Végbélsipoly műtét

Végbélsipoly műtét, Fistula műtét

A végbélsipoly műtét célja, hogy megszüntesse a végbélnyíláshoz közel elhelyezkedő sipolyt. A műtéti beavatkozás jellege függ a végbélsipoly elhelyezkedésétől. Ha felületesen fut a bőr alatt és nem érinti a záró izomzatot, akkor egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozást végzünk, aminek során érzéstelenítésben felnyitjuk a bőrt, a sipoly belsejét kitakarítjuk. Ezt követően a járatot nyitva hagyjuk, és alulról sarjadva hagyjuk begyógyulni, hasonlóan egy sebhez.

Ha a végbélsipoly azonban feljebb helyezkedik el a végbélben, és áthalad a végbél záró izomzaton, akkor bonyolultabb műtéti beavatkozást igényel. Nagyon fontos, hogy a műtét során a végbél záró izomzat ne sérüljön. Ilyenkor a járat belső nyílását elzárjuk, s ennek következtében – utánpótlás híján – a sipoly magától begyógyul.

Leegyszerűsítve sipolynak nevezzük az olyan kóros elváltozásokat, amikor összeköttetés alakul ki a testben lévő szervek vagy testüregek között (belső sipoly), melyen keresztül a folyadék, szilárd anyag természetellenesen halad, vagy a külvilággal kóros összeköttetés jön létre. Ezek a kóros összeköttetések lehetnek veleszületettek, baleset, fertőzés vagy műtéti beavatkozás következményeként is kialakultak.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Vastagbél

Hogyan épül fel a vastagbél utolsó szakasza, a végbél?

A vastagbél a hasüregben, a vékonybelet keretszerűen határolva helyezkedik el. Több szakaszra bontható: bemeneti része a vakbél, ezt követi a felszálló ág, majd a haránt vastagbél, a leszálló ág és a szigmabél. A vastagbél utolsó szakaszán található a végbél, mely a kismedencében helyezkedik el. Két görbülete közül a nagyobb a keresztcsont homorulatába fekszik bele, a rövidebb, ellentétes görbületű pedig a gáton halad át, összenőtt annak izmaival.

A végbél gáton található kimenetei nyílása a végbélnyílás. Két záróizom működteti, a belső, nem akaratlagos, valamint a külső akaratlagos záróizom. Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, valamint a székletürítést. A proktológus szakorvos e szakaszon kialakuló elváltozások és betegségek specialistája.

Mitől alakul ki a végbélsipoly?

A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de eredhet idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből. Kialakulásához vezethet még, hogy a bélfal izomrétegei között található mirigyek begyulladnak. A gyulladás következményeképp felgyülemlő genny pedig igyekszik eltávozni a végbél körüli szövetekben, és eközben járatokat alakít ki magának. Amikor felszínre tör, általában tályog formájában jelentkezik, ami egy fájdalmas csomó a végbélnyílás mellett. A végbéltályog általában lázzal jár és azonnali sebészi beavatkozást igényel.

Mik a végbélsipoly tünetei?

A leggyakoribb panasz a folyamatos vagy rövidebb-hosszabb megszakításokkal jelentkező gennyesvéres váladékozás, átmeneti feszítő fájdalmak.

A széklet állaga, minősége gyakran összefüggésben áll a panaszok intenzitásával. Tartós fennállásuk esetén a környező lágyrészekben krónikus gyulladást tartanak fenn, időnként akár tályogot okozva. Ezzel akár a végbélzáróizom funkcióját is károsíthatják.

Hogyan diagnosztizáljuk a végbélsipolyt?

A diagnózis alkotás első és legfontosabb része a fizikális vizsgálat, a sipoly külső nyílásának felkeresése. A járat vizsgálata során megállapítható a sipoly útja, lefutása, a belső nyílás elhelyezkedése.

Amennyiben ez magasan helyezkedik el és ujjal, a végbél felől nem érhető el, akkor kontrasztanyagos képalkotó eljárással, vagy röntgen segítségével könnyen meghatározható a helye, mivel ez meghatározza a kezelési eljárást is. Ha társbetegség gyanúja merül fel, akár vastagbéltükrözés is indokolt lehet.

Végbél problémák

A végbélsipoly kezelési módszerei

A krónikus, több hónapja meglévő sipolyok megoldása a sebészi beavatkozástól (végbélsipoly műtét) várható. Az alacsonyabban, felületesen elhelyezkedő fisztulák műtétei helyi érzéstelenítésben, sebészeti járóbeteg-ellátás keretében megoldhatók. A sipoly falának feltárását, kimetszését, szükség esetén gumiátfűzést végzünk. Ezen műtétek nem érintik a végbélzáróizmot, így nem alakulhat ki széklettartási zavar.

A magasabbra terjedő elváltozások mindenképpen magánkórházunkban való tartózkodást igényelnek, hiszen a záróizom miatt komolyabb műtéti beavatkozást igényelnek, és gerinc közeli érzéstelenítésben, vagy altatásban végezzük. Ezen műtétek 1-3 napos benn tartózkodással járnak, ami függ az érzéstelenítés módjától és a végzett műtéti típustól.

A végbélsipoly műtét során felszívódó varratok kerülnek behelyezésre. Az első pár napban lényeges a lazább, a szokottnál könnyebben üríthető széklet biztosítása. Emiatt bő folyadékfogyasztás és kevesebb szilárd étel fogyasztása szükséges. Későbbiekben is tanácsos a székrekedést elkerülni (folyadék, több növényi rost, probiotikus kúra). A fájdalom elmúltával a mozgás nem korlátozott. A kezdeti fájdalom enyhítésére non-steroid fájdalomcsillapítók szedhetőek.

Hogyan készüljek a műtétre?

  • Rendkívül fontos, hogy tisztában legyen a kezelőorvosa által előírt korlátozásokkal, például, hogy a végbélsipoly műtét előtti napon nem ehet szilárd ételt. Készítsen egy listát az Ön által szedett összes gyógyszerről, vitaminról és táplálék-kiegészítőről.
  • Kérjük, tájékoztasson bennünket a legfontosabb orvosi információkról, beleértve az egyéb betegségeket és a fontos személyes információkat, mint például az életében nemrég bekövetkezett változások vagy stresszhatások.
  • Minden betegünket arra kérjük, hogy töltsenek ki egy részletes anamnézis lapot, amely ahhoz szükséges, hogy sebészünk és orvosaink el tudják dönteni, hogy Ön alkalmas-e a műtétre.

Mire számíthatok a műtétet követően?

Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínesek jól gyógyulnak, de a gyógyulási idő ebben az esetben is hónapokban mérhetőek. A magasabbra terjedő, elágazó vagy elhanyagoltabb sipolyok gyógyítása jóval nehezebb, esetükben a kezelés kombinált műtétekkel történik. Emiatt fontos, hogy ha észleli magán a tüneteket, minél hamarabb orvoshoz forduljon.

Kényelmi szolgáltatások

Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínesek jól gyógyulnak, de a gyógyulási idő ebben az esetben is hónapokban mérhetőek. A magasabbra terjedő, elágazó vagy elhanyagoltabb sipolyok gyógyítása jóval nehezebb, esetükben a kezelés kombinált műtétekkel történik. Emiatt fontos, hogy ha észleli magán a tüneteket, minél hamarabb orvoshoz forduljon.

Végbélsipoly műtét ára

Végbélsipoly műtét
Medicover Kórház és klinika340 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Végbélsipoly műtétet végző szakorvosaink

Dr. Oláh Csaba

Dr. Pálfi Endre

Dr. Barta Tamás