Látótér vizsgálat

Látótér vizsgálat

Mi a látótér?

A látótér a térnek az a része, amelyet a szemmel egy pontra fixálva egyszerre belátunk. Vizsgálatát tekintve megkülönböztetünk egymástól centrális és perifériás látóteret. A perifériás látótér a környezetben való tájékozódást segíti.  Noha a perifériás látás a finom részletek megkülönböztetésére nem alkalmas, általa érzékeljük a mozgást, és valamelyest a színeket. A centrális látótér lehetővé teszi az éles látást, az arcfelismerést és a színárnyalatok megkülönböztetését.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi a látótérkiesés?

A látótérkiesés a beteg látóterének csökkenésével járó állapot, melynek oka a látópálya károsodása. Látótér kiesések egyaránt előfordulhatnak a periférián és a látás centrumához közel. Centrális látótérkiesés esetén előfordulhat, hogy a beteg semmit nem észlel belőle, mivel a két szem egybeeső látótérrészei miatt az egyik szem látótérkiesését a másik szem kompenzálja. Nagyobb látótérkiesés (amikor az egészségeshez képest jelentősen beszűkül a látótér) hátterében általában a látóideg különböző örökletes sorvadásos betegségei illetve zöldhályog állhatnak.

Mit takar a látótér vizsgálat?

Látótér vizsgálat során egy speciális készülékkel, úgynevezett periméterrel vizsgáljuk azt a területet, amit a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fej és szemtartás mellett egyszerre lát.

Miért fontos a látótér vizsgálata?

A látótér vizsgálat elengedhetetlen olyan szembetegségek korai felismeréséhez és diagnosztizálásához, mint pl. a zöldhályog (glaukóma), vagy egyes neurológiai megbetegedések.

Az emberi látótér

Mikor indokolt a vizsgálat?

A látótér vizsgálat az alábbiakhoz szükséges:

  • Zöldhályog
  • Központi idegrendszeri betegségek, melyek a látópályát is érintik
  • Tumorok, gyulladásos folyamatok, melyek az érhártyát és az ideghártyát is érintik
  • A szem keringési zavarai
  • A látóideg keringési és toxikus megbetegedései
  • A látóideg gyulladásos betegségei
  • Öröklődő szembetegségek
  • Hivatásos jogosítvány megszerzéséhez és meghosszabításához
Látótér vizsgáló - szemészeti diagnosztikai eszköz a Medicover Magánkórházban
Látótér vizsgálat - Medicover Magánkórház
Látótér vizsgálat - Medicover Magánkórház

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat körülbelül 15-20 percig tart. A vizsgálat során számítógép segítségével a szakasszisztens feltérképezi az Ön látóterét külön-külön mindkét szemen.

A látótér vizsgálat különösen akkor fontos, ha Ön olvasó szemüveget is használ. Az egyik szemet letakarjuk, majd megkérjük, hogy helyezze fejét az álltartóba.

A vizsgálat alatt nagyon fontos, hogy Ön csak a középső jelzőfényre nézzen. A perifériás látótérben felváltva itt-ott felvillannak a pontok, amelyeket odanézés nélkül jeleznie kell vizsgáló orvosa felé. Egyes pontokat többször is ellenőriz a gép. Ugyanezt a folyamatot ismétli meg a másik szemen is.

Mi történik a vizsgálat után?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és semmiféle mellékhatása nincs.

A látótér vizsgálat végeredményeként, egy színes térképnek megfelelő kép rajzolódik ki, mely jelöli, hogy hol van látótérkiesés vagy érzékenység csökkenés. A kiesett területek mérete összehasonlítható, követhető és kiterjedésükből fontos következtetések vonhatók le.