Mastoidectomia (Csecsnyúlványgyulladás műtéti kezelése)

Mastoidectomia (Csecsnyúlványgyulladás műtéti kezelése)

Mikor szükséges mastoidectomia?

A középfül-fertőzés (heveny, vagy idült középfülgyulladás) hatására a fül mögötti csecsnyúlvány üregrendszerében gyulladás keletkezhet. Bár általában a dobhártyán nyílás, perforáció keletkezik, a gyulladásos váladék mégsem tud kiürülni.

A felgyülemlő váladék miatt a fül mögötti csontban fájdalom, bőrpír, duzzanat jelentkezhet, esetleg lázas állapot kíséretében. Ritkábban dobhártya-sérülés miatt is keletkezhet perforáció.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Fülvizsgálat

A perforáció miatt a hallás romlik. A beteg fülét nem érheti víz, például nem járhat uszodába, strandra. Ha a fertőzés vagy a sérülés következtében a hallócsont-láncolat sérül, a hallás tovább romlik.

A csecsnyúlvány gyulladását műtéttel lehet megszüntetni. Műtét során esetleg, a fülben talált gyulladás mertekétől függően, a hallócsont láncolat folytonossága is helyreállítható.

Hogy zajlik a beavatkozás?

A műtét történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Akut gyulladás, esetleges csecsnyúlvány tályog vagy szövődmény gyanúja esetén, ha nincs ellenjavallata az altatásnak, akkor ezt részesítjük előnyben.

A csecsnyúlványgyulladás műtéti megoldásakor (mastoidsectomia) a fül mögött vezetett bőr metszés után fúróval megnyitjuk a csecsnyúlvány sejtjeit, a gyulladásos váladékot kiürítjük, és a váladék elfolyás lehetőségét a dobüreg felé biztosítjuk. A műtét nagy része operációs mikroszkóp alatt történik. Amennyiben hallócsont-láncolat károsodott, egyes részeinek pótlására is lehetőség van. A hallócsont-láncolatot a halántékcsontból vett és pontosan kialakított apró csontdarabbal lehet egyidejűleg pótolni, de a szükséges formára tervezett kis fém vagy műanyag protézisek is beültethető. A helyreállítás lehetséges módjairól a műtét során, a gyulladásos részek eltávolítása után dönt a sebész. A műtét befejezése után a sebet varratokkal zárjuk, a hallójáratba és a csecsnyúlvány üregébe tampon kerül.

Mik a műtét kockázatai?

Helyi érzéstelenítést követően az arcideg közelsége miatt átmeneti arcmozgás-zavar előfordul, azonban ez legkésőbb másnapra, de gyakrabban a műtét estéjére már megszűnik. Az érzéstelenítőben levő, a vérzés csökkentésére adott érösszehúzó adrenalin miatt az érzéstelenítést követően átmeneti szívdobogásérzés, rossz közérzet lehetséges. Nagyon ritkán az érzéstelenítést követően gyógyszer-túlérzékenységi reakció jelentkezhet.

A műtétek általános veszélyei (trombózis, embólia, sebfertőzés, kóros vérzés, és/vagy vérzékenység, életveszélyes és kóros lázas állapot, kóros keringési reakciók) egészséges egyénben ritkák, de elfordulhatnak.

A műtét után fülfájdalmat, bizsergést, enyhe fülzúgást és fejfájást tapasztalhat a páciens. A műtéti sebzés helye és környéke hosszabb ideig érzéketlen, illetve a kötés is átvérezhet. A műtét során tartósan oldalra fordított fej miatt nyaki fájdalom, enyhe, bizonytalan szédülés jelentkezhet. Amennyiben a hallócsontok pótlására is szükség volt, enyhe szédülés, főleg a fej fordításakor előfordulhat.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtét előtti időszakban még fontosabb, hogy kerülje a lázas, hurutos betegek társaságát a fertőződés fokozott kockázata miatt, valamint a fülét továbbra se érje víz! Amennyiben felső légúti hurutos megbetegedésre utaló jelet észlel magán, akkor haladéktalanul értesítse esetmenedzserünket!

A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Milyen teendőim vannak a műtét után?

A közvetlen műtét utáni időszakban, kb. egy hétig a beteg megszédülhet. Amennyiben gyengének, sérülékenynek érzi magát, egyedül ne közlekedjen. Ha a kötés erősen átvérzik, illetve láz és erős szédülés esetén a kezelőorvosnak ezt jelezni kell. A műtét során a hallójáratba kb. 1 hétre tampon kerül, melynek célja váladék elvezetésének az elősegítése. A tamponálás ideje alatt a hallás még rossz, enyhe fülzúgás jelentkezhet. Az orrfújás 3 hétig ellenjavallt.

A műtéttől elvárható hallásjavulás kb. a műtét utáni 6. hétre alakul ki. Addig a fül mögötti területet és a hallójáratot víz nem érheti. A beteg teljes gyógyulása 6-8 hét múlva következik be, ekkor válik munkaképessé. A szövődmények miatt végzett műtéttől hallásjavulás általában nem várható, a cél a szövődmények tovább terjedésének megelőzése. A belsőfül gyulladásának következtében jelentkező szédülés egy-két hónapig is eltarthat, életkortól is függően.

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat a műtét után?

Fekvőbeteg ellátás - Medicover Kórház

Műtét után egy héttel kell az első kontrollvizsgálaton megjelenni, majd két héttel és hat héttel. Az első kontroll alkalmával a hallójárati tampon eltávolítása és a varratszedés történik meg. A második kontroll alkalmával az új  dobhártya beépülési ütemét ítéljük meg. A hatodik héten a már végleges dobhártya-, és dobüregi státusz megítélése zajlik, és ekkor látjuk el hallásvizsgálati beutalóval a pácienst.

Mit foglal magában a mastoidectomia ára a Medicover Kórházban?

A mastoidectomia műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Mastoidectomia ára

Mastoidectomia (Csecsnyúlványgyulladás műtéti kezelése)
Medicover Kórház és klinika510 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Mastoidectomiát végző szakorvosunk

Dr. Csóka János