Vizeletáramlás mérés - Uroflow vizsgálat

Vizeletáramlás mérés - Uroflow vizsgálat

Mi az uroflow vizsgálat?

A vizsgálatot a vizeléssel, vizelettartással kapcsolatos panaszok esetében végezzük, a hólyagizomzat és a záróizomzat működését, az izmok által kifejtett nyomás erősségét teszi mérhetővé.

Mérhetővé válik a hólyagban nyugalmi állapotban lévő majd a telítődése során kialakuló nyomás. Ennek változása jellegzetes görbét ad, amely az urológus számára fontos információ a funkcionális vizelési zavar helyének és az inkontinencia jellegének meghatározásához.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A vizeletáramlási görbe fő típusa

A vizsgálat a vizelet áramlásának erejét, az egységnyi idő alatt ürített vizelet mennyiségét méri, amely szintén fontos információ a vizelet-elvezetés esetleges akadályozottsága szempontjából. Ilyen problémák merülhetnek fel például prosztatamegnagyobbodás, vagy egyéb húgyvezeték-szűkület kialakulása esetén.

A vizsgálat menete

A vizsgálat során a páciensnek egy tölcsérszerű edénybe kell a vizeletét ürítenie, ez alatt az idő alatt az eszköz rögzíti a vizelés idejét, annak vizelet áramlásának sebességét (ml/s), a maximális és az átlagos áramlást.

A uroflow mérés akkor tekinthető eredményesnek, amennyiben legalább 150 ml vizeletet ürít a páciens a vizsgálat során.

A vizsgálatkor el kell mondani a szakorvosnak, ha tapasztaltunk eltérést a szokásos vizeléshez képest (zavartságból, szégyenlősségből adódóan), ez ugyanis erőlködést, vagy vizelet-visszatartást is okozhat, jelentősen befolyásolva ezzel a vizsgálat pontosságát.

Az áramlást befolyásolja továbbá:

  • a hólyagnyak tágassága
  • a hólyagnyak megnyílóképessége
  • a hólyagizomzat állapota és ereje
  • a beidegzés
  • a nem
  • az életkor
  • a hólyagkapacitás

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Fontos, hogy a vizsgálatra telt hólyaggal érkezzen, célszerű a vizsgálatot megelőzően legalább fél liternyi folyadékot fogyasztania.