Nőgyógyászati betegségek

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek

A nőgyógyászati szakrendelés felkeresése nem csak panasz esetén, hanem preventív jelleggel is, éves gyakorisággal javasolt a rákmegelőző állapotok időbeni felismeréséhez és az esetleges, nemi úton terjedő fertőzések kiszűréséhez.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Vérzési rendellenességek

A legtöbb nő ismeri testének működését, havi ciklusának jellemzőit, így tudja, mikorra várható a következő vérzése, és milyen tünetekkel jár. Ha ez a rendszer felborul, ha a megszokottól eltér a menstruáció menete mielőbbi kivizsgálás javallott.

Rendellenességet jelezhet, ha például kimarad egy-két alkalom vagy ciklus közti vérzés jelentkezik. Ha elhúzódik, vagyis nem marad abba 10 nap után, és ha túlságosan bőséges, darabos a menstruációs vérzés, illetve ha intenzívebb görcsökkel, rosszulléttel jár.

A vérzési rendellenességek leggyakoribb okai:

  • méhnyakrák
  • méhpolip, Chlamydia
  • méhnyakerzió vagy méhszájseb

A hüvely gyulladásos, gombás megbetegedései

Minden nő átesik életében legalább egyszer valamilyen hüvelyi fertőzésen, gyulladáson. A hüvely nyálkahártyáján sokféle baktérium megtalálható, közöttük például a tejsavbacillusok, amelyek védik a hüvelyt más kórokozók megtelepedésétől. Ha azonban ez a védő mikroflóra valamilyen oknál fogva sérül, a kórokozó baktériumok, gombák elszaporodhatnak. Ilyen befolyásoló tényező lehet a hideg miatti felfázás, gyógyszerek mellékhatása, antibiotikumok szedése vagy egyéb betegségek.

Ha az addig színtelen, szagtalan hüvelyváladék kellemetlen illatú, a szokásosnál bővebb, sárgás, szürkés vagy zöldes színűvé válik, állaga sűrűbb, túrószerű lesz, amit a nemi szervek irritációja, viszketése, égő érzése kíséri, akkor hüvelygyulladásra gyanakodhatunk. Mindenképpen keresse fel nőgyógyász szakorvosát, amennyiben a fenti tüneteket véle felfedezni magán. A hosszasan elhúzódó, kezeletlen gyulladás ugyanis súlyosabb állapothoz, kismedencei gyulladásokhoz vezethet, illetve visszatérve, vírusos fertőzés esetén növeli a méhnyakrák kockázatát.

Kismedencei gyulladások

Preventív szűrővizsgálatok

Meglévő panaszok/igények kezelése

  • menstruációs zavarok, fájdalmakrendellenes vérzés
  • nőgyógyászati fertőzések, gyulladások
  • szexuális úton terjedő betegségek
  • fogamzásgátlás (hormonális és nem hormonális módszerek, méhen belüli eszközök IUD, felhelyezése és eltávolítása)
  • változókóri panaszok kivizsgálása és kezelése
Kismedencei gyulladások

Meddőség

Az esetben beszélhetünk meddőségről, amikor a pár egy évnyi folyamatos házasélet folytatása ellenére sem esik teherbe. Mivel azonos mértékben fordul elő teherbe esést nehezítő gond a férfiaknál és a nőknél, a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni. A nőknél előfordulhat, hogy a petefészkek működésével van gond, például nem termelnek elegendő petesejtet vagy nem megfelelő a beágyazódáshoz, a terhesség megtartásához szükséges hormonális működés. Meg kell vizsgálni a petevezetékek átjárhatóságát is, hogy a petesejt eljut-e a méhbe. Felmerülhet az is, hogy szervi rendellenesség ugyan nincs, de a terhességet akadályozó ellenanyag termelődik a nő szervezetében.