Prosztatavizsgálat

Prosztatavizsgálat

Mi a prosztata?

A prosztata vagy más néven dülmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. Felnőtt férfiaknál kb. 20 g tömegű, gesztenye nagyságú szerv. A férfi kismedencében, a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülvéve az abból kiinduló húgycsövet. Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezik a férfi nemi váladékot, az ondót.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mivel a húgycsőnek egy szakasza áthalad a prosztatán, így ez egy kifejezetten kritikus rész, mivel a prosztataállomány jó- vagy rosszindulatú megnagyobbodása esetén is összenyomódik, ami vizelési nehézséget, vagy teljes vizelési képtelenséget idézhet elő. A húgyhólyagban pangó vizelet előbb-utóbb befertőződhet, így a fertőzés idővel feljuthat a vesemedencékhez is, és ráterjedhet a veseállományra. A vesét egyébként is megterheli a vizeletpangás miatti nehézkes ürülés.

Hogyan zajlik a prosztata vizsgálat?

A leginkább fenntartással kezelt vizsgálatról elmondható, hogy semmiféle fájdalommal nem jár, legfeljebb kellemetlen érzés társulhat hozzá. Éppen ezért – bár a páciens kérésére kihagyható – nem érdemes mellőzni, mert segítségével kideríthetők a különböző rosszindulatú elváltozások, valamint a prosztata megnagyobbodása is.

Az urológus szakorvos elő lépésként kikérdezi a pácienst annak húgy- és ivarrendszerrel kapcsolatos panaszairól, valamint korábbi betegségeiről, gyógyszerszedési szokásairól. Fontos még tudomást szereznie az esetleges korábbi műtéti eljárásokról is annak érdekében, hogy a fennálló problémára a legmegfelelőbb kezelést adhassuk.

Ezt követi a fizikális vizsgálat, amelynek része az alhas áttapintása, így könnyen megállapítható a hólyag telítettsége. A prosztata fizikális vizsgálata a végbélen keresztül történik (rektális digitális vizsgálat), amikor a beteg álló helyzetben előrehajol, vagy féloldalasan fekszik felhúzott lábakkal, így az orvos könnyen hozzáférhet a prosztatákhoz.

Mire lehet következteti a prosztata vizsgálatból?

A prosztatavizsgálat információértéke igen jelentős, hiszen alkalmazásával következtetések vonhatók le a prosztata méretére és a betegségekre vonatkozóan:

  • Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH, azaz benignus prostata hyperplasia)
  • Prosztatagyulladás
  • Prosztatarák

A teljes diagnózis alkotáshoz azonban a fizikális rektális vizsgálat nem elegendő, további vizsgálatokat rendelhet el a kezelő orvosa, amelybe az alábbi vizsgálatok tartozhatnak bele:

  • Laboratóriumi vérvizsgálat a prosztata megnagyobbodásának bizonyítására, fókuszban a PSA értékkel. Emellett a férfi és női hormonok egyensúlya a szervezetben szintén fontos szerepet játszhat a prosztata megnagyobbodásában.
  • Hasi ultrahang elvégzésével lehetőség nyílik a vesék, húgyhólyag, prosztata, ondóhólyagok, herék és a mellékherék részletesebb vizsgálatára.
  • A vizeletáramlás mérése (uroflow) a húgyhólyag működésének műszeres vizsgálatát jelenti, amellyel meghatározható a vizelet maximális áramlási sebessége, annak dinamikája.

Kiknek javasolt a prosztatavizsgálat?

A prosztata megnagyobbodás előfordulása a kor előrehaladásával nagymértékben nő. Általánosságban elmondható, hogy 30 éves kor alatt gyakorlatilag nem találkozunk vele.

A 40-es éveikben járó férfiak 20 százaléka, az 50-60 évesek 50 százaléka, a 80 éven felüli férfiak pedig megközelítőleg 90 százaléka érintett a problémával.

A prosztata megnagyobbodásra visszavezethető panaszok az 50 évesek negyedénél, a 75 évesek felénél jelen vannak.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a prosztata megnagyobbodás nem okoz minden esetben zavaró tüneteket, ellenben könnyen kialakulhatnak komolyabb urológiai betegségek is (prosztatagyulladás vagy rák), így az évenkénti rendszeres urológiai szűrővizsgálat mindenképpen szükséges.