Csípő MR vizsgálat

Csípő MR vizsgálat

A csípő MR a csípőízület részletes vizsgálatát teszi lehetővé, segítségével megállapíthatók a lágyrészek sérülései, gyulladások, daganatok, de használják az ízületi tok elváltozásainak diagnosztizálására is.

Akkor is végzünk csípő MR-t, ha a röntgenvizsgálat a tartós fájdalom ellenére nem jelez semmiféle elváltozást.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészítés szükséges?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, bár a natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Azt viszont fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Hogyan zajlik az csípő MR vizsgálat?

A vizsgálat általában háton fekvő helyzetben történik, de ha a beteg állapota ezt nem teszi lehetővé, indokolt esetben hason fekve is elvégezhető. A vizsgálat zajos, különös, kopogó jellegű, gépzörej hallható. Ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat során mozdulatlanul kell maradni.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag – például ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.–, található. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak.

Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt, ezt enyhíti a nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő.
Abban az esetben, ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Van mellékhatása?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

MR csípő natív
Medicover Kórház és klinika38 000 Ft
Vizsgálati idő
MR csípő natív 25 perc