezünk rá, amivel az eret vagy ereket elzárjuk. A műtét végén a hasüregből a szén-dioxidot kiengedjük és a bőrsebeket felszívódó fonallal zárjuk.

Mik a varicocele műtét előnyei?

  • A megbetegedés hatékony, oki kezelése
  • A panaszok megszüntetése

A laparoszkópos here visszértágulat műtét előnyei a nyílt műtéttel szemben

  • Enyhébb fájdalom
  • Kisebb mértékű vérzés
  • A páciens hamarabb visszanyeri a műtét után munkaképességét és gyorsabban visszatérhet napi tevékenységeihez

Mik lehetnek a műtét kockázatai?

A szövődmények gyakorisága az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, stb. azonban ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi hasüregi műtétek történtek és a hasüregben található-e olyan bélösszenövés mely adott esetben a műtétet lehetetlenné is teszi.

Laparoszkópos műtétek esetén mindig fennáll a nyílt hasüregi műtét lehetősége, vagyis hogy a műtétet konvertálni kell. Ez csak olyan esetben történik meg, amikor a műtét közben fellépő, nem várt eseményt laparoszkópos eszközökkel uralni lehetetlen. A műtéti szövődmények kialakulásához nagyban hozzájárulhat, hogy a páciensnek milyen egyéb társuló betegségei (pl.: daganatos betegség, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség) vannak.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A beavatkozás kizárólag altatásban végezhető el. Amennyiben orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt azokat a meghatározott időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket előírtak az Ön számára.

Mi a teendő a here visszértágulat műtét után?

A beavatkozás után az érintett műtéti területen enyhe fájdalom és húzódó érzés jelentkezhet, melyhez egyes esetekben enyhe duzzanat és a herezacskó területére kiterjedő véraláfutás társulhat.

A laparoszkópos beavatkozás sajátos velejárója lehet a bal oldali vállövi fájdalom, mely enyhe és magától elmúlik pár óra alatt. A műtéti sebeket borító fedőkötést kezdetben óvni kell a nedvességtől. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

A páciens kórházból történő távozása a műtétet követő napon lehetséges. Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja a kezelés további lehetőségeiről.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link