Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív, rövid beavatkozás, mely nem jár a hasüreg megnyitásával. Az eljárás a méh ürege felé növekvő mióma esetén célravezető.

Mi az a mióma?

mióma többnyire a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás. Méretét tekintve a rizsszem nagyságtól egészen dinnye méretig terjedhet. A kis méretű, panaszokat nem okozó mióma nem szorul kezelésre. A jóindulatú tumor főként fogamzóképes korban, 25-30. életév után alakul ki. Az 50 éves kor környékén jelentkező menopauza után az ösztrogénszint csökkenésével a mióma összezsugorodhat, vagy akár el is tűnhet. Ami a sejtburjánzás elhelyezkedését illeti, megkülönböztetünk egymástól a méh ürege felé terjeszkedő, a méh izomzatában, valamint a méh külső felszíne felé terjeszkedő miómát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mik a mióma kialakulásának okai?

A mióma kialakulásának kockázatát jelentősen növeli a pajzsmirigy, a petefészek, vagy a hormontermelő mirigyek nem megfelelő működése. A hormonháztartás egyensúlyának felbomlása tehát különösen erős hajlamosító tényező. A termékeny nők csaknem 20 százalékánál fordul elő mióma. Ösztrogén dominancia (a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának felborulása) szintén előidézhet miómát. Örökletes hajlamra, vitamin – és ásványhiányra, iletve stresszre vagy egyéb lelki okokra egyaránt visszavezethető a jelenség.

A miómák elhelyezkedésük alapján 3 csoportba sorolhatók, melyek ennek okán más-más panaszokat okoznak, valamint az elhelyezkedés miatt különböző eljárással is gyógyíthatók. Ezeket az alábbi táblázatban foglaltunk össze:

Intramurális mióma Szubszerózus mióma Szubmukózus mióma
Elhelyezkedés méhfalban  méh felszínén méh üregében
Okozott panaszok  vérzési rendellenesség, elhúzódó, görcsös vérzés, csökkenhet a teherbe esés lehetősége  nyomhatja a környező szerveket (végbél, húgyhólyag, medencecsont), melynek következménye vizelési és székelési panaszok, valamint deréktáji fájdalom lehet méh üregét torzíthatja, csökken a teherbe esés lehetősége, növeli a meddőség és a vetélés esélyét.
Gyógyítás módja Laparoszkópos mióma eltávolítás Laparoszkópos mióma eltávolítás Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

Mikor indokolt a mióma eltávolítás?

A mióma a méh jóindulatú daganata, mely méretét tekintve széles skálán mozoghat: a pár milliméter nagyságúaktól, melyek legtöbbször nem okoznak tüneteket, extrém esetekben több kilogramm súlyú, dinnye méretig  terjedhetnek.

A méh ürege felé növekvő mióma többnyire vérzési rendellenességet (elhúzódó, vagy a ciklustól független, köztes vérzések) okoz. Gyakran meddőséget is előidéz, a tumor miatt szabálytalan alakú méhüregben, ahol a megtermékenyült petesejt beágyazódási zavart szenvedhet.

A miómák a rendellenes menstruációk és a hasi fájdalom mellett vérszegénységet is okozhatnak.

Abban  az esetben amikor a jóindulatú tumor már komolyabb problémákat okoz, vagy kóros elváltozás veszélye áll fenn, hiszteroszkópos mióma eltávolító műtét javasolt.

Miómák lehetséges elhelyezkedései
Miómák lehetséges elhelyezkedései

Hogyan zajlik a műtét?

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív endoszkópos eljárás, mely egynapos sebészet keretében végezhető, hiszen nem jár hasi vágással. Bódításban vagy altatásban végezhető.

A műtéttel a méhizomzatot és minden környező szövetet megőrzünk, elősegítve a gyorsabb gyógyulást, csupán a méh üregében található mióma göbök kerülnek eltávolításra. A méhfalban illetve a méh felszínén található miómák esetében a  laparoszkópos mióma eltávolítás műtétet végezzük.

A beavatkozás során az orvos alapos fertőtlenítést követően egy rendkívül vékony, csupán pár milliméteres eszközt vezet fel a méhbe a méhnyák-csatornán keresztül. A teljes eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe. Pácienseink rövid megfigyelést követően távozhatnak kórházunkból.

Mik a hiszteroszkópos mióma eltávolítás veszélyei?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így a hiszteroszkópos mióma eltávolításnak is vannak veszélyei. Az alábbi kockázati tényezők léphetnek fel:

  • Érzéstelenítéshez használt szerekre való érzékenység léphet fel
  • Vérzés, a méh falának sérülése
  • Kismedencei szervek gyulladása

Általánosságban elmondható, hogy a beavatkozás elmulasztása súlyosabb következményekkel járhat, mint az ebből fakadó, könnyen kezelhető szövődmények.

Amennyiben panaszai vannak, szívesen látjuk nőgyógyászati szakrendelésünkön, ahol a teljeskörű kivizsgálás után orvosa az Önnek legmegfelelőbb kezelési módot fogja javasolni.

Mire számíthat a hiszteroszkópos mióma eltávolítás után?

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás műtét után javasolt kórházi tartózkodás átlagosan 2-3 nap, melynek hosszát a gyógyulás függvényében a szakorvos határozza meg. Varratszedés a beavatkozás után 1 héttel történik. A műtét utáni lábadozás és felépülés átlagos hossza 2-4 hét, mely időtartam alatt kímélő életmód javasolt.

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás ára

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás (Myoma Enucleatio)
Medicover Kórház és klinika410 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Hiszteroszkópos miómaeltávolítást végző szakorvosaink

Dr. Sziller Péter

Dr. Nyitray Gábor

Dr. Sikó László

Dr. Sipos Attila

Dr. Danis Dávid