Post COVID-19 kardiológiai csomagok

Post COVID-19 kardiológiai vizsgálati csomagok

A koronavírus fertőzés terjedésével, a fertőzöttek számának növekedésével egyre több adat áll a rendelkezésünkre. Újabban számos tudományos vizsgálat felvetette, hogy a COVID-19 betegség légzőszervi tünetei mellett akut szív-érrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. A fertőzés utáni időszakban a tüdőgyulladáson átesett betegnél tüdő fibrózis alakulhat ki a későbbiek során, illetve a hosszan tartó gyengeség érzet, a terhelhetőség csökkenése hátterében szív érintettség állhat. A koronavírus szövődményeként súlyos esetben akár szívinfarktus, szívelégtelenség, szívizomgyulladás és szívburokgyulladás is kialakulhat. A pontos mechanizmus jelenleg ismeretlen, a szövődmények kialakulásában szerepet játszhat a vírus által kiváltott oxigénhiány, gyulladás okozta plakk-repedés a koszorúerekben, a túlzott immunválasz, a kórosan fokozott véralvadás és a vírus okozta direkt szívizomsejt-károsodás.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A csomagban foglalt vizsgálatokat mindenkinek érdemes elvégeztetnie, aki COVID-19 fertőzésből felépülve továbbra is csökkent terhelhetőséget, fáradtságot, légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat tapasztal. Aktív sportolóknak kifejezetten ajánlott kardiológiai kivizsgáláson részt venni az edzések újbóli megkezdése előtt.

A hazai és nemzetközi szakmai ajánlásoknak megfelelően alakítottuk ki az alábbi két kardiológiai csomagot.

Post COVID-19 kardiológiai alap csomag

A Post COVID-19 kardiológiai alap csomag az alábbi vizsgálatokat tartalmazza.

A vérben kimutatható és emelkedő koncentrációt mutató troponin szint jól jelzi a szívizomkárosodást. A troponin szint akut szívelégtelenség, tachycardia, sepsis esetén is megemelkedhet a vérben.

Abban az esetben, ha a szívizom túlságosan megfeszül és csak nagy erőfeszítés árán tud vért pumpálni, a szívizomban B-típusú natriuretikus peptid (BNP) és az N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid (NT-proBNP) termelődik. A vizsgálat segít kimutatni a szívelégtelenséget, és megítélni annak súlyosságát.

A nagylabor laborcsomagunk általános laboratóriumi szűrővizsgálatokat tartalmaz, melyek segítségével sok betegség már korai szakaszban, panaszmentesen is felismerhető. A csomagban foglalt vizsgálatok általános képet adnak a szervezet működéséről: a szénhidrát- és lipid anyagcseréről, az anyagcsere központi szervének, a májnak a működéséről, a kiválasztást segítő vesék funkciójáról, a vérképző rendszer állapotáról, a pajzsmirigy működéséről, valamint a szervezetben jelenlévő gyulladásokról.

kardiológiai vizsgálat a kórelőzmény (anamnézis) felvételével kezdődik. A szakorvos kikérdezi a pácienst korábbi betegségekről, műtétekről, a családban előfordult betegségekről, valamint panaszairól, majd fizikai vizsgálat következik.

A szívultrahang olyan képalkotó eljárás, melynek során mozgóképet nyernek a szív működéséről. Célja a szív- és a nagy erek anatómiájának vizsgálata, a négy szívkamra működésének megfigyelése, a véráramlási paraméterek nagy pontosságú meghatározása, szívizom elváltozások, billentyű betegségek, szívburok folyadék, szövetszaporulat illetve a sövényhiány detektálása.

Az EKG a szívműködést (szívverést) kísérő elektromos tevékenységről, változásokról ad képet. Az EKG-görbét a készülék papíron vagy monitoron jeleníti meg.

Kinek ajánljuk a Post COVID-19 kardiológiai alap csomagot?

A csomagban foglalt vizsgálatokat mindenkinek érdemes elvégeztetnie, aki COVID-19 fertőzésből felépülve továbbra is csökkent terhelhetőséget, fáradtságot, légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat tapasztal. Aktívan sportolóknak kifejezetten ajánlott kardiológiai kivizsgáláson reszt venni a sportolás újbóli megkezdése előtt.

Hol érhető el a vizsgálat?

A Post COVID-19 kardiológiai csomagunk budapesti és vidéki klinikáinkon is elérhető.

A lezajlott fertőzés után mennyi idővel végezzük el a vizsgálatokat?

Legalább három héttel a fertőzés időpontját követően.

A Post COVID-19 kardiológiai alap csomag ára kedvezményesen: 69 000 Ft

shutterstock_143461651
MR vizsgáló

Post COVID-19 kardiológiai alap csomag + Szív MR

A Post COVID-19 kardiológiai csomagban foglalt elemeket és kontrasztos szív MR vizsgálatot. A szív MR vizsgálathoz a kötelezően elvégzendő vesefunkciós laborvizsgálatot a csomagban szereplő nagyrutin laborvizsgálat már tartalmazza.

Szív MR

A kardiovaszkuláris mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen a szív különböző részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről. Számos felvétel történik különböző szögekből a szívről, valamint a szívbe tartó és onnan kimenő erekről a vizsgálat során. A rögzített képek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül. Ez a fejlett diagnosztikai technológia részletes információkkal tud szolgálni az egyes szívbetegségek típusairól és súlyosságáról.

Kinek ajánljuk a Post COVID-19 kardiológiai csomag + Szív MR vizsgálatot?

A csomagban foglalt vizsgálatokat mindenkinek érdemes elvégeztetnie, aki COVID-19 fertőzésből felépülve továbbra is csökkent terhelhetőséget, fáradtságot, légzési nehézséget, mellkasi fájdalmat tapasztal. Aktívan sportolóknak kifejezetten ajánlott kardiológiai kivizsgáláson reszt venni a sportolás újbóli megkezdése előtt.

Hol érhető el a vizsgálat?

Szív MR vizsgálatot csak Budapesten végzünk.

A lezajlott fertőzés után mennyi idővel végezzük el a vizsgálatokat?

Legalább három héttel a fertőzés időpontját követően.