Hüvelyi ultrahang

Hüvelyi ultrahang

nőgyógyászat a női nemi szervek betegségeinek felismerésével és kezelésével foglalkozik. A nőgyógyászati vizsgálat összetett: a kórelőzmény felvétele, a fizikális vizsgálat és a hüvely eszközzel történő feltárása (kolposzkópia), valamint a citológiai mintavétel mellett hüvelyi ultrahang vizsgálatot is végzünk.

hasi ultrahanggal ellentétben a hüvelyi ultrahang vizsgálaton a páciensnek üres húgyhólyaggal javasolt megjelennie a jobb képminőség érdekében. A vizsgálat úgy zajlik, hogy a páciens az alsónemű levételét követően háton fekve, ellazított pozitúrában, felhúzott lábakkal kényelmesen elhelyezkedik a vizsgálati székben.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Ezt követően a nőgyógyász szakorvos a zselével bevont vizsgálófejet finoman becsúsztatja a hüvelybe. A fej mozgatásával a teljes kismedence láthatóvá válik. A hüvelyi ultrahang során a méh elhelyezkedéséről, nagyságáról, szerkezetéről, adott esetben fejlődési rendellenességekről és kóros elváltozásokról kaphatunk képet.

A méhizomzat és a méhnyálkahártya állapota, valamint a gyulladásos, daganatos elváltozások – polip, mióma – is láthatóvá válnak.

A petefészkek ultrahangos képe a peteérésről, tüszőrepedésről, cisztákról, hormonzavarokról illetve egyéb jó – és rosszindulatú elváltozásokról egyaránt tájékoztat.

Mire kell felkészülni a nőgyógyászati vizsgálat előtt?

  • Kérjük, hozza magával budapesti vagy vidéki magánklinikáink egyikére korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit.
  • Gyűjtse össze nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje.
  • Milyen fogamzásgátló módszert használt, illetve ha volt spirálja, milyen típusú volt.
close-link