Laparoszkópos veseciszta műtét

Laparoszkópos veseciszta műtét

Mi az a veseciszta?

A vese jóindulatú, növekedést mutató, folyadéktartalmú elváltozását vesecisztának nevezzük. A ciszták a vesén belül és a veséből kidomborodva is előfordulhatnak. Mivel jóindulatú elváltozásról van szó, a ciszták csak kivételes esetekben igényelnek kezelést.

A ciszták ellenőrzése, követése hasi ultrahang vizsgálattal lehetséges. Az ultrahangos vizsgálat során meg lehet határozni a ciszták helyét, méretét és szerkezetét. A növekedést mutató vagy nem egységes szerkezetű ciszták esetében hasi CT vizsgálatra is szükség lehet.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mikor van szükség laparoszkópos veseciszta műtétre?

A veseciszta kezelésének szükségességét annak mérete, helyzete és a páciens életkora határozhatja meg. Nagyméretű (7cm-nél nagyobb) ciszták műtéti kezelése válhat szükségessé, ugyanis ha a ciszta sérül vagy megreped a vesét ért trauma hatására, hirtelen vérzés alakulhat ki, ami azonnali műtétet tehet szükségessé. Ezt elkerülendő, a nagy ciszták esetén megfelelő kivizsgálást követően laparoszkópos veseciszta műtét javasolt.

Hogyan történik a laparoszkópos veseciszta műtét?

A laparoszkópos veseciszta műtét altatásban történik. Az eljárás során a páciens oldalfekvő helyzetében a köldök szintjében az operálandó oldalon egy 1.5 cm-es bőrmetszést ejtünk, majd a hasat speciális tű segítségével CO2-al töltjük fel.

Ezután a hasba még minimum 2db – egyes esetekben 3db -, 5 vagy 10mm széles nyársat (laparoszkópos trokárt) vezetünk be, melyen keresztül az eszközöket a hasba bevezetjük.

A műtét során megkeressük a vesecisztát, melyhez az előtte elhelyezkedő szervek (elsősorban vastagbél) hasüregi rögzítésének leválasztása után tudunk hozzáférni.

Ezután megnyitjuk a vese zsíros tokját és a cisztát körkörösen kiszabadítjuk, majd megpungáljuk (leszívjuk) majd a cisztafalat körkörösen levágjuk és eltávolítjuk.

A műtét végén a ciszta helyére 1-2 napra dréncsövet helyezünk. Ezt követően a szén-dioxidot kiengedjük a hasból, eltávolítjuk a trokárokat és a bőrsebeket felszívódó varratokkal zárjuk. A műtét ideális esetben kb. 60-80 percet vesz igénybe.

Mik a laparoszkópos veseciszta műtét előnyei?

  • Kis műtéti megterhelés
  • Gyors felépülés
  • Munkaképesség gyors visszanyerése
  • Végleges eredmény
  • Alig látszó hegek

Mik lehetnek a műtét kockázatai?

A szövődmények gyakorisága az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések, sebszétválás, stb. azonban ezen beavatkozás esetén is felléphetnek.

A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi hasüregi műtétek történtek és a hasüregben található-e olyan bélösszenövés mely adott esetben a műtétet lehetetlenné is teszi.

Laparoszkópos műtétek esetén mindig fennáll a nyílt hasüregi műtét lehetősége. Ez csak olyan esetben történik meg, amikor a műtét közben fellépő nem várt eseményt (pl.: vérzés, hasüregi szervek sérülése) laparoszkópos eszközökkel kezelni lehetetlen.

A műtéti szövődmények kialakulásához nagyban hozzájárulhat, hogy a páciensnek milyen egyéb társuló betegségei vannak, pl.: daganatos betegség, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség. A szövődmények kialakulását a páciens kora is nagyban meghatározza.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a beavatkozás okáról, lefolyásáról, kockázatairól, következményeiről. Amennyiben orvosa gyógyszereket rendelt a beavatkozás előtt, azokat az előírt időpontban vegye be, illetve végezze el azokat a teendőket, melyeket orvosa meghatározott az Ön számára.

Mi a teendő a laparoszkópos veseciszta műtét után?

A beavatkozást követően az érintett műtéti területen enyhe fájdalom és húzódó érzés jelentkezhet, melyhez egyes esetekben véraláfutás társulhat. A behelyezett dréncsövön folyadék ürülhet. A csövet általában 1-2 napig hagyjuk benn.

A laparoszkópos beavatkozás sajátos velejárója lehet a bal oldali vállövi fájdalom, mely enyhe mértékű, és magától elmúlik pár óra alatt. A műtéti sebeket borító fedőkötést kezdetben nedvességtől védeni kell. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó. Kórházból történő távozás a műtétet követő 2. napon lehetséges.

Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről, menetéről.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Veseciszta műtét ára

Laparoszkópos vese ciszta műtét
Medicover Kórház és klinika370 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Urológus szakorvosaink

Dr. Fazakas Zsolt

Dr. Fazakas Zsolt

tovább
 Dr. Novotni Róbert

Dr. Novotni Róbert

tovább
close-link