Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Táplálékintolerancia csomagok

Webshop banner

Medicover vérvételi és laborvizsgálati pontok

Mit tartalmaz az ételintolerancia laborvizsgálat?

Az ételintolerancia laborvizsgálat vérvétellel történik. Összesen 46, 108, illetve 220+ étel esetében vizsgáljuk az élelmiszerek ellen termelt IgG típusú antitestek mennyiségét. Az IgG (immunglobulin) típusú ellenanyagot a szervezet azon ételekkel szemben termeli, melyeknél ételintolerancia áll fenn.

A 40-es ételintolerancia csomagunk esetében ételspecifikus IgG4 szintet vizsgálunk.

Mi az alapvető különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Míg az ételallergia esetén jelentkező tünetekért az immunrendszer felel, addig az ételintolerancia tüneteit az emésztőrendszer váltja ki. Az ételallergia veszélyesebb, mint az ételintolerancia, hiszen extrém esetben súlyos allergiás reakció is felléphet, ami akár halált is okozhat. A táplálék allergiára jellemző, hogy az ételben található allergén (allergiás reakciót kiváltó anyag) azonnali reakciót vált ki az immunrendszerből, míg ételintoleranciánál a tünetek sokkal lassabban, órák vagy akár napok elteltével jelentkeznek. Az ételallergiánál fellépő allergiás reakció nem az elfogyasztott étel mennyiségének függvénye. Ételintoleranciánál, a jelentkező tünetek súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségétől függ.

Bővebben az ételintoleranciáról

Az ételintolerancia tünetei rendkívül sokfélék lehetnek. Adott étel elfogyasztását követően akár több órával, vagy nappal később jelentkezhet hasmenés, haspuffadás, erőteljes bélgáz képződés (emésztőszervi panaszok), szénanátha, de felléphet fejfájás, migrén, krónikus fáradtság, ízületi panasz, illetve kialakulhatnak olyan bőrproblémák, mint pattanás, akné vagy ekcéma.

Az ételintolerancia hátterében bélműködési problémák állnak. Intolerancia gyanúnál az úgynevezett táplálék specifikus IgG molekula meglétét vizsgáljuk. Az intolerancia pozitív eredmény esetén igazolható.

Bővebben az ételallergiáról

Az ételallergia esetében a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. A legtöbb esetben az allergiás reakció azonnali tüneteket produkál. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak. Előfordulhat bőrviszketés, csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, hányinger, puffadás, gyomorfájdalom, mellkasi fájdalom, duzzadt légutak, nehézlégzés, fulladás, asztma, gégevizenyő valamint anafilaxia (súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, mely a teljes szervezetet érinti). Ebben az esetben az allergiát okozó, specifikus IgE molekula szintjét vizsgálják. Az emelkedett IgE szint igazolhatja az allergiát.

Ételintolerancia és ételallergia összehasonlítása

Ételintolerancia 40 ételspecifikus IgG4-re

40 ételspecifikus IgG4

lazac, tőkehal, hering, garnélarák, ehető kék kagyló, sertéshús, marhahús, csirkehús, búza, rozs, zab, kukorica, rizs, hajdina, amaránt, répa, zeller, fejes káposzta, fokhagyma, hagyma, zöldborsó, zöldbab, szójabab, földimogyoró, paradicsom, uborka, burgonya, mustár, tojásfehérje, tojássárgája, tehéntej, kecsketej, juhtej, narancs, banán, alma, kivi, mogyoró, dió, mandula

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Amennyiben a vizsgálat nem utánkövetés végett, hanem diagnosztikai céllal készül, úgy a teszt előtt nem javasolt speciális diéták (például gluténmentes, tejfehérjementes) tartása.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 5. munkanap után.

Az eredmény kvantitatív (számszerűsített) és referencia értéket is tartalmaz.

