Laparoszkópos veseciszta műtét

Mi az a veseciszta?

A vese jóindulatú, növekedést mutató, folyadéktartalmú elváltozását vesecisztának nevezzük. A ciszták a vesén belül és a veséből kidomborodva is előfordulhatnak. Mivel jóindulatú elváltozásról van szó, a ciszták csak kivételes esetekben igényelnek kezelést. A ciszták ellenőrzése, követése hasi ultrahang vizsgálattal lehetséges. Az ultrahangos vizsgálat során meg lehet határozni a ciszták helyét, méretét és szerkezetét. A növekedést mutató vagy nem egységes szerkezetű ciszták esetében hasi CT vizsgálatra is szükség lehet.

Mikor van szükség laparoszkópos veseciszta műtétre?

A veseciszta kezelésének szükségességét annak mérete, helyzete és a páciens életkora határozhatja meg. Nagyméretű (7cm-nél nagyobb) ciszták műtéti kezelése válhat szükségessé, ugyanis ha a ciszta sérül vagy megreped a vesét ért trauma hatására, hirtelen vérzés alakulhat ki, ami azonnali műtétet tehet szükségessé. Ezt elkerülendő, a nagy ciszták esetén megfelelő kivizsgálást követően laparoszkópos veseciszta műtét javasolt.

Hogyan történik a laparoszkópos veseciszta műtét?

A laparoszkópos veseciszta műtét altatásban történik. Az eljárás során a páciens oldalfekvő helyzetében a köldök szintjében az operálandó oldalon egy 1.5 cm-es bőrmetszést ejtünk, majd a hasat speciális tű segítségével CO2-al töltjük fel.

Ezután a hasba még minimum 2db – egyes esetekben 3db -, 5 vagy 10mm széles nyársat (laparoszkópos trokárt) vezetünk be, melyen keresztül az eszközöket a hasba bevezetjük.

A műtét során megkeressük a vesecisztát, melyhez az előtte elhelyezkedő szervek (elsősorban vastagbél) hasüregi rögzítésének leválasztása után tudunk hozzáférni.

Ezután megnyitjuk a vese zsíros tokját és a cisztát körkörösen kiszabadítjuk, majd megpungáljuk (leszívjuk) majd a cisztafalat körkörösen levágjuk és eltávolítjuk.

A műtét végén a ciszta helyére 1-2 napra dréncsövet helyezünk. Ezt követően a szén-dioxidot kiengedjük a hasból, eltávolítjuk a trokárokat és a bőrsebeket felszívódó varratokkal zárjuk. A műtét ideális esetben kb. 60-80 percet vesz igénybe.

Mik a laparoszkópos veseciszta műtét előnyei?

  • Kis műtéti megterhelés
  • Gyors felépülés
  • Munkaképesség gyors visszanyerése
  • Végleges eredmény
  • Alig látszó hegek

Mik lehetnek a műtét kockázatai?

A szövődmények gyakorisága az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, stb. azonban ezen beavatkozás esetén is felléphetnek.

A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi hasüregi műtétek történtek és a hasüregben található-e olyan bélösszenövés mely adott esetben a műtétet lehetetlenné is teszi.

Laparoszkópos műtétek esetén mindig fennáll a nyílt hasüregi műtét lehetősége. Ez csak olyan esetben történik meg, amikor a műtét közben fellépő nem várt eseményt (pl.: vérzés, hasüregi szervek sérülése) laparoszkópos eszközökkel kezelni lehetetlen.

A műtéti szövődmények kialakulásához nagyban hozzájárulhat, hogy a páciensnek milyen egyéb társuló betegségei vannak, pl.: daganatos betegség, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség. A szövődmények kialakulását a páciens kora is nagyban meghatározza.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a beavatkozás okáról, lefolyásáról, kockázatairól, következményeiről. Amennyiben orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt, azokat az előírt időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket orvosa meghatározott az Ön számára.

Mi a teendő a laparoszkópos veseciszta műtét után?

A beavatkozást követően az érintett műtéti területen enyhe fájdalom és húzódó érzés jelentkezhet, melyhez egyes esetekben véraláfutás társulhat. A behelyezett dréncsövön folyadék ürülhet. A csövet általában 1-2 napig hagyjuk benn.

A laparoszkópos beavatkozás sajátos velejárója lehet a bal oldali vállövi fájdalom, mely enyhe mértékű, és magától elmúlik pár óra alatt. A műtéti sebeket borító fedőkötést kezdetben nedvességtől védeni kell. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó. Kórházból történő távozás a műtétet követő 2. napon lehetséges.

Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről, menetéről.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link