Laparoszkópos here visszértágulat (varicocele) műtét

Laparoszkópos here visszértágulat (varicocele) műtét

A here visszértágulat a herét körülvevő vénás érhálózat kóros kitágulása, mely az esetek többségében baloldalon (ezen az oldalon a herékbe több vér áramlik) található. A betegség a vénák nem megfelelő működése miatt alakul ki.

Általában kamaszkorban, illetve fiatal felnőttkorban fordul elő. Fiatalkorban a herék gyors növekedése miatt a szervnek több vérre van szüksége, ezért a nem megfelelően funkcionáló vénák képtelenek ellátni a vértöbblet szállításának feladatát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A betegség az esetek nagy részében tünetmentes. Előfordul azonban, hogy a herezacskóban húzó -, kellemetlen érzés tapasztalható, vagy fájdalomérzet alakul ki a herékben, hosszú ideig tartó ülés vagy állás esetén, illetve megerőltető edzést követően. A here visszértágulat súlyosabb esetben merevedési zavarokkal jár és a férfi nemzőképességet veszélyezteti.

varicocele

Mikor van szükség here visszértágulat műtétre?

Az elváltozás kialakulása anatómiai okokkal magyarázható. A here visszértágulat sokkal gyakrabban alakul ki a baloldalon, mert a bal oldali herevisszér (véna tesztikulárisz) közvetlenül derékszögben ömlik be a bal oldali vesevisszérbe (véna renálisz). Ezáltal a vénás torlódás lehetősége fokozottá válik.

Amennyiben az elváltozás kétoldali, mindenképpen további vizsgálatokra van szükség az ok tisztázására.

A here visszértágulat konzervatív módon nem kezelhető. Műtét akkor válik szükségessé, ha nemzőképességi zavar, merevedési zavar vagy az érintett oldalon heretáji fájdalom alakul ki. Ezek hátterében a herevisszér, mint kiváltó tényező állhat, igaz, nem kizárólagosan!

Ebből fakadóan a műtét szükségességét a herevisszér nagysága, a kialakult panaszok és a páciens életkora határozza meg.

A műtét elmaradása nem jár életet veszélyeztető következménnyel. A pubertás kor előtt kimutatott nagyfokú herevisszér azonban a here működésére a későbbiek során káros hatással lehet, ezért ebben a korban a műtét feltétlenül ajánlott.

Hogyan történik a laparoszkópos here visszértágulat műtét?

Ez az urológiai beavatkozás kizárólag altatásban végezhető. A laparoszkópos (has felnyitása nélkül végzett operáció) eljárás során a köldök alatt egy 1.5 cm-es metszést ejtünk és a hasüreget szén-dioxiddal fújjuk fel speciális punkciós tűn keresztül. Ezután a hasüregben megtekintjük az elváltozást és 2db 5mm-es segédtrokárt (olyan eszköz, mely az optika, valamint a segédeszközök hasüregbe való juttatását segíti elő) helyezünk be. Egyet a szeméremcsont felett középen, egyet pedig baloldalon, alhasi részen. A bal oldali herevisszér a hashártya alatt található, melyet felkeresünk és előemelünk, majd két műanyag klipet helyezünk rá, amivel az eret vagy ereket elzárjuk. A műtét végén a hasüregből a szén-dioxidot kiengedjük és a bőrsebeket felszívódó fonallal zárjuk.

Mik a varicocele műtét előnyei?

  • A megbetegedés hatékony, oki kezelése
  • A panaszok megszüntetése

A laparoszkópos here visszértágulat műtét előnyei a nyílt műtéttel szemben

  • Enyhébb fájdalom
  • Kisebb mértékű vérzés
  • A páciens hamarabb visszanyeri a műtét után munkaképességét és gyorsabban visszatérhet napi tevékenységeihez

Mik lehetnek a műtét kockázatai?

A szövődmények gyakorisága az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, stb. azonban ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi hasüregi műtétek történtek és a hasüregben található-e olyan bélösszenövés mely adott esetben a műtétet lehetetlenné is teszi.

Laparoszkópos műtétek esetén mindig fennáll a nyílt hasüregi műtét lehetősége, vagyis hogy a műtétet konvertálni kell. Ez csak olyan esetben történik meg, amikor a műtét közben fellépő, nem várt eseményt laparoszkópos eszközökkel uralni lehetetlen. A műtéti szövődmények kialakulásához nagyban hozzájárulhat, hogy a páciensnek milyen egyéb társuló betegségei (pl.: daganatos betegség, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség) vannak.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A beavatkozás kizárólag altatásban végezhető el. Amennyiben orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt azokat a meghatározott időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket előírtak az Ön számára.

Mi a teendő a here visszértágulat műtét után?

A beavatkozás után az érintett műtéti területen enyhe fájdalom és húzódó érzés jelentkezhet, melyhez egyes esetekben enyhe duzzanat és a herezacskó területére kiterjedő véraláfutás társulhat.

A laparoszkópos beavatkozás sajátos velejárója lehet a bal oldali vállövi fájdalom, mely enyhe és magától elmúlik pár óra alatt. A műtéti sebeket borító fedőkötést kezdetben óvni kell a nedvességtől. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó.

A páciens kórházból történő távozása a műtétet követő napon lehetséges. Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja a kezelés további lehetőségeiről.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Here visszértágulat műtét ára

Here visszértágulat műtét (Varicocelectomia)
Medicover Kórház és klinika210 000 Ft-tól

Urológus szakorvosaink

Dr. Fazakas Zsolt

Dr. Fazakas Zsolt

tovább
 Dr. Novotni Róbert

Dr. Novotni Róbert

tovább
Dr. Tóth Lilla

Dr. Tóth Lilla

tovább