Táplálékintolerancia laborvizsgálat – 46 ételspecifikus IgG kimutatásával

46 táplálék specifikus IgG

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhal mix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs, citrom, olajbogyó, paprika mix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Amennyiben a vizsgálat nem utánkövetés végett, hanem diagnosztikai céllal készül, úgy a teszt előtt nem javasolt speciális diéták (például gluténmentes, tejfehérjementes) tartása.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7-9. munkanap után.

A lelet kvalitatív eredményt tartalmaz, az adott táplálékra pozitivitást, negativitást, vagy gyengén pozitív, illetve negatív eredményt mutat.

Földimogyoró allergia

Táplálékintolerancia csomag 46 étel + tejcukor és hisztamin intolerancia vizsgálatára

46 táplálék specifikus IgG

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhal mix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs, citrom, olajbogyó, paprika mix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

Tejcukor (laktóz)

A tejcukor érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy annak elégtelen működése. Ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása révén bekövetkező erjedés gázképződéssel jár.

Az enzim a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található. A tejcukor két egyszerű cukormolekulából áll. Egy szőlőcukor (glükóz) és egy galaktóz összetevője van, melyeket kémiai kötés kapcsol össze. Amíg a kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni, addig az egyszerű cukrok képesek erre, s így bejutnak a vérbe.

A csomagban foglalt laktóz intolerancia vizsgálat a laktóz intolerancia örökletes genetikai tesztje, aminek kimutatásához nincs szükség laktóz itatására. A vizsgálat vérmintából történik.

Hisztamin

A hisztamin lebontásáért a szervezetben a deamino-oxidáz enzim (DAO) felel. Az enzim hiánya, illetve csökkent működése esetén a lebontás nagyon lelassul, ami a hisztamin felszaporodását okozza.  A vizsgálat során a deamino-oxidáz enzim koncentrációját mérjük. A csökkent DAO szint hisztamin intoleranciára utalhat. A kapott eredményeket a klinikai tünetek figyelembevételével kell értékelni.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Amennyiben a vizsgálat nem utánkövetés végett, hanem diagnosztikai céllal készül, úgy a teszt előtt nem javasolt speciális diéták (például gluténmentes, tejfehérjementes) tartása.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 15. munkanap után.

A lelet a 46 étel típusra kvalitatív eredményt tartalmaz, az adott táplálékra pozitivitást, negativitást, vagy gyengén pozitív, illetve negatív eredményt mutat.

Táplálékintolerancia csomagok

Ételintolerancia 108 tápanyagra, 127 összetevőre (ingyenes dietetikai tanácsadással)

Ételintolerancia 108 tápanyagra, 127 összetevőre vizsgálatunk 58 900 Ft helyett most csak 48 900 Ft!

A 108 allergént vizsgáló csomagban a fentieken túl gabonaféléket, húsokat, tejtermékeket, tojást, gyümölcsöket, zöldségeket, halakat, tengeri élőlényeket, olajos magvakat, valamint fűszereket vizsgálunk. További különbség, hogy ebben az esetben az eredmény kvantitatív (számszerűsített) és referencia értéket is tartalmaz, míg a 46 ételintolerancia teszt eredménye kétpólusú: negatív/pozitív, az intolerancia mértékét nem adja meg, csak a meglétéről tájékoztat.

108 tápanyag, 127 összetevő

Kiwi allergia

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 7-9. munkanap után.

