Gyermek fül-orr-gégészet

Gyermek fül-orr-gégészet

A gyermek fül-orr-gégészeti szakrendelés keretében a szájüreg, a nyálmirigyek, a garat, a gége, a nyelőcső, a légcső megbetegedéseinek, az orr és a melléküregek betegségeinek, hangképzési zavarok, allergiás panaszok, valamint a hallással, a hallószervvel, a belső fülben lévő egyensúlyszervvel és ezek zavaraival kapcsolatos betegségek ellátását végezzük, a gyermekek életkorához igazodó eszközökkel és módszerekkel.

Kórházunkban, valamint klinikáinkon a gyermek-fül-orr-gégészeti szakrendelés 3 éves kortól érhető el.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A fül, az orr, valamint a gége felépítése és funkciója

fül a hallás és az egyensúlyozás szerve, melyet anatómiailag külső-, középső-, valamint belső fülre különítünk el.

A külső fül része a fülkagyló, a külső hallójárat valamint a fülcimpa, amit a dobhártya választja el a középfültől.

A középfülben a hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) adják tovább a belső fülben található csigának a levegő rezgéseit.

Ez a két szakasz veszi fel és vezeti a rezgéseket. A folyadékkal teli csigában található Corti-féle szervben a rezgések ingerületté alakulnak át, melyet a hallóideg közvetít az agy hallóközpontjába.

Ezt követően megkezdődik az elő feldolgozás és a szűrés, melyet az észlelés követ.

Az orr funkciója szintén többrétű: érzékszerv, a légzés szerve, valamint a beszéd és a hangképzés eszköze is egyben.

A felső légutak első szakaszát alkotja, szűri, felmelegíti és párásítja a levegőt. Az orr vázát csont, porc, illetve kötőszövet alkotja, melyet kívülről bőr fed, belülről pedig nyálkahártya borít. Az orr mögött elhelyezkedő orrüreg a csontos orrsövénnyel két, szimmetrikus részre osztott nyálkahártyával bélelt üreg, mely a koponyacsontokban folytatódik a szomszédos melléküregek révén.

Az orrüreg legfelső területén speciális szaglóhám található, mely segítségével érzékeljük a szaganyagokat és itt szedődnek össze a szaglóideg rostjai. Az előrefelé nyíló orrnyílásokat az orrsövény alsó része választja el egymástól. Az orrhát az orrcsúcsban ér véget. Az orr alakját a benne levő porcok határozzák meg.

Orr anatómiája
Orr anatómiája
Gége anatómiája

gége a garat alsó része előtt, az alsó légutak kezdetén helyezkedik el. Elsődleges szerepe, hogy a táplálék és a nyál ne kerüljenek az alsó légutakba, segítve a nyelés és a légvétel együttműködését.

Ezen kívül a hangképzésben is fontos szerepet játszik.

A gége vázát a pajzsporc, gyűrűporc, a kannaporcok, illetve a gégefedő és a rugalmas járulékos porcok és szalagok képezik.

A gége porcai között feszülnek a gége izmok, szalagok, valamint a membránok, melyek a gégeporcok funkcionális szempontból elengedhetetlen mozgásait segítik elő.

A gégeizmok a hangrést nyitják és zárják, valamint a hangszalagokat feszítik.

Miben más a gyermek fül-orr-gégszeti szakrendelés?

A gyermekeknél előforduló fül-orr-gégészeti panaszok kezelésének módja nem tér el különösebben a felnőttekétől, azonban azok diagnosztizálása lényeges odafigyelést és körültekintést igényel.

A kis páciensek esetén egy egyszerű nátha is komoly légúti panaszokat okozhat. A gyermekek immunrendszere még nem olyan fejlett, így sokkal könnyebben kapják el a felső légúti betegségeket is, a tünetekkel pedig nehezebben birkóznak meg, mint egy felnőtt.

Mivel az orrfújás, az orrjáratok tisztántartása még sokszor problémát okoz, főleg csecsemőknél, a felső légutak rövidebb, szűkebb járataiban könnyebben okoz elzáródást már kevés váladék is.

Ez szakszerű ellátás hiányában akár krónikus, felnőtt korban is maradandó problémát okozhat, ami miatt érdemes időben felkeresni gyermek fül-orr-gégészt.

A diagnózist megnehezítheti, hogy a kis beteg még nem tudja elmondani pontosan, mi és hol fáj, így a szakorvos szerepe még fontosabbá válik a mielőbbi gyógyuláshoz.

Egy tapasztalt szakorvos az apró jelekből is felismeri, mely szerv okozhatja a problémát, gyorsítva ezzel a gyógyulási folyamatot.

Mikor érdemes gyermek fül-orr-gégészhez fordulni?

