Várandósgondozás

Elindult a Medicover Szülészet!
További információ >>

Várandósgondozás a Medicoverben

A nemzetközi háttérrel és több mint két évtizedes hazai tapasztalattal rendelkező Medicover mindenki számára elérhetővé tette magas színvonalú várandósgondozási szolgáltatásait.

Medicover Várandósgondozási Csomag május 31-ig 246 000 Ft-os bevezető áron megvásárolható. 2022. június 1-től a csomag ára 330 000 Ft. A csomaggal rendelkező Ügyfeleinket a vizsgálatokat szervező esetmenedzsereink kiemelt figyelemmel kezelik. A csomag által tartalmazott szakorvosi, diagnosztikai és laborvizsgálatok mellett – egyedi igények esetén – további speciális vizsgálatokra is lehetőséget biztosítunk.

Foglaljon időpontot!

A stabil intézményi háttér és a felkészült, elkötelezett szakembergárda a garancia arra, hogy a kismamák és gyermekeik nálunk a lehető legjobb kezekben vannak: egészségükre és biztonságukra a szigorú szakmai előírások és a Medicover minőségi standardek alapján működő Medicover a biztosíték. Ügyfeleinkről a szülészeti és nőgyógyászati osztályunkon dolgozó, kifejezetten várandósgondozásra specializálódott szülész-nőgyógyász szakorvosaink mellett állandó szakértői csapat (többek között neonatológus orvosok, szülésznők, ápolók és csecsemőápolók) gondoskodnak.

Szakembereink a konzultációs alkalmak során folyamatos támogatást nyújtanak a kismamák számára, tanácsokkal és információkkal látva el őket a szülés várható folyamatával, az újszülöttellátással és a csecsemőápolással kapcsolatban.

Nincs két egyforma terhesség: több évtizedes tapasztalattal rendelkező, emberközpontú és megbízható szakértőink ennek ismeretében, elkötelezetten és felkészülten biztosítanak teljeskörű várandósgondozási ellátást Ügyfeleink részére exkluzív és nyugodt környezetben.

Hamarosan megnyílik szülészeti klinikánk is, ahol Ügyfeleink számára – az egyedi igények figyelembevétele mellett – családias és bensőséges hátteret biztosítunk a születés meghitt pillanataihoz.

terhessegi-ultrahang-vizsgalat

A várandósgondozás folyamata

A várandósgondozás egy komplex egészségügyi szolgáltatás, amely a védőnő, a háziorvos, a szülész-nőgyógyász szakorvos, a várandós választása esetén a szülésznő, valamint a várandós együttműködésén alapul. Az az ellátási folyamat, ami a várandósság megállapításától a szülés megindulásáig vagy a várandósság megszakadásáig tart. A várandósgondozás akkor kezdődik, amikor a szülész-nőgyógyász szakorvos az élő, méhen belüli várandósságot megállapítja, a rizikóbesorolást elvégzi és erről a várandós részére igazolást ad.

A terhesség megállapítása

A terhesség megállapításához a várandósság első jelei (menstruáció elmaradása, mellek feszülése, reggeli rosszullétek, émelygés, illatokra való érzékenység, fáradtság) felismerését követően, valamint az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye esetén szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése is szükséges. A szülész-nőgyógyász szakorvosi konzultáció során, alapos kikérdezést követően a szakorvos hüvelyi ultrahang segítségével megállapítja a várandósság tényét, valamint az embrió méretei és az utolsó menstruáció időpontja alapján megállapítja a magzat korát és a szülés várható időpontját.

A várandósság szakaszai

A várandósság 40 hetes időtartamát 3 trimeszterre osztjuk. Minden trimeszternek megvannak az adott időszakra jellemző fiziológiai és lelki változásai, melyek a női testet felkészítik az anyaságra. Ezen változások és a magzat fejlődésének nyomon követése céljából várandósgondozás keretében, megadott időközönként szakorvosi, laboratóriumi, valamint terhességi ultrahangvizsgálatok elvégzése szükséges. Az 1-12. héten ajánlott az I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elvégzése, mely a Down-szindróma szűrésére alkalmas. A 13-27. héten kerül sor a II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálatra, ahol már látható a magzat testvonala, arc- és agykoponyája, valamint végtagjai. Magzati ultrahangvizsgálatot ezután még a 30-32. héten javasolt elvégeztetni.

Szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (várandósgondozás 2D ultrahangvizsgálattal) 28 000 Ft
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat* 30 000 Ft
I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat + kombinált teszt 41 900 Ft**
II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat* 30 000 Ft
III. trimeszteri ultrahangvizsgálat* 30 000 Ft
Kardiotokográf vizsgálat (CTG) 9 000 Ft**
Flowmetria 20 000 Ft**
I. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag 27 500 Ft
I. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag 46 000 Ft
II. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag 9 000 Ft
II. trimeszter laborvizsgálat prémium csomag 12 000 Ft
III. trimeszter laborvizsgálat alapcsomag 22 000 Ft
III.  trimeszter laborvizsgálat prémium csomag 23 500 Ft
NIPT tesztek (Harmony) 168 000 Ft
TORCH panel 30 000 Ft
Nyugalmi EKG vizsgálat 6 000 Ft
Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat 27 000 Ft
Dietetikai konzultáció 10 000 Ft
Diabetológiai szakorvosi vizsgálat – első alkalom 35 000 Ft
Endokrinológiai szakorvosi vizsgálat 27 000 Ft
Fogászati szűrővizsgálat 10 000 Ft
Neonatológus orvos konzultáció 35 000 Ft
Szülésznői konzultáció 16 000 Ft
Csecsemőápoló konzultáció 16 000 Ft
További szakorvosi, diagnosztikai és laborvizsgálatok Tovább

 

*Ikerterhesség esetén az időtartam és az ár duplázódik.
** Akciós csomagár.

Az egyes vizsgálatokról bővebben itt olvashat.

A Medicover Várandósgondozási Csomag bevezető ára május 31-ig: 246 000 Ft

A Medicover Várandósgondozási Csomag ára 2022. június 1-től: 330 000 Ft

A Medicover Várandósgondozási Csomag bevezető ára kettős terhesség esetén: 336 000 Ft

A Medicover Várandósgondozási Csomag bevezető ára kettős terhesség esetén 2022. június 1-től: 420 000 Ft

Vegye igénybe a Medicover Várandósgondozási Csomagot a Medicover Egészségpénztáron keresztül, így 20% adókedvezményben részesülhet!

I. trimeszter (1-12. hét)

 • 1. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat
 • Nyugalmi EKG vizsgálat
 • Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • 2. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat
 • I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat
 • 12-13. heti kombinált teszt (szabad béta-HCG, PAPP-A)

 

II. trimeszter (13-27. hét)

 • 3. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (14-15. hét)
 • II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat
 • 4. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (20-21. hét)

 

III. trimeszter (28-36. hét)

 • 5. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (28. hét)
 • Szülésfelkészítő konzultációk:

– Szülésfelkészítő A-Z-ig – konzultáció szülésznőnkkel

– Csecsemőápolás A-Z-ig – konzultáció csecsemőápolónkkal

 • 30-32. hetes ultrahangvizsgálat
 • III. trimeszteri laborvizsgálat
 • 6. szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat (36. hét)
 • GBS szűrés (B csoportú Streptococcus szűrés)

Az egyes vizsgálatokról bővebben itt olvashat.

Az első szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

Lehetőség szerint a 12. várandóssági hétig javasolt rá sort keríteni. Ez a vizsgálat szolgál a várandósgondozásba vétel alapjául, és ekkor történik a szülés várható időpontjának az elsődleges meghatározása is, melynek része a méhen belüli várandósság igazolása bimanuális vizsgálattal, hüvelyi ultrahangos vizsgálattal, esetleg laboratóriumi várandóssági próbával, valamint kolposzkópia, amennyiben esedékes cytologiai mintavétel, emlők vizsgálata, testsúly, testmagasságmérés, tanácsadás.

Az I. trimeszteri laborvizsgálat elemei

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vesefunkció (Se kreatinin, karbamid, eGFR), májfunkció (GOT, GPT, Se bilirubin), vércukor, pajzsmirigy hormonális működésének vizsgálata (TSH), vércsoport-meghatározás és vörösvértest-ellenanyagszűrés, Treponema pallidum szűrés (TPHA+RPR), HbsAg szűrés, teljes vizelet és üledék (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék).

Nyugalmi EKG

A nyugalmi EKG vizsgálat semmiféle előkészületet nem igényel a páciens részéről, vizsgálat közben a páciens hanyatt fekszik, a törzsére és a végtagjaira elektródákat helyeznek. A vizsgálat a szívműködést kísérő elektromos tevékenységről, annak változásairól ad képet. Az EKG-görbét egy monitoron jeleníti meg a készülék, melyet papírszalagra rajzolt görbék formájában is kinyomtat. A vizsgálat közben nem lehet sem mozogni, sem beszélni, végig nyugodt pozícióban kell maradni.

Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat (a vizsgálat a már elvégzett laboreredmények és nyugalmi EKG birtokában történhet):

Általános belszervi állapotfelmérés: családi és egyéni kórelőzmény, hajlamosító és rizikótényezők, esetleges panaszok feltárása. Általános fizikális vizsgálat, melynek során a nagy szervrendszerek (bőr, nyálkahártyák, nyirokcsomók, légzőszervek, szív-érrendszer, hasi szervek, mozgásszervek és idegrendszer) állapotának felmérése történik, vérnyomás, BMI mérés, életmód tanácsadás. Ekkor történik a korábban elvégzett nyugalmi EKG részletes kiértékelése.

Trimeszterenként 2 szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat

A vizsgálatok során testsúly, pulzus, vérnyomás mérése, a magzat fekvésének, magzatmozgásának, magzati szívműködésnek, a méh fundusának, méhösszehúzódásnak a megállapítása történik, emellett indokolt esetben hüvelyi feltárás, megtekintés, szükség esetén vizsgálat (cervix score) elvégzése, várandóssági hét megállapítása, szükség esetén vizelet tesztcsík (fehérje, cukor-aceton, genny) vizsgálata. 28. héttől a magzati szívműködés ellenőrzése, 34. héttől várandós nő betanítása magzatmozgás számolás végzésére. Tanácsadás, panaszok megbeszélése, szükség esetén kezelés, következő kontroll időpontjának megállapítása.

Az I. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei

• magzat fejlődési üteme, méretei (CRL, BPD, FL*)
• nyaki redő (tarkóredő) vastagsága (NT)
• orrcsont kimutatása
• ductus venosus áramlásmérés
• végtagok vizsgálata
• testkontúrok vizsgálata
• korai szívultrahang

*CRL: ülőmagasság, a magzati fejtető és fenékcsúcs közötti távolság; BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; FL: femur length, a combcsont hossza

Kombinált teszt (szabad béta-HCG, PAPP-A)

A kombinált teszt során a magzati rendellenességek biokémiai szűrését, magzati kockázat megítélését végezzük, melyekkel pontosabban meghatározható bizonyos magzati abnormalitások valószínűsége, többek között a 21-es triszómia, a Down-kór (85-90%-ban), Edwards-kór (18-as triszómia) és a Patau-szindroma (13-as triszómia) kockázata.

A II. trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat elemei

• magzat fejlődési üteme, méretei (BPD, HC, AC, FL**)
• csontozat, végtagok
• központi idegrendszer (nyitott gerinc)
• arc (ajak- és szájpad hasadék)
• mellkas (tüdő, szív, nyelőcső, csecsemőmirigy)
• has (gyomor, bél, máj, vesék, húgyhólyag)
• nemi szervek
• méhlepény
• magzatvíz

**BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; HC: head circumference, a fej körfogata; AC: abdominal circumference: a has körfogata; FL: femur length, a combcsont hossza

A II. trimeszteri laborvizsgálat elemei

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), teljes vizelet (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék), terheléses vércukorvizsgálat (éhgyomri és 75 g glukózfogyasztás után 120 perccel).

A III. trimeszteri ultrahangvizsgálat elemei

• magzat fejlődési üteme, méretei (BPD, HC, AC, FL***)
• csontozat, végtagok
• központi idegrendszer (nyitott gerinc)
• arc (ajak- és szájpad hasadék)
• mellkas (tüdő, szív, nyelőcső, csecsemőmirigy)
• has (gyomor, bél, máj, vesék, húgyhólyag)
• nemi szervek
• méhlepény
• magzatvíz
• magzat méhen belüli elhelyezkedése

***BPD: biparietális diaméter, a két falcsont közti távolság = a koponya haránt átmérője; HC: head circumference, a fej körfogata; AC: abdominal circumference: a has körfogata; FL: femur length, a combcsont hossza

A szülésfelkészítő konzultációk tematikája

 • Szülésfelkészítő A-Z-ig – konzultáció szülésznőnkkel
 • Csecsemőápolás A-Z-ig – konzultáció csecsemőápolónkkal

A III. trimeszteri laborvizsgálat elemei

Vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejtszám, vérlemezkeszám), vesefunkció (kreatinin, karbamid, eGFR), májfunkció (GOT, GPT, Se bilirubin), véralvadási paraméterek (INR és Fibrinogen), teljes vizelet és üledék (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék), vércsoport- és ellenanyagszűrés, hüvelyváladék-tenyésztés (B csoportú Streptococcus szűrés).

Bízza magát tapasztalt és magasan képzett szakorvosainkra, akik türelemmel és készséggel segítik a baba egészséges fejlődését, valamint az anya egészségének megőrzését a várandósság teljes időtartama alatt.

Válassza a Medicover Várandósgondozást, ahol korszerű vizsgálatok és egy felkészült orvosi csapat gondoskodik Ön és családja egészségéről a gyermekáldás folyamatának első pillanatától az utolsóig.

Foglaljon időpontot!

várandósgondozás
Girl in a jacket
close-link