Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív, rövid beavatkozás, mely nem jár a hasüreg megnyitásával. Az eljárás a méh ürege felé növekvő mióma esetén célravezető.

Mi az a mióma?

mióma többnyire a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás. Méretét tekintve a rizsszem nagyságtól egészen dinnye méretig terjedhet. A kis méretű, panaszokat nem okozó mióma nem szorul kezelésre. A jóindulatú tumor főként fogamzóképes korban, 25-30. életév után alakul ki. Az 50 éves kor környékén jelentkező menopauza után az ösztrogénszint csökkenésével a mióma összezsugorodhat, vagy akár el is tűnhet. Ami a sejtburjánzás elhelyezkedését illeti, megkülönböztetünk egymástól a méh ürege felé terjeszkedő, a méh izomzatában, valamint a méh külső felszíne felé terjeszkedő miómát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mik a mióma kialakulásának okai?

A mióma kialakulásának kockázatát jelentősen növeli a pajzsmirigy, a petefészek, vagy a hormontermelő mirigyek nem megfelelő működése. A hormonháztartás egyensúlyának felbomlása tehát különösen erős hajlamosító tényező. A termékeny nők csaknem 20 százalékánál fordul elő mióma. Ösztrogén dominancia (a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának felborulása) szintén előidézhet miómát. Örökletes hajlamra, vitamin – és ásványhiányra, iletve stresszre vagy egyéb lelki okokra egyaránt visszavezethető a jelenség.

A miómák elhelyezkedésük alapján 3 csoportba sorolhatók, melyek ennek okán más-más panaszokat okoznak, valamint az elhelyezkedés miatt különböző eljárással is gyógyíthatók. Ezeket az alábbi táblázatban foglaltunk össze:

Intramurális mióma Szubszerózus mióma Szubmukózus mióma
Elhelyezkedés méhfalban  méh felszínén méh üregében
Okozott panaszok  vérzési rendellenesség, elhúzódó, görcsös vérzés, csökkenhet a teherbe esés lehetősége  nyomhatja a környező szerveket (végbél, húgyhólyag, medencecsont), melynek következménye vizelési és székelési panaszok, valamint deréktáji fájdalom lehet méh üregét torzíthatja, csökken a teherbe esés lehetősége, növeli a meddőség és a vetélés esélyét.
Gyógyítás módja Laparoszkópos mióma eltávolítás Laparoszkópos mióma eltávolítás Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

Mikor indokolt a mióma eltávolítás?

A mióma a méh jóindulatú daganata, mely méretét tekintve széles skálán mozoghat: a pár milliméter nagyságúaktól, melyek legtöbbször nem okoznak tüneteket, extrém esetekben több kilogramm súlyú, dinnye méretig  terjedhetnek.

A méh ürege felé növekvő mióma többnyire vérzési rendellenességet (elhúzódó, vagy a ciklustól független, köztes vérzések) okoz. Gyakran meddőséget is előidéz, a tumor miatt szabálytalan alakú méhüregben, ahol a megtermékenyült petesejt beágyazódási zavart szenvedhet.

A miómák a rendellenes menstruációk és a hasi fájdalom mellett vérszegénységet is okozhatnak.

Abban  az esetben amikor a jóindulatú tumor már komolyabb problémákat okoz, vagy kóros elváltozás veszélye áll fenn, hiszteroszkópos mióma eltávolító műtét javasolt.

Miómák lehetséges elhelyezkedései

Hogyan zajlik a műtét?

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív endoszkópos eljárás, mely egynapos sebészet keretében végezhető, hiszen nem jár hasi vágással. Bódításban vagy altatásban végezhető.

A műtéttel a méhizomzatot és minden környező szövetet megőrzünk, elősegítve a gyorsabb gyógyulást, csupán a méh üregében található mióma göbök kerülnek eltávolításra. A méhfalban illetve a méh felszínén található miómák esetében a  laparoszkópos mióma eltávolítás műtétet végezzük.

A beavatkozás során az orvos alapos fertőtlenítést követően egy rendkívül vékony, csupán pár milliméteres eszközt vezet fel a méhbe a méhnyák-csatornán keresztül. A teljes eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe. Pácienseink rövid megfigyelést követően távozhatnak kórházunkból.

Mik a hiszteroszkópos mióma eltávolítás veszélyei?

Mint minden műtéti beavatkozásnak, így a hiszteroszkópos mióma eltávolításnak is vannak veszélyei. Az alábbi kockázati tényezők léphetnek fel:

  • Érzéstelenítéshez használt szerekre való érzékenység léphet fel
  • Vérzés, a méh falának sérülése
  • Kismedencei szervek gyulladása

Általánosságban elmondható, hogy a beavatkozás elmulasztása súlyosabb következményekkel járhat, mint az ebből fakadó, könnyen kezelhető szövődmények.

Amennyiben panaszai vannak, szívesen látjuk nőgyógyászati szakrendelésünkön, ahol a teljeskörű kivizsgálás után orvosa az Önnek legmegfelelőbb kezelési módot fogja javasolni.

Mire számíthat a hiszteroszkópos mióma eltávolítás után?

A hiszteroszkópos mióma eltávolítás műtét után javasolt kórházi tartózkodás átlagosan 2-3 nap, melynek hosszát a gyógyulás függvényében a szakorvos határozza meg. Varratszedés a beavatkozás után 1 héttel történik. A műtét utáni lábadozás és felépülés átlagos hossza 2-4 hét, mely időtartam alatt kímélő életmód javasolt.

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás ára

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás (Myoma Enucleatio)
Medicover Kórház és klinika410 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosok

Dr. Nyitray Gábor

Dr. Nyitray Gábor

tovább
Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
close-link