Ha az alábbi panaszok bármelyikét tapasztalja gyermekénél, különösen, ha a panasz tartósan fennáll, javasoljuk, mielőbb forduljanak szakorvoshoz:

 • Fülfájás, füldugulás, fülfolyás, hallásproblémák, hallójárat gyulladás vagy a fülzsír felszaporodásának gyanúja esetén
 • Az orr, az orrmelléküregek, a garat és a gége területét érintő tünetek, tartós rekedtség, hurutos köhögés, hosszan fennálló orrdugulás, elhúzódó gennyes orr-váladékozás esetén
 • Az orr, a garat és a gége területét érintő akut gyulladásos tünetek esetén, melyet nátha, meghűlés, torokgyulladás vagy akár gégegyulladás is okozhat
 • Nehezített orrlégzés, tartós szájlégzés, nyákos orr-váladékozás esetén, melyek az orrmandula megnagyobbodására utalhatnak
 • A beszédfejlődés és hangképzés zavaraival, nyelési nehezítettséggel
 • Allergiás megbetegedés gyanújakor
 • Idegen test az orr- vagy hallójáratban
 • A fej-nyak régióban észlelt duzzanatok, daganatok esetén
 • Elhúzódó horkolás, esetleg szédülés esetén érdemes a fül-orr-gégész szakvéleményét kikérni a komplex diagnosztika részeként

Mi történik a gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálat során?

A vizsgálatot megelőzően a fül-orr-gégész szakorvos először részletesen kikérdezi a szülőt a gyermek korábbi betegségeiről, a családban előfordult fül-orr-gégészeti betegségekről, a születés körülményeiről, valamint a gyermeken jelentkező panaszokról. Ezután a kis pácienst is kérdezi a problémáról, megkéri, mutassa meg hol szokott fájni.

Ezt követően az érintett terület fizikális vizsgálata következik:

 • Fültölcsér segítségével a fülkagyló és a mögöttes terület áttekintése majd a külső hallójáratok és a dobhártyák vizsgálata mindkét oldalon
 • A külső orr megfigyelése, valamint az orr belsejének vizsgálata, orrtükör, szükség esetén orr endoszkóp segítségével, amely során észrevehető az orr nyálkahártyájának esetleges elváltozása. Végül az orrmelléküregek érzékenységét kopogtatással ellenőrzi a szakorvos.
 • Szájüreg áttekintése, a torokképletek, a torokmandula vizsgálata nyelvlapoc (spatula) segítségével.
 • A gége és az orrgarat áttekintése kör alakú nyeles tükör, vagy szükség esetén laringoszkóp segítségével.
 • Nyaki nyirokcsomók és a fültő környékének áttapintása.

A tünetek alapján a szakorvos elrendelhet további vizsgálatokat is: laborvizsgálatokat a fizikális vizsgálat során levett mintákból, képalkotó vizsgálatot (orrmelléküreg CTbelsőfül CT, vagy MR vizsgálat), hallásvizsgálatot, vagy más egyéb műszeres vizsgálatot.

Milyen kezelési lehetőségek vannak gyermekek részére?

A szülők a házi gyermekorvos gyanúja és javaslata alapján leggyakrabban fertőzéses eredetű, felső légúti betegségek, valamint vírusos eredetű nátha szövődményeivel, garat és mandulagyulladással, a megnagyobbodott orrmandula okozta fülkürt huruttal, vagy savós, gennyes középfülgyulladással fordulnak gyermekeikkel fül-orr-gégész szakorvoshoz. Ezek kezelése mielőbbi szakorvosi kivizsgálást igényel, hogy megelőzzük a betegség krónikussá válását.

gyermek fül-orr-gégész specialista a kórelőzmény, a tünetek és a leletek alapján határozza meg a terápiás lehetőségeket. Az otthoni gyógyszeres kezelés mellett a szakrendelés keretében szükség esetén sor kerülhet fülmosásra, fül illetve orrváladék leszívására is.

Egyes krónikus betegségek azonban csak műtéti beavatkozással gyógyíthatók teljesen, ilyen például az orr- és a torokmandula gyulladása. Kórházunkban 6 éves kortól van lehetőség orrmandula illetve torokmandula műtét elvégzésére gyermekek esetében. A műtétet megelőzően annak menetéről és az azt megelőző teendőkről részletes információt biztosítunk a szülők részére, valamint a kis beteget is felkészítjük a rá váró beavatkozásra. A kórházunkban töltött lábadozási időszak alatt az egyik szülő számára biztosítjuk a folyamatos benntartózkodás lehetőségét, hogy a kórházban töltött napok a gyermek és a szülő számára is teljes nyugalomban teljenek.

Gyermek fül-orr-gégész szakorvosaink

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

tovább
Dr. Szabó Balázs PhD

Dr. Szabó Balázs PhD

tovább
Girl in a jacket
close-link