árpa, gliadin/glutén, zab, rozs, tönköly búza, búza, hajdina, kukorica, köles, rizs, marhahús, csirkehús, bárányhús, sertéshús, pulykahús, tehéntej, tojássárgája, tojásfehérje, kecskesajt és -tej, juhtej és -sajt, joghurt, padlizsán, cékla, kaliforniai paprika, édesburgonya, csicseriborsó, kinoa, salátakeverék (fejessaláta, jégsaláta), madársaláta, brokkoli, sárgarépa, zeller, chili, uborka, torma, póréhagyma és metélőhagyma, olajbogyó, vöröshagyma és mogyoróhagyma, burgonya, vöröskáposzta, paradicsom, fehérrépa, cukkíni, articsóka, spárga, spenót, babkeverék (fehérbab, zöldbab, tarkabab), zöldborsó, szójabab, lencse, lenmag, alma, sárgabarack, banán, cseresznye, szőlőkeverék (vörösszőlő, fehérszőlő, mazsola), kivi, citrom, nektarin, narancs, ananász, eper, görögdinnye, körte, szilva, grapefruit, őszibarack, datolya, bazsalikom, kakukkfű, fahéj, fokhagyma, mustármag, szerecsendió, oregánó, petrezselyem, mák, rozmaring, bors (fekete/fehér), vanília, mandula, kesudió, kakaóbab, mogyoró, földimogyoró, pisztácia, szezámmag, napraforgómag, dió, kókusz, gomba (laska, csipetke, shitake, rókagomba), gomba (vargánya, tinorú), lazac, tonhal, kagyló, garnélarák-keverék, szardella/ajóka, kardhal, pisztráng, nyelvhal, tőkehal, folyamirák, disznóparéj, élesztőkeverék (sütőélesztő, sörélesztő), méz, kávé, fekete tea, mentakeverék (borsmenta, fodormenta)

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Amennyiben a vizsgálat nem utánkövetés végett, hanem diagnosztikai céllal készül, úgy a teszt előtt nem javasolt speciális diéták (például gluténmentes, tejfehérjementes) tartása.

Ételintolerancia 220+ összetevőre (ingyenes dietetikai tanácsadással)

Az ételintolerancia a lakosság egyre nagyobb százalékát érintő problémának számít a mindennapjainkban. Szerencsére egyre több vizsgálat áll rendelkezésünkre az intoleranciát okozó élelmiszerek kiszűrésére. A 220+ ételintolerancia vizsgálunk során kvantitatívan vizsgálunk több mint 220 élelmiszert és azok potenciálisan intoleranciát okozó adalékanyagait. A teszt több nagyobb ételcsoportot vizsgál, melyek a következők: tej és tejkészítmények, halak és tenger gyümölcsei, gyümölcsök, gyógynövények és fűszernövények, különböző húsok és zöldségfélék, olajos magvak, illetve gabonafélék.

Tej, tejkészítmények, tojás: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juhtej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojássárgája

Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, aranydurbincs, csiga, parti, csuka, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűskagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kékkagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, nyelvhal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tengeri keszeg, tintahal, kalamári, szépia, tonhal, tőkehal

Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, rebarbara, ribizli, sárgabarack,  sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya

Gyógynövények és fűszernövények: ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya

kagyló

Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús

Zöldségfélék: articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta,  hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kelbimbó, lencse, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, paradicsom, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, sütőtök, tök (spárgatök), uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, quinoa

Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, lenmag, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, repcemag, tigrisdió/földimandula, szezámmag

Glutén tartalmú gabonák: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, kuszkusz, maláta, rozsliszt, tönkölybúza, zab

Glutén mentes gabonák: amaránt, hajdina, köles, kukorica, puliszka, rizs, tápióka

Egyebek: aloe vera, agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, szentjánoskenyér, tea (fekete), tea (zöld), transzglutamináz

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Amennyiben a vizsgálat nem utánkövetés végett, hanem diagnosztikai céllal készül, úgy a teszt előtt nem javasolt speciális diéták (például gluténmentes, tejfehérjementes) tartása.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 10-12. munkanap után.

Kihez fordulhatok?

Az ételintolerancia vizsgálat eredménye önmagában még nem elég a diagnózis felállításához. A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához dietetikusunk rendelkezésére áll.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A vizsgálat ára 32 900 Ft.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A vizsgálat ára 49 000 Ft.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A vizsgálat ára 39 900 Ft.

Táplálékintolerancia laborvizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link