Ultrahang (UH) vizsgálat - Medicover Kórház és Klinika

Ultrahang

Mi az ultrahang, hogyan vizsgál?

Az ultrahangvizsgálat (UH) egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák fedezhetők fel.

Az ultrahang készülék, egy vizsgálófej segítségével magas frekvenciájú hangot – 1-13 MHz – juttat a testbe és “ütközés után” érzékeli a visszaverődést. Az emberi fül számára nem érzékelhető, visszaverődő hullámok segítségével – akár mozgás közben is – ábrázolja az ultrahang a képet, méri a folyadékok áramlási sebességét.

A vizsgálófejben kristályok vannak, amelyek másodpercenként akár több millió impulzust képesek leadni és több milliót képesek fogadni.

Várjuk kérdéseit!

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Mikor, hol alkalmazzák?

Ultrahanggal szinte minden szerv, testrész vizsgálható, az orvostudomány szinte minden ága használja.

Hasi UH

A hasüregi, a kismedencei szerveket vizsgálatára alkalmas: máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, nőknél a méh, a petefészkek, férfiaknál a here, a prosztata egyaránt vizsgálható ultrahanggal. Segítségével a hasüregben futó nagyobb erekről, a nyirokcsomókról is vélemény alkotható.

A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak UH-val, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.

GE Vivid T8 Medicover Kórház - Medicover Diagnosztika - Ultrahang
GE Vivid T8 Ultrahang

Alsó végtag UH

A hirtelen kialakult vagy hosszabb ideje fennálló egyik oldali lábduzzadás, feszülés, állandósult végtagfájdalom, a láb piros vagy kékes elszíneződése esetén ajánlott az alsó végtag vénás keringését ultrahangkészülékkel ellenőrizni. Ezt a módszert alkalmazzák a mélyvénás trombózis kizárására, az életveszélyt jelentő kórkép megállapítására. Ultrahangvizsgálat végezhető a vénabillentyűk működésének megítélésére, felületes vénák gyulladása, visszeresség esetén is.

Pajzsmirigy UH

A pajzsmirigy két lebenyének és a mellékpajzsmirigy vizsgálatának elengedhetetlen eszköze az ultrahang. Segítségével jól láthatók a lebenyek szerkezete és mérete, a pajzsmirigyben esetlegesen jelen lévő göbök, ciszták, gyulladásos folyamatok. Az UH  fontos szerepet tölt be a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy diagnosztikáján kívül a nagy nyálmirigyek és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatában is.

Nyaki artéria UH

A nyaki artériák szerkezete, a vér áramlása jól megítélhető az úgynevezett Color Doppler segítségével, ami valójában egy színes ultrahang vizsgálat. Az érfali meszesedések elhelyezkedése, szerkezete, mérete, az általuk okozott érszűkületek pontos meghatározására ez a speciális ultrahang kiváló.

Ízületi UH

Az ízületek szalagjainak, az inak, a rostok, porcok, valamint az ízületi kóros folyadékgyülemek és a környéki vázizmok vizsgálatánál is alkalmaznak ultrahangvizsgálatot. A módszerrel az ízület környéki meszesedések, izmok és inak esetleges sérülései, ízületi gyulladásai, a környéki meszesedések is kimutathatók.

Hogyan készüljek UH vizsgálatra?

  • Az UH vizsgálat általában nem kíván különösebb előkészületet.

  • A hasi és kismedencei ultrahang előtt 6 órával nem szabad enni, folyadékpótlásra csak szénsavmentes víz javasolt.

  • A kismedencei vagy kifejezetten húgyhólyag UH-nál viszont fontos, hogy a páciens telt hólyaggal érkezzen, ezért nem tanácsos a vizeletürítés vizsgálat előtt!

Van veszélye az ultrahangnak?

Kíméletes és fájdalommentes vizsgálat, nincs veszélye és mellékhatása sem a szervezetre.

Jelentkezzen be a

(+36 20) 440 2868

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*