Thumbnail picture

Hogyan biztosítsunk megfelelő mintát laborvizsgálathoz?

Laborvizsgálat alkalmával a vérminta mellett előfordul, hogy vizeletminta és székletminta leadására is szükség van. Az alábbi bejegyzésben szeretnénk segítséget nyújtani a megfelelő minta biztosításához, hogy a laborvizsgálatok pontos eredményt adjanak.

Milyen a megfelelő minta vizeletvizsgálathoz?

A legtöbb laborvizsgálati szűrőcsomagunk tartalmaz vizeletvizsgálatot is, melynek segítségével kimutathatók például a húgyúti fertőzések, a veseproblémák, valamint a gyulladásra illetve cukorbetegségre utaló vizelet eltérések.

Ahhoz, hogy pontos eredmény szülessen a vizsgálat során, fontos, hogy szennyeződésektől mentes vizeletmintát biztosítson a páciens. Az egészséges vizelet steril, kórokozóktól mentes, ezért fontos figyelmet fordítani a vizeletminta levételének módjára. A vizsgálathoz tiszta, jól záródó edényt biztosítunk a vizsgálat előtt, az ebben leadott mintát tudjuk csak elfogadni.

A mintaadás előtt ajánlott alapos tisztálkodás az altesti részen, hogy ne kerülhessenek kórokozók a vizeletmintába.

A vizeletvizsgálathoz a reggeli, középsugaras vizeletre van szükség, ami azt jelenti, hogy a vizelet első részét ki kell üríteni, majd megszakítás nélkül 0,5-1 dl vizeletet kell felfogni az általunk biztosított gyűjtő tartályba. Így kerülhető el a legnagyobb eséllyel, hogy a minta szennyeződjön, vagy pangó vizeletet vizsgáljunk, illetve biztosítható, hogy a veséből/húgyhólyagból érkező vizeltet vizsgáljunk. Ügyeljen rá, hogy a tartály széle ne érintkezzen semmivel, hogy a minta biztosan kórokozó mentes maradjon.

A vizsgálathoz legmegfelelőbb a vizsgálat előtt maximum 2 órával vett minta.

Javasoljuk, hogy menstruáció ideje alatt, illetve hüvelygyulladás esetén kerülje a mintaadást, ugyanis a vizelet vörösvértestekkel szennyeződhet, így a vizsgálat fals eredményt mutathat.

Hogyan kell vizeletet gyűjteni gyűjtött vizelet mintához?

Speciális vizsgálatok esetén, mint például a csontanyagcsere vizsgálat, vagy cukorbetegség kimutatása, 24 vagy 12 órás gyűjtött vizeletből kell mintát biztosítani.

A vizeletgyűjtéshez szükség lesz egy legalább 1,5-2 liter űrtartalmú műanyag üvegre, amit előtte alaposan tisztítsunk át, akár forrázással is. Ügyeljen arra, hogy a gyűjtött vizelet ne szennyeződhessen semmivel, kémiai anyagokkal se. A gyűjtés megkezdése előtt mérjük ki vízből, majd készítsünk az üveg oldalán deciliterenkénti beosztást a vizelet mennyiség pontos méréséhez.

A vizeletgyűjtés megkezdésének napján az első vizeletet ki kell üríteni, csak ez után kezdődik a gyűjtés. Az első gyűjtött vizeletürítés időpontját jegyezze fel. Ezután az előírt idő alatt (12 vagy 24 óra) minden alkalommal a gyűjtőedénybe kell üríteni a teljes vizeletet. Székelés során is gyűjtse a vizeletet a gyűjtőedénybe, ügyelve rá, hogy ne szennyeződjön.

A gyűjtés ideje alatt a vizeletet végig hűvös, sötét helyen kell tárolni, gondosan becsomagolva.

A gyűjtés végén fel kell jegyezni a gyűjtött vizelet pontos mennyiségét.

A leadandó mintához nagyjából 1 deciliternyi mennyiségre lesz szükség, melyet az általunk biztosított tárolóedényben kell átadni. A leadandó minta kimérése előtt alaposan rázza össze a gyűjtött vizeletet, majd mérje ki a szükséges mennyiséget a tárolóedénybe. A leadott mintán fel kell tüntetni az összes gyűjtött vizelet mennyiséget, amiből a minta származik, valamint a gyűjtés időtartamát.

Fontos, hogy betartsa a fenti utasításokat, ugyanis a nem megfelelő minta sikertelen vizsgálatot eredményez.

Milyen formában szükséges a székletminta leadása?

Széklet vizsgálatra több okból kerülhet sor, történhet szűrő jelleggel, a székletben található vér jelenlétének megállapítására, valamint fertőzések gyanúja esetén, továbbá foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében. Kórházunkban mikrobiológiai vizsgálatokra, valamint székletvér vizsgálatra van lehetőség.

A minta leadásához az ahhoz megfelelő tartályt biztosítjuk a vizsgálat előtt, melyért kérjük, fáradjon be a vizsgálatot megelőző napon.

Széklet vér vizsgálat

Székletvér vizsgálathoz egy nagyjából mogyoró méretű mintára van szükség, melyet a mellékelt kis lapát segítségével helyezzen a tartályba. Ügyeljen rá, hogy a minta ne érintkezzen fertőtlenítő szerrel és a WC csészében lévő vízzel, vizelettel. A mintát gondosan csomagolja a tájékoztatóban leírt módon, és mielőbb jutassa el a laborba, legkésőbb 24 órán belül. A vizsgálat eredményét befolyásolhatja a menstruáció, aranyeres csomók megléte, illetve a vizeletben található vér. Alkohol, aszpirin és más gyógyszerek irritáció miatt okozhatnak vérzést a tápcsatornában, ezek fogyasztását a vizsgálat elvégzése előtt legalább 48 órára függessze fel.

Széklet bakteriológiai tenyésztés, széklet calaicivírus, széklet protozoon, széklet clostridium difficile

Mikrobiológiai vizsgálat esetén a mintát a széklet kóros (nyákos, gennyes, véres, híg vagy vizes) részéből kell venni, úgy, hogy a környezettel, vizelettel, fertőtlenítőszerrel ne érintkezzen. Ha a széklet nem mutat elváltozást, a mintát annak különböző részeiből kell biztosítani.

A Klinikáink recepcióján kapott kettős falú tartályt v. a steril gyógyszertári széklet tartályt legalább félig, legfeljebb 2/3-ig szükséges megtölteni és a kupakot ezután szorosan visszazárni.

A mintát a leírt tájékoztató szerint csomagolja és minél hamarabb, lehetőleg 4 órán belül juttassa el a laborba. A minta semmiképp ne legyen kitéve se túl magas, se túl alacsony hőmérsékletnek, mert ez befolyásolhatja a minta minőségét és ezáltal a vizsgálat eredményét.