Holter (24 órás EKG vizsgálat)

Holter (24 órás EKG vizsgálat)

kardiológiai kivizsgálás egyik lehetséges diagnosztikai vizsgálata a 24 órás EKG mérés, a Holter vizsgálat. A Holter készülék adatszolgáltatásában azonos egy a vizsgálat során használt EKG-készülékkel.

A Holter készülék a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. A beteg mellkasára a megfelelő helyekre egyszer használatos öntapadós elektródát rögzítenek, amikhez a vezetékek kapcsolódnak. A készüléket egy nyakba vagy derékövre akasztható hordozható tokba kell viselni és 24 órán keresztül nem szabad levenni és víz sem érheti.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A megszokott napi rutinon egyébként nem kell változtatni a Holter vizsgálat ideje alatt, sőt, amennyiben van olyan panaszt kiváltó helyzet, melyet már ismer, akkor azt érdemes elvégezni, hogy mindenképpen rögzítésre kerüljön. A vizsgálat 24 órája alatt egy naplót is vezetni kell, amiben minden tevékenységet, amit a nap során végzett fel kell jegyezni, hogy a kiértékelésnél a változások okai könnyen azonosíthatók legyenek.

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni kardiológiai szakrendelést?

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért megelőzés céljából is, de panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • Erős szívdobogás
  • Bizonytalan mellkasi panaszok
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • Szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás